Hortenzia (Hydrangea) gondozása lakásban

Hortenzia - Hydrangea macrophylla gondozása, ápolása
Hortenzia - Hydrangea macrophylla

A hortenzia eredendően egy kerti, kültéri cserje, mely már elterjedt cserepes szobanövényként is kapható a kertészetekben, áruhzakban. Nagy csodaszép labda alakú virágai teszik kedvelté ezt a növényt. Mivel leginkább kertben érzi jól magát, így szobanövényként kevés ideig eltartható. Év elején nyílik, ezért nőnapra, anyák napjára kedvelt ajándék!

Latin neve: Hydrangea Macrophylla

Hortenzia eredete, leírása

A hortenzia, Ázsiában és Amerikában őshonos növény, mely egy közepesen magas és könnyen bokrosodó növény, amelynek gyönyörű gömb alakú virága van és igencsak hangsúlyos, sötétzöld vagy középzöld levélzete, amely kerekded alakú.

A boltokban sok színben fordulhat elő, gyakran láthatjuk rózsaszín, fehér, lila, akár kék színekben. A virágai az év első felében kezdenek el nyílni. Szoliter növényként is nagyon népszerű, hiszen rendkívül mutatós, de akár egy lazább, természetesebb sövényt is növeszthetünk belőle.

Virága nagyon érdekes, mert természetes indikátorként működik.  Savanyú talajon kék, lúgos talajon rózsaszín színű virágot hoz. Érdemes azért tudni, hogy nem mindegyik fajtája reagál látványosan a föld pH értékére.

Hortenzia gondozása, igénye

A gondozása nem túl bonyolult, nyugodt szívvel ajánlom a kezdő kertészek számára is. Tartsuk be az itt leírt tippeket, biztosítsuk számára a megfelelő feltételeket és garantáltan nem lesz semmi baj.

Hydrangea fényigénye

A növény számára a legtökéletesebb a félárnyékos, esetleg árnyékos hely, bár az utóbbi esetében veszthet színe élénkségéből. A tűző napsugarakat és a nagy, fülledt meleget meglehetősen nehezen viseli, könnyen lehullajthatja ekkorra már megbarnult leveleit. Ez pedig az elpusztulását okozhatja, így erre érdemes figyelni!

Hortenzia virág hőigénye

A Hydrangea hőigényét tekintve nem túl különleges, a kb. 12-18 fokot kedveli, de ha ez alá vagy felé megy kicsit, akkor is eléldegél. A fagy és a hatalmas forróság, amit nehezen tűr.

Hortenzia gondozása, ápolása rózsaszín virágokkal - anyák napja virága
Hortenzia rózsaszín virágokkal

Vízigénye

A vízigénye átlagosnak mondható, azt kedveli, ha a földje egy kicsit állandóan nedves, nyilván ez nem azt jelenti, hogy egész álljon a cserépben a víz. Ha túlöntözzük a levelei elrothadnak és ez akár az élete végét is jelentheti.

Az öntözéshez a legjobb az esővíz, mert a hortenzia a lágy vizet kedveli.

Hortenzia tápoldatozása

A tápoldatozás a hortenzia esetén opcionális, havonta egyszer a megfelelő tápanyagmennyiség érdekében érdemes elvégezni, de ha ezt nem tesszük meg, akkor sem fog elpusztulni, nagyobb károkat érni.

TIPP:

Tápoldatozáshoz a kertészetekben speciális hortenziához való tápoldat kapható, melyet meghálál növényünk.

Hortenzia átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az átültetésre, talajfrissítésre a nagy fagyok előtt van szükség. A savanyúbb talajt kedveli. Kaphatók kifejezetten hortenzia virágföld a kertészetekben. Ezeknek összetétele, tápanyagtartalma a növények számára összeállított.

Szaporítása:

A szaporítást a leválasztott dugványokról tudjuk, amelyeket gyökereztető hormonba kell mártsunk és átültetni egy laza szerkezetű földbe. Öntözzük rendszeresen, illetve húzzunk egy zacskót/ fóliát a cserép tetejére, hogy meglegyen a megfelelő páratartalom és hőmérséklet. A szellőztetésre minden nap szüksége van a szétültetett dugványoknak. Kb. 1 hónap alatt eresztenek gyökeret. A fiatal növényeket ősszel már ültethetjük is ki a kertünkbe.

A másik, talán kevésbé hatásos szaporítási módszer a tőosztás, amikor a kiásott töveket kb. 2-3 részre osztjuk és ültetjük szét őket az udvarban.

Hortenzia betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A Hydrangea nem egy betegeskedő növény, nem jellemző, hogy baktériumok vagy kártevők támadják meg. Az elpusztulását egyszerű gondatlanság okozhatja, de ezt természetesen elkerülhetjük, ha biztosítjuk számára a megfelelő környezetet, feltételeket.

Például nem öntözzük túl, hanem rendszeresen adunk neki vizet, de mérsékelten vagy nem hagyjuk a tűző napon megbarnulni a leveleit, hanem félárnyékos helyre ültetjük.

Hortenzia - Hydrangea macrophylla gondozása, ápolása
Hortenzia - Hydrangea macrophylla többféle színben
Hydrangea macrophylla gondozása, ápolása fehér virágokkal
Hortenzia fehér virágokkal
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »