Buzogányvirág gondozása, szaporítása (Dieffenbachia)

Buzogányvirág - Diffenbachia gondozása, levele
Diffenbachia hagyományos márványos levele

A buzogányvirág vagy közismert nevén diffenbachia, nagy közkedvelt szobanövény. Közepesen könnyen tartható levelükkel díszítő szobanövények közé tartozik. Nem túl érzékeny, de egy két dolgot érdemes betartani, hogy szép és egészséges növényünk legyen.

Latin neve: Diffenbachia

Buzogányvirág eredete, leírása

A buzogányvirág, latinul Dieffenbachia egy nagyon közkedvelt, ám mérgező hatású növény. Sokan választják otthonuk, irodájuk dekorálására, hiszen rendkívül mutatós. Kevesen tudják, hogy a legmérgezőbb szobanövények közé tartozik, tehát a gyerekektől és háziállatoktól tartsuk távol, helyezzük olyan magasságra, helyre, ahol ők nem tudják elérni. A virág nedve allergiás reakciót okozhat, mint bőrirritáció, bőrgyulladás, szájba kerülve akár maró érzést, beszédbénulást is. Ilyen tünetekkel azonnal fel kell keresni egy orvost. A buzogányvirágnak nagy egyenes szárai, fehéres levelei vannak és viszonylag nagyra, kb. 60 cm-re is nőhet. Eredetileg Kolumbiából és Brazíliából származik.

Buzogányvirág gondozása, igénye

Általános igényű növénynek mondható, nem sok mindenre van szüksége, de ha ezeket betartjuk hosszú ideig élvezhetjük a szépségét. A talajt tekintve is a jó minőségű, átlagos virágföldet kedveli. Elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne tegyük huzatos helyre.

A Diffenbachia fényigénye

A fényigényét tekintve sem túlságosan különleges növény, a közvetett napfényt kedveli. Ne helyezzük olyan részére a lakásnak, ahol folyamatosan éri a tűző nap, akár órákon át, hiszen a levelei megbarnulhatnak, megéghetnek és könnyen elpusztulhat ilyen figyelmetlenség miatt.

Buzogány virág hőigénye

A buzogányvirág számára szobahőmérséklet, kb. 19-23 fok a megfelelő, így figyeljünk arra, hogy télen ne hagyjuk hideg, huzatos helyen, legyen meg számára a 19-21 fok akkor is, és nyáron se tegyük ki a hatalmas forróságnak.

Buzogányvirág - Diffenbachia gondozása, sokféle levele
Buzogányvirág levele

Vízigénye

A nyári nagy melegben sok vízre van szüksége, öntözzük rendszeresen, de a két öntözés között hagyjuk a földjét felső felületét kiszáradni. Ne hideg, hanem inkább langyos vizet adjunk neki. Télen csökkenthetjük a víz mennyiségét, akkor kevesebbel is beéri.

Buzogányvirág tápoldatozása

A tápoldatozását márciustól októberig végezzük, ekkor növekszik a legtöbbet. Az öntözővízhez öntsünk a folyékony tápoldatból, hogy biztosíthassuk számára kellő mennyiségű tápanyagot, könnyebb fejlődést. Télen ne tápoldatozzuk.

TIPP:

Nem szereti a klóros vizet, ezért panel lakásban pár napos állott vízzel öntözzük!

Buzogányvirág átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetésre akkor van szükség, ha kinőtte a kisebb cserepét. Figyeljünk arra, hogy a talajnak megfelelő legyen a tőzegtartalma, ne legyen túl tömör, ez esetben önthetünk hozzá egy kis homokot. Mindig lyukas aljú virágcserépbe ültessük.

Diffenbachia szaporítása:

A buzogányvirágot két féle képpen szokás szaporítani, hajtásdugványról és szárdugványról.

Hajtásdugványról úgy tudjuk szaporítani, ha a növény nagyon felkopaszodik és levágjuk a hajtáscsúcsot és vízbe tesszük, várjuk, hogy gyökeret eresszen. Ezután betesszük egy nedves tőzegkeverékbe, lefedjük egy csíráztatóba. Világos helyre tegyük, de ne tűző napra. Ha kifejlődtek már erősebb gyökerek, akkor ültessük egy nagyobb cserépbe.

Szárdugványról pedig úgy, hogy levágunk egy kb. 8 cm-es szárdarabot, ezt virágföldbe helyezzük, lefedjük és kb. 20-22 fokon tarjuk. Kb. 2 hét után vehetjük észre az első gyökerek megjelenését. Ha a növény már megerősödött, átültethetjük egy másik virágcserépbe.

Buzogányvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A levelei könnyen elkezdet foltosodni, ha túl sok tápoldat adunk neki, vagy túl száraz levegőn tartjuk. Télen könnyen elsárgulhatnak az alsó levelei, ha túl sokat öntözzük, hiszen ekkor jóval kevesebb a vízigénye.

A takácsatka könnyen előfordulhat a levein, ez ellen könnyen védekezhetünk, megfelelő növényvédőszerrel, vizes permetezéssel.

Buzogányvirág - Diffenbachia gondozása, sokféle levele
Diffenbachia sokszínű és változatú evele
Buzogányvirág - Diffenbachia gondozása, sötétzöld levélzettel
Buzogányvirág erős, sötétzöld változata
Rákvirág - Aglaonema

Rákvirág (Aglaonema) ápolása, gondozása

A cikkünk az egyre népszerűbb szobanövény, a Rákvirág (Aglaonema) gondozását és ápolását mutatja be részletesen. A cikk hasznos tippekkel és praktikákkal szolgál a rákvirág otthoni neveléséhez, így segítve az olvasókat abban, hogy a növényeik egészségesek és szépek maradjanak.

Virág leírása »
Sáfrányos zebralevél - Calathea croata

Sáfrányos zebralevél (Calathea croata)

A sáfrányos zebralevél (Calathea croata) egy különleges és látványos szobanövény, amely a trópusi esőerdők mélyéről származik. Jellegzetes tulajdonsága a színes, mintás levelei, amelyek sötétzöld, sárga és barna árnyalatokban pompáznak.

Virág leírása »