Kancsóka (Nepenthes x ventrata) gondozása, ápolása

A növények birodalmának varázslatos világában számos olyan faj létezik, amelyek különleges életmóddal, formával és színekkel bűvölik el az embereket. Ezek közül a ragadozó növényeket sokan különösen izgalmasnak találják, aminek egyik képviselője a kancsóka, vagyis a Nepenthes x ventrata.

Latin neve: Nepenthes x ventrata

 

Kancsóka - Nepenthes

Kancsóka (Nepenthes x ventrata) eredete, leírása

A trópusi kancsóka Nepenthes nemzettség tagja, amely nagyon különleges, de egyben nagy bizarr is. A természetes környezet a hegyvidéki, síkvidéki területek, éghajlat. A levele nagyon érdekes csöves, korsó alakú, amely tartalmaz egy kábító folyadékot, nedvet, ezzel ejti tőrbe áldozatait. A csapdába csalt ellenségét, rovarokat ezzel a speciális enzimmel emészti is meg. A kancsóka alföldi változatainak sokkal színesebb a külseje, mint a hegyvidéki változatoknak.

Az őshazája Madagaszkár, Borneó és Thaiföld, ahol a hőmérséklet és a páratartalom is igen magas. A kancsóka számára a legtökéletesebb élőhely a terrárium vagy üvegház, hiszen itt biztosítható számára a trópusi körülmények.

Kancsóka gondozása, igénye

A trópusi kancsókát házilag, lakásban is tarthatjuk, de itt igényesebb, hiszen nem egy átlagos környezethez van szokva, hanem a trópusihoz. Ezek ellenére borzasztóan dekoratív és ritka jelenség, így érdemes bevállalni és nem elretteni tőle.

Fényigénye

A kancsóka fényigénye teljesen átlagos. Szereti a világos, akár félárnyékos helyeket is. A kevesebb fény a gyönyörű színének rovására mehet. A közvetlen, tűző naptól óvjuk, hiszen azt nagyon nem bírja.

Hőigénye

A trópusi származása miatt nem bírja a nagy hideget és huzatot. Tehát ne tegyük közvetlenül az ablak elé. A szobahőmérsékleten kb. 17-20 fokon él el a legtökéletesebben. A gyorsan változó hőmérséklet nem tesz neki jót, ne a fűtőtest mellé helyezzük el, mert egészégére káros lehet.

Kancsóka vízigénye

A vízigénye bizony nagyon magas, a mindennapos öntözés szükséges számára, lágy vízzel, amely akár lehet ionkezelt vagy esővíz. A száraz levegőt kerüljük, szüksége van a magas páratartalomra, így a párásítást ne hagyjuk ki, közvetlen permetetéssel biztosítsuk számára a kellő mennyiséget.

Tápoldatozása

Ragadozó növény létére a kancsóka szüksége van némi tápanyag bevitelre.  Tápoldatozásra a nyári időszakban van szükség, ekkor elég havonta egyszer elvégezni. A megfelelő fajtájú és töménységű tápoldatot keverjük öntözővízéhez.

Nepenthes x ventrata átültetése, szaporítása

Átültetése:

A kancsóka a talaját tekintve igényes, rostos tőzeg, és perlit keverékében szeret lenni, ebbe érdemes átültetni is. Ezt a tavaszi időszak során célszerű megtenni, kellő óvatossággal, apró gyökereire ügyelve.

Szaporítása:

A szaporításának legjobb módja a szárdugványozás, ekkor tőzegmohába kell szurkálni az apró szárakat. Állandó magas hőmérsékleten és páratartalmon kell tartsuk, hiszen ekkor indul meg a növekedés. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha floráriumban tartjuk, vagy az üvegét leborítsuk egy zacskóval. A kifejlett növényt tavasszal érdemes megmetszeni, hiszen ekkor még jobban beindul a növekedés, bokrosodás.

Mivel a kancsóka trópusi növény, és nem tolerálja a hideget, a teleltetés alatt is bent kell tartani meleg szobahőmérsékleten. Ideális esetben a hőmérséklet 20 Celsius-fok felett legyen, de a kancsóka képes túlélni rövid ideig a 15 Celsius-fok körüli hőmérsékletet is, amennyiben a talaj nedvességtartalma elegendő.

Kancsóka teleltetése

A telelés során csökkenthetjük a locsolás gyakoriságát, de arra figyeljünk, hogy a talaj sose száradjon ki teljesen, és továbbra is nedves maradjon. A növényt továbbra is világos helyen tartsuk, de kerüljük a közvetlen napsütést, ami túl szárazá teheti a levegőt és a talajt.

Fontos, hogy a kancsókának a téli időszakban is szüksége van magas páratartalomra. Ha a lakásban túl száraz a levegő, akkor célszerű a növényt rendszeresen permetezni, vagy nedves kavicsokkal teli tálcára helyezni a cserepét, ami a víz elpárologva párásítja a levegőt a növény körül.

Ebben az időszakban a növény növekedése lelassul, így a tápoldatozást is csökkenthetjük, vagy akár el is hagyhatjuk, mivel a növény kevesebb tápanyagot vesz fel.

A teleltetés során figyeljünk a kancsóka állapotára. Ha a növény egészséges, akkor a levelei és kancsói továbbra is élénk színűek és telt formájúak maradnak. Ha a kancsóka elkezd sárgulni, vagy a kancsói lefittyednek, akkor érdemes a hőmérsékletet, a vízellátást vagy a páratartalmat módosítani.

Nepenthes x ventrata betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kancsóka nem egy betegeskedő növény, nem jellemző számára bármilyen megbetegedés. Az egészségét legfeljebb a figyelmetlenség és rendszertelenség veszélyeztetheti. Tartsuk be és biztosítsuk számára a megfelelő körülményeket, igényeit. A legfontosabb a hőmérsékletre, párásításra és az öntözésre odafigyelni.

Rovarok sem jellemzően támadják meg, hiszen könnyen csapdába ejti őket, majd megemészti.

Javaslatok a növény megvásárlásához:

Amikor kancsókát vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy egészséges növényt válasszunk. A kancsóinak jól kifejlettnek és épnek kell lennie.

Kancsóka igényei röviden:

  • Fényigény: világos, közvetlen napfénytől védett helyiség
  • Hőigény: 20 Celsius-fok felett
  • Vízigény: állandóan nedves talaj
  • Tápanyag: kevés tápoldat a növekedési időszakban

A Nepenthes x ventrata nem mérgező, így nem veszélyes kisállatokra!

Fotók: dreamstime.com

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »