Könnyezőpálma gondozása – Monstera deliciosa

A könnyezőpálma vagy Monstera deliciosa kedvelt és könnyen gondozható szobanövény. Hatalmas jellegzetes leveleivel díszít és igen nagy méretre megnő. Ezt a növényt nemcsak lakásokban, de irodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben is gyakran megtaláljuk. Kertészetekben, virágboltokban szinte mindenhol kapható és méretétől függően 5000 Ft-tól akár 20-30000 Ft-ért kapható.

Latin neve: Monstera deliciosa

Könnyezőpálma - Monstera deliciosa

Könnyezőpálma eredete, leírása

A könnyezőpálma, latinul Monstera deliciosa a konytvirágfélék családjába tartozik. Eredetileg Mexikóból származik. Viszonylag nagytermetűnek mondható, de ennek ellenére is sokan kedvelik, tartják otthonukban. A különlegessége a levelében rejlik, érdekesen szabdaltak, óriásiak levelei, amelyek erősen tagoltak. Hosszú, indaszerű léggyökerei és kapaszkodó gyökerei vannak, a vadonban epifita növény, mely más növényeken él. A magasba kapaszkodhat a fákon, úgy, hogy a földdel már egyáltalán nem érintkezik.

Termése elterjedt Közép-Amerika területein. A fiatal termés erősen mérgező a magas oxálsav tartalma miatt, de a körülbelül egy év alatt beérő termése már fogyasztható. Ananászhoz, mangóhoz hasonló íze van, kevés kalória tartalommal, de magas C-vitamin és kalcium tartalommal.

Lakásban nagyon ritkán vagy egyáltalán nem hoz  virágot és termést.

Vigyázni kell vele, hiszen a mérgező növények közé soroljuk, hiszen olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek a bőrt és a nyálkahártyát is bántják, irritálják. Nagyon fontos, hogy ne érhesse el a háziállat, esetleg kisgyermek otthonunkban!

Könnyezőpálma gondozása, igénye

A gondozása végtelen egyszerű, bárki tudja tartani és gondozni otthon, kezdő kertészek is nyugodtan „merjék bevállalni”. Egyedül azok számára nem ajánlanám, akik kicsi, szűkös lakásban laknak, hiszen a kifejlett növény elég nagy helyet foglal méretes levelei miatt.

Monstera fényigénye

A könnyezőpálma a világos helyeket kedveli, ekkor lesz szép, friss zöld a levele. A félárnyékos és árnyékos környezetben is jól érzi magát, de ekkor veszít ékes színéből, kevésbé lesz mutatós. A tűző naptól óvjuk, hiszen, ha sokáig van közvetlen napfényen levelei elszáradhatnak és lehullhatnak.

Hőigénye

A könnyezőpálma hőigénye egészen átlagosnak mondható, a kb. 18-20 fokos meleget kedveli egész évben. Ne tegyük olyan helyre, ahol huzat, vagy gyors hőmérsékletváltozás érheti, tehát közvetlen az ablak mellett, hűtőtest közelében kizárva! Úgy tud gyorsan fejlődni, ha a talaja is viszonylag meleg, fontos, hogy tartsuk be ezt az igényét.

Könnyező pálma vízigénye

A vízigénye sem túl különleges, mint általában a mértékletesség a fő szempont. Tartsuk állandóan nedvesen a földjét, de ez nem azt jelenti, hogy állnia kell a vízben, sajnos ilyenkor a gyökerei, majd az egész növény bánhatja. Az számára a legmegfelelőbb, ha rendszeresen adunk neki vizet, hogy földje ne száradjon ki.

A magas páratartalmat kedveli a könnyezőpálma. Ezt permetezéssel biztosíthatjuk számára, amelyet a leveleire irányítsunk. A túlszáraz levegő hatására megtámadhatják kártevők is!

Monstera deliciosa tápoldatozása

A tápoldatozás is fontos szerepet játszik abban, hogy növényünk megkapja a megfelelő mennyiségű tápanyagot. Tavasztól nyár végéig tápoldatozzuk, kb. kéthetente a megfelelő töménységben az öntözővízhez keverve.

Könnyezőpálma teleltetése

Télen a növény nem igényel feltétlen szobahőmérsékletet, de figyeljünk oda, hogy 13 °C-nál ne legyen hidegebb a szobában. Öntözése lehet kevesebb, tápoldatozás nem szükséges.

Könnyezőpálma átültetése, szaporítása

Monstera átültetése:

Tavasszal szükséges átültetni a növényünk. A fiatal növényeket évente érdemes átültetni, az idősebbeket csak akkor nagyon fontos, ha fel szeretnék frissíteni a földjét, mert elhasználódott, vagy a növényünk kinőtte a cserepét. Legyünk óvatosak, amikor bolygatjuk, főként figyeljünk arra, hogy a gyökereit ne sértsük meg.

Igényli a jó szerkezetű tápanyagban dús tőzeges földet. Általános B típusú földbe vagy enyhén savanyú C típusú földbe ültessük át.

Könnyezőpálma - Monstera deliciosa átültetése
Könnyezőpálma - Monstera deliciosa átültetése

TIPP:

Ha a növény és cserepe már akkora, hogy nem lehetséges az átültetés akkor a felső 4-5 cm-es talajréteget cseréljük le frissre.

Szaporítása:

A legegyszerűbb mód a könnyezőpálma szaporítására a fejdugványról való szaporítás fűthető szaporítóágyban vagy vízben gyökereztetéssel. A föld, amelyet használunk hozzá legyen C típusú virágföld.

Magról is lehetséges szaporítani, de ebben az esetben nagyon hosszú a fejlődése.

Könnyezőpálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A betegeskedés nem jellemző a könnyezőpálmára, inkább kártevők szokták megtámadni. Ez is elkerülhető a fent említett párásítással, ugyanis ekkor nem jelennek meg rajta pajzstetvek, sem takácsatkák.

Amire még érdemes odafigyelni, az a túlöntözés és a tűző napfény mellőzése, ezek a gondatlanságok is sajnos a növényünk elpusztulását okozhatja.

 • Növényünk felnyúrgult: kevés fény éri.
 • Pajzstetvek, takácsatkák: száraz levegő, érdemes párásítani.
 • Gombásodás: alacsony hőmérséklet, túlöntözés eredménye lehet.
 • Alsó levelek sárgulása: általában tápanyaghiány és kicsi cserép okozza.
 • Levelek barnulása, foltosodása: alacsony hőmérséklet miatt történik.
 • Levelek végének barnulása, töredezése: kevés öntözés, vízhiány eredménye.

Könnyezőpálma igényei röviden:

 • Világos helyeket kedveli, de óvni kell a tűző napfénytől.
 • Félárnyékos helyeken is megél, de ilyenkor veszthet fényéből és nagyon kevés fény esetén felnyúrgulhat.
 • Könnyezőpálma vízigénye átlagos, de földjét nedvesen kell tartani. Kerüljük a túlöntözést.
 • Szereti a párásítást, a párás levegőt.
 • Hőigénye 18-20 °C, szobahőmérséklet. Huzatot és fűtőtest melleti helyet nem kedveli.
 • Tavasztól-őszig tápoldatozzuk.
 • A fiatal növények átültetését tavasszal érdemes megtenni, az idősebb növényeknél elég a felső réteg talajcseréje.
 • Általános B típusú virágföld megfelelő számára.
 • A nagyobb növényeket érdemes karóval, mohakaróval megtámogatni.
 • Léggyökereit ne vágjuk le, a növény elborulhat.
 • Szaporítása vagy a felkopaszodott növény megújítása dugványozással lehetséges a legegyszerűbben.
 • A növény minden része mérgező, gyerekek és kisállatok esetén vigyázzunk.
Monstera deliciosa a szingapúri érmén
Monstera deliciosa a szingapúri érmén
Monstera deliciosa termése
Monstera deliciosa termése

Fotók: dreamstime.com

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »