Kenciapálma, a Howea forsteriana gondozása

Kenciapálma - Howea forsteriana

A Kenciapálmát gyakran vásárolják irodaházakba, szállodákba vagy lépcsőházakba, igaz, hogy nincsen virága, de szép külseje, levelei különlegessége miatt közkedvelt. Átlagos igényű növény, könnyű tartású és hosszú életű mutatós szobanövény a Kentia pálma.

Latin neve: Howea forsteriana

Kenciapálma eredete, leírása

A kenciapálma a pálmafélék családjába tartozik, Ausztráliában, azon belül is a Lord Howe-szigeteken őshonos. Napjainkban előszeretettel tartják szobanövényként, szoliter növények közé is sorolják. A levelei mutatósak, nagyok és szeldeltek, szalaghoz hasonlítanak. Kb. 180-250cm magas növény.

Kenciapálma gondozása, igénye

Egy átlagos szükségletű növény a kenciapálma. Nem sok mindenre kell figyelni vele kapcsolatban, de ha ezeket betartjuk gyönyörű zöld, nagy növényünk fog növekedni.

Kentiapálma fényigénye

Az elhelyezés során tágas helyet válasszunk, ahol a viszonylag növény könnyen fejlődhet. Az árnyékot jól tűri, viszont a tűző napot egyáltalán nem. Találjuk meg azt a kellemes arany középutat, ahol kap elegendő fényt, de nem éri órákon át a déli tűző napfény.

Kenciapálma hőigénye

A meleg, világos és félárnyékos helyen a szobahőmérsékletet, kb. 22 fokot szereti, szükséges számára. Az egyenletes hőmérséklet mellett tud megfelelően, egészségesen fejlődni. Tehát az éjjeli órákban és télen is biztosítjuk számára ezt a 20-22 fok körüli hőmérsékletet.

Pálma vízigénye

A vízigénye átlagosnak mondható, ügyeljünk rá, hogy földje mindig nedves legyen. Ne hagyjuk kiszáradni, de ne is árasszuk el. Télen kicsit vegyük vissza az öntözővíz mennyiségét.

A kenciapálma páraigényes növény, erre főképp a téli időszakban figyeljünk, amikor szárazabb a levegő, nagyon fontos számára, hogy ilyenkor is biztosítva legyen a megfelelő páratartalom, hiszen a kártevők is könnyebben megtalálják ilyen időszakban.

Howea forsteriana tápoldatozása

A tápanyagigénye is átlagos, a tápoldatozásra megfelelő időszak a nyár és a tavasz, áprilistól egészen szeptemberig kéthetente végezzük el, de csak óvatosan, mérsékelt mennyiségű töménységgel. Ezt is túlzásba lehet vinni, amivel pont az ellenkezőjét válthatjuk ki, szóval a növény könnyen elpusztulhat.

TIPP:

Irodába kiváló, könnyen tartható virág, két méteres magasságával látványos dekoráció lehet.

Kenciapálma átültetése, szaporítása

Átültetése:

A kenciapálma átültetésre akkor van szükség, ha kinövi a cserepét, illetve ettől függetlenül 2-3 évente könnyű, egészséges fejlődése érdekében. A talaja legyen tőzeg és lombföld alapú. Olyan edénybe ültessük, amelybe megvan a lehetőség, hogy felesleges nedvesség távozzon. A C típusú föld számára a megfelelő.

Szaporítása:

A szaporítása magról történik, viszonylag magas 25-30 fokos meleg talajhőmérsékleten. A mag csírázási ideje 2-től 12 hónapig terjedő időintervallum lehet.

Kenciapálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A túlzottan száraz levegőjű környezetben nagyon könnyen megjelenhetnek rajtuk legnagyobb kártevő ellenségei, pajzstetvek és a takácsatkák. Ennek első jelei, hogy a levelei elkezdenek barnulni és lankadni. Ez ellen megfelelő mennyiségű permetezéssel védekezhetünk.

A túlöntözéssel is nagyon kell vigyázni, hiszen ha a földjén áll a víz, gyökerei elrothadnak, és a növény elpusztul. Ezt megelőzhetjük vízáteresztő rétegű földdel, és rendszeres, de kevés öntözéssel.

Érzékeny a növény védőszerekre is, így ezekkel óvatosa bánjunk.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »