Nőnapi virág – 10 tökéletes virágzó növény a hölgyeknek

A nőnapi virág kiválasztása sokszor feladja a leckét az uraknak. Cikkünkben egy kis segítséget szeretnénk adni, hogy a virágcsokrok, szálas virágok mellett milyen tartósabb és több ideig virágzó szobanövényeket érdemes keresni nőnap alkalmából.

A nemzetközi nőnap szinte az egész világon minden év március 8-án, a nőket, hölgyeket ünnepeli. A nőnapot 1917 óta tartják számon, Magyarországon 1948 óta ünnepeljük minden évben.

Bár ma már ez az ünnep elveszítette a kezdeti hagyományos jellegét, mikor is azokra a nőkre emlékeztek, akik megvívtak a nők egyenjogúságáért, a szabad munkavállalásáért több országban is.

Ma már egy kedves gesztus, ajándékozás lett, melyben a férfiak adnak leginkább virágot a hölgyeknek a tiszteletük kifejezésért. Bár ma már a nőnapi virágok mellett bonbonokat, csokoládékat vagy apró ajándékokat is sokszor adnak a férfiak a március 8-i nemzetközi nőnap alkalmából.

 

1. Szobarózsa – nemcsak szobába, de kertbe is alkalmas nőnapi növény

Szobarózsa, mini rózsa
Szobarózsa, mini rózsa Fotó: 8006797 © Richard Nelson - Dreamstime.com

A cserepes szobarózsa vagy minirózsa (Rosa) eleganciájának köszönhetően kedvelt klasszikus virágnak számít már nagyon rég óta. Legelterjedtebb színei a vörös, sárga, fehér. Nőnapra, születésnapra is sokszor adják ajándékba egymásnak az emberek. A szobarózsáknak nagyon világos helyre van szükségük. Nyáron balkonnövénynek is alkalmas, sőt akár kertbe is kiültethető a virágágyásokba. A szárazságot nem tűri, ezért ügyeljen arra, hogy folyamatosan nedvesen tartsa a földet.

1000-1800 Ft közötti áron tudjuk megvásárolni a kertészetekben.

2. Gerbera – egyszerű, csodaszép virág még a legkisebbeknek is nőnapra

Gerbera
Nőnapi virág - gerbera

Gerbera elterjedt, kedvelt virág már régóta. Régen leginkább szálas virágként árulták a virágboltokban, de ma már cserepes szobanövényként is igen elterjedt. Nagy népszerűségnek örvend, gyakran vásárolják cserépbe, hogy nappalikat, irodákat, ablakokat díszítse.

E népszerű növény gondozása nem mondható nehéznek vagy bonyolultnak, a legfontosabb a rendszeresség, valamint, hogy tapasztaljuk ki számára a tökéletes körülményeket. Egy kis törődés és figyelem mellett semmi baj nem történhet.

Alacsonyabb ár fekvésű virágzó növény. Cserép mérettől függően 1000-2000 Ft közötti a gerbera ára a virágboltokban.

Bővebben: Gerbera gondozása, ápolása.

3. Fokföldi ibolya - Saintpaulia ionantha – az időtálló nőnapi virág választás

Nőnapi virág fokföldi idolya
Nőnapi virág fokföldi idolya - Fotó 193717964 © Galyna Syngaievska - Dreamstime.com

A lakások, otthonok egyik kedvenc virága a Fokföldi ibolya, mert hatalmas színválasztékban kapható és szinte egész évben virágzik, ha napos, meleg helyen tartjuk. Megtaláljuk még Afrikai ibolyaként is a boltok polcain.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak. A levél lehet sima vagy fodros a világos zöldtől egészen a lilás zöldig, felülete bolyhos. Nagyon sok fajtát és színt nemesítettek ki, lehet egyszínű fehér, lila, rózsaszín, de találunk több színű fajtákat is már a kertészetekben, virágboltokban.

Egyszerű tartása és hosszú virágzási ideje miatt közkedvelt szobanövény. Emellett alacsony ára miatt népszerű Anyák napi, nőnapi virág és egyéb ünnepekre is szívesen ajándékozzuk egymásnak. A virágboltokban 600-1600 Ft között kaphatunk csodaszép példányokat.

Bővebben: Fokföldi ibolya gondozása.

4. Korallvirág – Kalanchoe Csodaszép, egyszerűen gondozható növény

Nőnapi virágok korallvirág
Nőnapi virágok korallvirág több színben Fotó 16899038 © Nerss - Dreamstime.com

A korallvirág egy könnyen tartható és igen népszerű virágzó szobanövény, mely többféle színben található. Legelterjedtebb a piros szín, de kapható sárga, narancssárga, rózsasín színekben is. Könnyen alkalmazkodó növény így tartása könnyű, mind a lakásban, mind a balkonokon, virágágyásokban.

Általában tavasszal kezd el virágozni kora nyári hónapokig. A Kalanchoe-t könnyű nevelni, viszont vigyázzunk, ha gyermek, vagy kisállat van a lakásban, hogy ne férjen hozzá, mert mérgező hatású, hasmenést, hányást okozhat.

Nőnapra, Anyák napjára is ajándékozzuk bátran ezt a virágot. A korallvirág ára a boltokban 500-2500 Ft között van.

Bővebb leírása, gondozása: Korallvirág ápolása.

5. Lepkeorchidea – a legjobb választás hölgyeknek nőnapra

Phalaenopsis orchidea több színben
Nőnapi virág - lepkeorchidea

A lepkeorchidea ma ez egyik leggyakrabban vásárolt és ajándékozott orchidea fajta. Nemcsak nőnapi növény, de kapják a hölgyek, de Anyák napjára, születésnapokra, névnapokra is. Elterjedését nemcsak a sokszínű és gyönyörű virágjainak köszönheti, hanem elérhető ár fekvésének is. Nagyon hálás és mutatós virágzó szobanövény, mely hosszan tartó virágai és könnyű tartása miatt sok ember egyik kedvenc virága lett.

A Phalaenopsis orchidea ma már nemcsak a kertészetekben, hanem időszakosan a szupermarketekben is megtalálható. A lepkeorchidea ára nagyban függ méretétől, egy vagy több szálas kialakításától, de már kb.: 1500 Ft ártól akár több ezres ár között is megvásárolható.

Orchidea leírása: Lepkeorchidea gondozása.

6. Ciklámen – nagymamáink virága minden hölgynek nőnapra

Nőnapi virág, Ciklámen
Nőnapi virág, Ciklámen - Fotó: 17046417 © Nerss - Dreamstime.com

A ciklámen közkedvelt virág hazánkban. Több színben kapható és gyakran adjuk vagy kapjuk ajándékba szeretteinknek, így nőnapi virágként is elterjedt. A ciklámen gondozása sokáig virágzik és több színben, változatban kapható, ezért sose unjuk meg.

Fajtájától függően lehet kisebb 16-20 cm vagy akár nagyobb 30-35 cm magas. Számos hibridet hoztak létre, ezért a vörös, rózsaszín, ciklámen és fehér színek mellett különböző árnyalatok és több színű változatok is kaphatók a kertészetekben. Ma már nem csak kis és nagy virágú, hanem fodros szélű is kapható. Általában októbertől-áprilisig virágzik. Az apróbb fajták között találunk illatosakat, de a nagyobb virágúak rendszerint nem illatoznak.

Ciklámen gondozása nem túl bonyolult, hűvösebb lakásban, szobában könnyen tartható. Ha az alap igényeire figyelünk meghálálja a törődést és több évig csodaszép virágokat hoz nekünk.

Ciklámen ára 800-2500 Ft között van a virágboltokban, kertészetekben.

Ciklámen tartása, ápolása bővebben: Ciklámen gondozása.

7. Azálea – Az elegáns nőnapi virág

Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Téli időszak nagy slágere az azálea. Nem igazán illatos virág, de a téli időszakban a sok csodaszép színes virágjával a lakás dísze lesz. Az azélea nem egy bonyolult növény. A gondozása roppant egyszerű, az alapvető igényeit kell biztosítani, akár a többi növénynek. A kezdő kertészek számára is ajánlott. Érdemes kertbe kiültetni, mert meghálálja, ezért kerteseknek ajánlott igazán.

A hazánkban kapható változatok rengeteg különböző színben árusítottak. Virágai a fehér, rózsaszín, egészen vörös lehet és különböző árnyalatok keverékei.

Azálea ára függ a fajtájától és méretétől, 1300-4000 Ft körül kapható meg a boltokban.

Azálea igényei, gondozása: Azálea ápolása, leírása.

8. Édes és csodaszép hagymás növények nőnapra

Hagymás nőnapi virág - Fotó: 49181073 © Liligraphie - Dreamstime.com
Hagymás nőnapi virág választék - Fotó: 49181073 © Liligraphie - Dreamstime.com

Nőnapi ajándékok során nagyon közkedveltek a hagymás növények, melyek önmagukban vagy csoportosan ültetve nagyon aranyos és kedves ajándékok. Ilyen hagymás növények a jácint, a nárcisz, krókusz és mini tulipánok is. Ezeket meglehet találni összeültetésekben egyszerű cserepekben, de kaspóban és kifejezetten nőnapi ajándékcsomagolásban is a virágboltokban, szupermarketekben egyaránt. Ezeknél a növényeknél ne számítsunk hosszú élettartamra, miután elvirágoznak a hagymák nem hoznak új virágot csak a következő évben, és csak megfelelő tartás mellett.

Nőnapi hagymások árai általában a legolcsóbb növények, melyek a 300 Ft-tól a 1-2000 Ft-os ár kategóriában megvásárolhatók.

9. Primula – kis hölgyeknek és nagyoknak is remek nőnapi virág választás

kankalin - primula gondozása, ápolása
Nőnapi virág - primula

A kankalin az egyik legkedveltebb kora tavasszal nyíló virág. Januártól egészen márciusig szinte minden virágboltban megtalálhatóak, sok-sok élénk színben, sárga, rózsaszín, lila és piros is. A méretet tekintve kb. 10-40 cm közöttire nőnek meg, a fajtától függően. Tél után a csodaszép színes virágjaival feldobják a még néha borús napokat.

Ez a virágzó szobanövény az egyik leggyakoribb nőnapi virág, mert nemcsak üde színfolt lehet a lakásban, de könnyen megfizethető, mert a a primula ára 300-900 Ft között található.

Primula gondozása, ápolása, leírása.

10. Vizifukszia – minden hölgynek, kolléganőnek remek nőnapi virág

Nebáncsvirág - pistike virág
Nebáncsvirág - pistike virág

A vizifukszia vagy nebáncsvirág igen kedvelt és könnyen tartható cserepes virágos növény, mely egyes fajtái lakásban és/vagy kertben is tarthatók. Hosszú virágzású és félárnyékos helyet kedvelő fajta a Pistike virág. Egész nyáron tudja hozni a virágait megfelelő körülmények között.

Szinte bármely virágkertészetben megtalálható és nőnap idején kedvelt ajándék is egyben. Nem kifejezetten drága növény. Az Impatiens sp. fajták ára általában mérettől és fajtától függően 300-1500 Ft között változik a piacon.

Vizifukszia leírása, ápolás, gondozása.

Ha mégsem virágzó növénnyel szeretnéd meglepni hölgy ismerősöd nőnapra vagy egyéb alkalomból, akkor válassz levéldísznövényt vagy egy csodaszép növényt a pálmák közül.

Ajánlott cikkek:

Anyáknapi virág ajánlatok anyukáknak, nagymamáknak.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »