Narancsvulkán (Chlorophytum orchidastrum) tartása, ápolása

Narancsvulkán vagy Green orange szobanövény
Narancsvulkán szobanövény

A narancsvulkán nagyon dekoratív és könnyen nevelhető szobanövény, mely különlegességét a narancs színű levélnyelek adják. Egy igazán szép kaspóban a szoba dísze lehet minden otthonnak divatos szobanövény, amely ráadásul igen kevés gondoskodással is beéri. Nagyon keresett növény, mely kiváló ajándék is egyszerű tartása és mutatós megjelenése miatt. 

Latin neve: Chlorophytum orchidastrum

Ismert nevei még: Green orange, Mandarin Plant, Flash Fire, Fire Glory 

Narancsvulkán eredete, leírása

A green orange, magyarul narancsvulkán, latinul pedig Chlorophytum orchidastrum egy egyszikű, egylaki évelő növény. Természetes környezetében a trópusi éghajlatú területeken fordul elő, főként őserdőkben Dél-Afrikában. 

Megfelelő gondozás mellett 30-40 cm nagy is lehet. Apró fehér virága van, amely a töveknél helyezkedik el. A termése toktermés. A különlegességét a narancssárga színű levélnyelei adják. Ezekből a levélnyelekből sötétzöld levelek nőnek, amelyek szélesek és ovális alakúak. A levélnyél és a levél színösszeállítása sokáig szokatlan és ritka volt, ezért is lett ilyen közkedvelt és keresett szobanövény. A két szín közötti erős kontraszt teszi feltűnővé és divatossá. Angolul ismert még Flash Fire, Fire Glory és Mandarin Plant néven is.

Narancsvulkán szobanövény gondozása, igénye

Az igényeit tekintve átlagosnak mondható. Könnyen megadhatóak neki a szükséges feltételek, szóval egyszerű, rendszeres odafigyeléssel gyönyörű narancsvulkán lehet az otthonunk dísze.

Narancsvulkán fényigénye

Az erős napsugárzástól óvjuk, nem szereti, ha órákon át tűz rá a nap, sőt ettől el is pusztulhat, napégés foltjai jelenhetnek meg a levelein. Inkább a félárnyékos helyeket kedveli. Igazából az ablak közeli, tűző napfényes területeken kívül bárhol elvan a lakásban. Így elél az ablaktól 1-2 méterre is, de az árnyékos sarokban is. Arra ügyeljünk, hogy legyen megfelelően tágas helye növekedni.

Narancsvulkán hőigénye

A narancsvulkán átlagos szobahőmérsékleten könnyen elél. Ehhez nincsenek különleges igényei. A tökéletes számára a 23-29 fok között van, de 18 és 32 fok között is még jól érzi magát. Érdemes arra figyelni, hogy állandó legyen a hőmérséklet, a gyors és nagy hőmérsékletváltozás nem tesz neki jót.

Narancsvulkán vagy Green orange szobanövény levelei és narancs levélnyelek
Narancsvulkán levele és narancs levélnyele

Vízigénye

A heti két kétszeri öntözés remekül megfelel a Green orange számára. Olyan is lehet, hogy a földje még egy locsolás esetén vizes maradt, főleg télen, ekkor csökkenthetjük a víz mennyiségét, elég heti egyszer öntözni. Vigyázzunk viszont azzal, hogy a cserép tartalma nehogy teljesen kiszáradjon. Meleg és száraz időben érdemes párásítani, a rendszeres permetezés segít megelőzni, hogy a levelek megbarnuljanak.

Narancsvulkán tápoldatozása

A vízhez kevert tápoldatozás a nyári hónapokban a lényegesebb. Ekkor havonta kétszer kell, a téli hónapokban elegendő mindössze egyszer, mert a növény sok tápanyagot raktároz, akár hónapokon keresztül képes ezekből fejlődni. 

TIPP:

A tápoldatot soha ne öntsük a leveleire, mert erre rendkívül érzékeny.

Chlorophytum orchidastrum átültetése, szaporítása

Green orange növény átültetése:

Az átültetés során arra figyeljünk, hogy a tőzeges talajt kedveli, szóval, ha kinőtte a cserepét általános B típusú virágföldbe ültessük át.

Szaporítása:

A narancsvulkán szaporítása magról vagy sarjról végezhető el. A maghüvelyek száradását várjuk meg, törjük fel és gyűjtsük be magjait. Helyezzük a csíráztatáshoz papírtörlőbe, majd nedves virágföldbe a magokat. Biztosítsuk számára az állandó 21-19 fokos hőmérsékletet. 

A sarjhajtások az anyanövény mellett jelennek meg, ezeket ültessük egy másik cserépbe.

Narancsvulkán betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A legnagyobb ellensége a túlöntözés, ekkor a levelei megbarnulnak, levelei lekókadnak. De túlzott napfény esetén is elpusztulhat, ekkor égésszerű foltok, nyomok vehetőek észre a levelein. De ezek könnyen megelőzhetőek, egy kis igényességgel és odafigyeléssel.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »