Papucsvirág gondozása – Calceolaria

A papucsvirág kedvelt szobanövény a pompás színű és egyedi kinézetű virágai miatt. Sokan veszik ajándékba, mert nem túl magas árú és rendkívül mutatós cserepes növény. Tartása nem bonyolult, de nem feltétlen hosszú életű szobanövény. Általában 4-5 hétig virágzik, március – április környékén.

Papucsvirág, Calceolaria sp. sárga színben
Papucsvirág sárga színű virágokkal

Papucsvirág eredete, leírása

A papucsvirág egy kistermetű virágzó növény, amelynek nagyon különleges külseje van. Az ajakosvirágúak rendjébe és a Calceolariaceae családjába tartozik, sűrű növekedésű alacsony bokor. Az eredeti őshazája Chile és Dél-Amerika térsége, de hazánkban is kapható, a kertészetekben nemesített változatai megvásárolhatóak. A papucsvirág levele világoszöldek, enyhe, apró szőrök találhatóak rajtuk, valamint kerekded formájúak. A virága kölcsönzi a rendkívül érdekes külsejét, hiszen élénk színű, pufók és vese formájú. A virágzási ideje kb. 4-5 hét.


Latin neve: Calceolaria sp.,

Pompás papucsvirág Calceolaria herbeohybrida

Papucsvirág gondozása, igénye

A kezdő kertészek számára is tökéletes ez a növény, hiszen nincsenek nagy igényei, nem különösebben nehéz a gondozása.

Papucsvirág fényigénye

A fényigénye teljesen átlagos, közepes. A világos helyeket kedveli, félárnyékban is egészen jól eléldegél, de kerülni kell a hosszú órákon keresztül tartó tűző napfénytől, hiszen az égető sugarak a növény elpusztulását is okozhatják.

Hőigénye

A legjobb számára a szobahőmérsékletű, kb. 15-20 fokos levegő. De vigyázzunk azzal, hogy ne tegyük túl meleg helyre, mert azt nem bírja. A fűtőtest közelébe se helyezzük, mert nem tesz neki jót. A huzatos helyeket is kerüljük, mert azt nehezen tűri, könnyen lehullajthatja leveleit.

Vízigénye

A papucsvirág vízigénye az átlagosnál nagyobbnak mondható, bőséges öntözést szereti. De ügyelnünk kell arra, hogy alátétjében ne álljon a víz, valamint a leveleire se kerüljön, mert ezt nem szereti. Elárasztás esetén pedig az apró gyökerei elrothadhatnak. Az öntözővíz ne legyen túl hideg, szobahőmérsékletű a legtökéletesebb.

Párásításra nincs szükség, ugyanis nem szereti a fülledt, párás levegőt, inkább száraz levegőn él el jól.

Papucsvirág tápoldatozása

Érdemes rendszeresen tápoldatozni a papucsvirágot, hiszen meghálálja. Ekkor sokkal gyorsabban fejlődik, megkapja a neki megfelelő mennyiségű tápanyagot, így a színe is élénkebb. Az öntözővízhez keverjük a megfelelő hígításban.

Calceolaria sp. tartása virágzás után

Elvirágzás után a növény tovább nevelhető és szaporítható, de ne lepődjünk meg ha a virágzás után már nem lesz szép a növényünk. A kertészetekben, virágboltokban a papucsvirágot már úgynevezett cserepes vágott virágként kezelik, ami azt jelenti, hogy csak addig tartják amíg szépen virágzik. Ez sokszor azzal jár, hogy intenzíven nevelik és tartják őket, ami nem garantál hosszú élettartamot. Ha a mi növényünk sem szép tovább, akkor nem biztos, hogy a mi nevelésünkkel volt gond. Viszont sokszor szép növényünk lesz hosszú ideig, amivel érdemes foglalkozni!

Papucsvirág, Calceolaria sp. piros
Papucsvirág érdekes ,dús virágokkal

Papucsvirág átültetése, szaporítása

Átültetése:

A papucsvirág a tőzeges talajt kedveli, amely laza szerkezetű, általános virágföld.

Szaporítása:

A papucsvirágot szaporíthatjuk a fiatal sarjakról, amelyek már kellőképp megnőttek. Az eltávolított sarjakat ültessük egy cserépbe, majd a növekedésének megindulásáig tartsuk meleg és nyirkos helyen. Ha elkezdenek növekedni szétültethetjük, hogy ne nyomják el egymást a fejlődés során. Ez a fajta szaporítás az évelő fajoknál végezhető el.

Az egynyári papucsvirágokat úgy tudjuk szaporítani, ha a magokat elvetjük tavasszal, kb. 2-3 cm mélyen, rendszeresen bő vízzel locsoljuk az első hajtások megjelenéséig.

Calceolaria betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem nagyon betegeskedő növény, ritkán megtalálják a levéltetvek és az üvegházi molytetvek, ez ellen egyszerűen tehetünk, rovarírtó szert kell használnunk.

A gyakrabban fordul elő az a „betegsége”, ha túl meleg és fülledt helyen tartjuk, ekkor könnyen elpusztul. Persze egy kis odafigyeléssel ezt kikerülhetjük.

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »