Nőnapi virág – 10 tökéletes virágzó növény a hölgyeknek

A nőnapi virág kiválasztása sokszor feladja a leckét az uraknak. Cikkünkben egy kis segítséget szeretnénk adni, hogy a virágcsokrok, szálas virágok mellett milyen tartósabb és több ideig virágzó szobanövényeket érdemes keresni nőnap alkalmából.

A nemzetközi nőnap szinte az egész világon minden év március 8-án, a nőket, hölgyeket ünnepeli. A nőnapot 1917 óta tartják számon, Magyarországon 1948 óta ünnepeljük minden évben.

Bár ma már ez az ünnep elveszítette a kezdeti hagyományos jellegét, mikor is azokra a nőkre emlékeztek, akik megvívtak a nők egyenjogúságáért, a szabad munkavállalásáért több országban is.

Ma már egy kedves gesztus, ajándékozás lett, melyben a férfiak adnak leginkább virágot a hölgyeknek a tiszteletük kifejezésért. Bár ma már a nőnapi virágok mellett bonbonokat, csokoládékat vagy apró ajándékokat is sokszor adnak a férfiak a március 8-i nemzetközi nőnap alkalmából.

 

1. Szobarózsa – nemcsak szobába, de kertbe is alkalmas nőnapi növény

Szobarózsa, mini rózsa
Szobarózsa, mini rózsa Fotó: 8006797 © Richard Nelson - Dreamstime.com

A cserepes szobarózsa vagy minirózsa (Rosa) eleganciájának köszönhetően kedvelt klasszikus virágnak számít már nagyon rég óta. Legelterjedtebb színei a vörös, sárga, fehér. Nőnapra, születésnapra is sokszor adják ajándékba egymásnak az emberek. A szobarózsáknak nagyon világos helyre van szükségük. Nyáron balkonnövénynek is alkalmas, sőt akár kertbe is kiültethető a virágágyásokba. A szárazságot nem tűri, ezért ügyeljen arra, hogy folyamatosan nedvesen tartsa a földet.

1000-1800 Ft közötti áron tudjuk megvásárolni a kertészetekben.

2. Gerbera – egyszerű, csodaszép virág még a legkisebbeknek is nőnapra

Gerbera
Nőnapi virág - gerbera

Gerbera elterjedt, kedvelt virág már régóta. Régen leginkább szálas virágként árulták a virágboltokban, de ma már cserepes szobanövényként is igen elterjedt. Nagy népszerűségnek örvend, gyakran vásárolják cserépbe, hogy nappalikat, irodákat, ablakokat díszítse.

E népszerű növény gondozása nem mondható nehéznek vagy bonyolultnak, a legfontosabb a rendszeresség, valamint, hogy tapasztaljuk ki számára a tökéletes körülményeket. Egy kis törődés és figyelem mellett semmi baj nem történhet.

Alacsonyabb ár fekvésű virágzó növény. Cserép mérettől függően 1000-2000 Ft közötti a gerbera ára a virágboltokban.

Bővebben: Gerbera gondozása, ápolása.

3. Fokföldi ibolya - Saintpaulia ionantha – az időtálló nőnapi virág választás

Nőnapi virág fokföldi idolya
Nőnapi virág fokföldi idolya - Fotó 193717964 © Galyna Syngaievska - Dreamstime.com

A lakások, otthonok egyik kedvenc virága a Fokföldi ibolya, mert hatalmas színválasztékban kapható és szinte egész évben virágzik, ha napos, meleg helyen tartjuk. Megtaláljuk még Afrikai ibolyaként is a boltok polcain.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak. A levél lehet sima vagy fodros a világos zöldtől egészen a lilás zöldig, felülete bolyhos. Nagyon sok fajtát és színt nemesítettek ki, lehet egyszínű fehér, lila, rózsaszín, de találunk több színű fajtákat is már a kertészetekben, virágboltokban.

Egyszerű tartása és hosszú virágzási ideje miatt közkedvelt szobanövény. Emellett alacsony ára miatt népszerű Anyák napi, nőnapi virág és egyéb ünnepekre is szívesen ajándékozzuk egymásnak. A virágboltokban 600-1600 Ft között kaphatunk csodaszép példányokat.

Bővebben: Fokföldi ibolya gondozása.

4. Korallvirág – Kalanchoe Csodaszép, egyszerűen gondozható növény

Nőnapi virágok korallvirág
Nőnapi virágok korallvirág több színben Fotó 16899038 © Nerss - Dreamstime.com

A korallvirág egy könnyen tartható és igen népszerű virágzó szobanövény, mely többféle színben található. Legelterjedtebb a piros szín, de kapható sárga, narancssárga, rózsasín színekben is. Könnyen alkalmazkodó növény így tartása könnyű, mind a lakásban, mind a balkonokon, virágágyásokban.

Általában tavasszal kezd el virágozni kora nyári hónapokig. A Kalanchoe-t könnyű nevelni, viszont vigyázzunk, ha gyermek, vagy kisállat van a lakásban, hogy ne férjen hozzá, mert mérgező hatású, hasmenést, hányást okozhat.

Nőnapra, Anyák napjára is ajándékozzuk bátran ezt a virágot. A korallvirág ára a boltokban 500-2500 Ft között van.

Bővebb leírása, gondozása: Korallvirág ápolása.

5. Lepkeorchidea – a legjobb választás hölgyeknek nőnapra

Phalaenopsis orchidea több színben
Nőnapi virág - lepkeorchidea

A lepkeorchidea ma ez egyik leggyakrabban vásárolt és ajándékozott orchidea fajta. Nemcsak nőnapi növény, de kapják a hölgyek, de Anyák napjára, születésnapokra, névnapokra is. Elterjedését nemcsak a sokszínű és gyönyörű virágjainak köszönheti, hanem elérhető ár fekvésének is. Nagyon hálás és mutatós virágzó szobanövény, mely hosszan tartó virágai és könnyű tartása miatt sok ember egyik kedvenc virága lett.

A Phalaenopsis orchidea ma már nemcsak a kertészetekben, hanem időszakosan a szupermarketekben is megtalálható. A lepkeorchidea ára nagyban függ méretétől, egy vagy több szálas kialakításától, de már kb.: 1500 Ft ártól akár több ezres ár között is megvásárolható.

Orchidea leírása: Lepkeorchidea gondozása.

6. Ciklámen – nagymamáink virága minden hölgynek nőnapra

Nőnapi virág, Ciklámen
Nőnapi virág, Ciklámen - Fotó: 17046417 © Nerss - Dreamstime.com

A ciklámen közkedvelt virág hazánkban. Több színben kapható és gyakran adjuk vagy kapjuk ajándékba szeretteinknek, így nőnapi virágként is elterjedt. A ciklámen gondozása sokáig virágzik és több színben, változatban kapható, ezért sose unjuk meg.

Fajtájától függően lehet kisebb 16-20 cm vagy akár nagyobb 30-35 cm magas. Számos hibridet hoztak létre, ezért a vörös, rózsaszín, ciklámen és fehér színek mellett különböző árnyalatok és több színű változatok is kaphatók a kertészetekben. Ma már nem csak kis és nagy virágú, hanem fodros szélű is kapható. Általában októbertől-áprilisig virágzik. Az apróbb fajták között találunk illatosakat, de a nagyobb virágúak rendszerint nem illatoznak.

Ciklámen gondozása nem túl bonyolult, hűvösebb lakásban, szobában könnyen tartható. Ha az alap igényeire figyelünk meghálálja a törődést és több évig csodaszép virágokat hoz nekünk.

Ciklámen ára 800-2500 Ft között van a virágboltokban, kertészetekben.

Ciklámen tartása, ápolása bővebben: Ciklámen gondozása.

7. Azálea – Az elegáns nőnapi virág

Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Téli időszak nagy slágere az azálea. Nem igazán illatos virág, de a téli időszakban a sok csodaszép színes virágjával a lakás dísze lesz. Az azélea nem egy bonyolult növény. A gondozása roppant egyszerű, az alapvető igényeit kell biztosítani, akár a többi növénynek. A kezdő kertészek számára is ajánlott. Érdemes kertbe kiültetni, mert meghálálja, ezért kerteseknek ajánlott igazán.

A hazánkban kapható változatok rengeteg különböző színben árusítottak. Virágai a fehér, rózsaszín, egészen vörös lehet és különböző árnyalatok keverékei.

Azálea ára függ a fajtájától és méretétől, 1300-4000 Ft körül kapható meg a boltokban.

Azálea igényei, gondozása: Azálea ápolása, leírása.

8. Édes és csodaszép hagymás növények nőnapra

Hagymás nőnapi virág - Fotó: 49181073 © Liligraphie - Dreamstime.com
Hagymás nőnapi virág választék - Fotó: 49181073 © Liligraphie - Dreamstime.com

Nőnapi ajándékok során nagyon közkedveltek a hagymás növények, melyek önmagukban vagy csoportosan ültetve nagyon aranyos és kedves ajándékok. Ilyen hagymás növények a jácint, a nárcisz, krókusz és mini tulipánok is. Ezeket meglehet találni összeültetésekben egyszerű cserepekben, de kaspóban és kifejezetten nőnapi ajándékcsomagolásban is a virágboltokban, szupermarketekben egyaránt. Ezeknél a növényeknél ne számítsunk hosszú élettartamra, miután elvirágoznak a hagymák nem hoznak új virágot csak a következő évben, és csak megfelelő tartás mellett.

Nőnapi hagymások árai általában a legolcsóbb növények, melyek a 300 Ft-tól a 1-2000 Ft-os ár kategóriában megvásárolhatók.

9. Primula – kis hölgyeknek és nagyoknak is remek nőnapi virág választás

kankalin - primula gondozása, ápolása
Nőnapi virág - primula

A kankalin az egyik legkedveltebb kora tavasszal nyíló virág. Januártól egészen márciusig szinte minden virágboltban megtalálhatóak, sok-sok élénk színben, sárga, rózsaszín, lila és piros is. A méretet tekintve kb. 10-40 cm közöttire nőnek meg, a fajtától függően. Tél után a csodaszép színes virágjaival feldobják a még néha borús napokat.

Ez a virágzó szobanövény az egyik leggyakoribb nőnapi virág, mert nemcsak üde színfolt lehet a lakásban, de könnyen megfizethető, mert a a primula ára 300-900 Ft között található.

Primula gondozása, ápolása, leírása.

10. Vizifukszia – minden hölgynek, kolléganőnek remek nőnapi virág

Nebáncsvirág - pistike virág
Nebáncsvirág - pistike virág

A vizifukszia vagy nebáncsvirág igen kedvelt és könnyen tartható cserepes virágos növény, mely egyes fajtái lakásban és/vagy kertben is tarthatók. Hosszú virágzású és félárnyékos helyet kedvelő fajta a Pistike virág. Egész nyáron tudja hozni a virágait megfelelő körülmények között.

Szinte bármely virágkertészetben megtalálható és nőnap idején kedvelt ajándék is egyben. Nem kifejezetten drága növény. Az Impatiens sp. fajták ára általában mérettől és fajtától függően 300-1500 Ft között változik a piacon.

Vizifukszia leírása, ápolás, gondozása.

Ha mégsem virágzó növénnyel szeretnéd meglepni hölgy ismerősöd nőnapra vagy egyéb alkalomból, akkor válassz levéldísznövényt vagy egy csodaszép növényt a pálmák közül.

Ajánlott cikkek:

Anyáknapi virág ajánlatok anyukáknak, nagymamáknak.

Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »