Jáde nyaklánc (Crassula marnieriana) ápolása, gondozása

A Jáde nyaklánc, hivatalos nevén Crassula marnieriana, egy különleges és látványos pozsgás növény, amely ideális választás szobanövénynek. Gyönyörűen csüngő, szorosan egymásra helyezkedő levelei olyan hatást keltenek, mintha egy elegáns nyakláncot viselne. Ebben a cikkben bemutatjuk a Jáde nyaklánc növény eredetét, gondozását és ápolását, hogy segítsünk neked a növény egészséges és szép állapotban tartásában.

Jáde nyaklánc növény eredete, leírása

A Crassula marnieriana Dél-Afrikából és Mozambikból származik, ahol természetes környezetében kúszó vagy csüngő formában növekszik. A növény levelei húsosak, zöldek, és napfény hatására pirosas színt ölthetnek. Kompakt mérete miatt kiválóan alkalmas függő cserepekben történő nevelésre, ahol látványos dekorációs elemet nyújt bármelyik szobában.

Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc gondozása, igényei

A növény gondozása nem bonyolult, de néhány fontos tényezőre figyelni kell. Szereti a napfényt, de az erős, közvetlen napsütés megperzselheti a leveleit. Az ideális hely számára egy világos, de közvetett fényt biztosító ablakpárkány. A talajnak jól vízáteresztőnek kell lennie, hogy elkerüljük a gyökérrothadást, amit a túlöntözés okozhat.

Crassula marnieriana hottentot fényigénye

A jáde nyaklánc növény fényigénye magas, de a közvetlen napfényt csak fokozatosan szabad neki kitenni. Napi 6-8 óra világos, szűrt fény az ideális. Amennyiben a levelek pirosas árnyalatot vesznek fel, az a megfelelő fényviszonyok jele, de ha halványodnak, akkor valószínűleg több fényre van szükségük.

Hőigénye

A Crassula marnieriana ideális hőmérséklete 18-27°C között van. Hűvösebb időben, különösen 10°C alatti hőmérsékleten, a növényt be kell vinni a lakásba, hogy elkerüljük a hideg okozta károsodást. Nyáron kihelyezhető a szabadba, de ügyeljünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a közvetlen napfényhez.

Jáde nyaklánc növény vízigénye

A pozsgás növényekhez hasonlóan a Jáde nyaklánc növény is kevesebb vizet igényel. Fontos, hogy a talaj teljesen kiszáradjon az öntözések között. A túlöntözés elkerülése érdekében inkább ritkábban, de alaposan öntözzük meg a növényt. Télen még kevesebb vízre van szüksége, mivel ilyenkor a növény nyugalmi állapotba kerül.

Tápoldatozása

A Crassula marnieriana tápanyagigénye mérsékelt. Tavasszal és nyáron, a növekedési időszakban, havonta egyszer alkalmazzunk hígított, kifejezetten pozsgások számára kifejlesztett tápoldatot. Ősszel és télen nem szükséges tápoldatozni, mivel ilyenkor a növény pihenő fázisban van.

Virágoztatása

A jáde nyaklánc növény ritkán virágzik, de megfelelő gondozás mellett apró, rózsaszínes-fehér virágokat hozhat. A virágoztatáshoz biztosítsunk számára optimális fényviszonyokat és hőmérsékletet, valamint ügyeljünk a megfelelő tápanyag-ellátásra.

Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc növény átültetése, szaporítása

A Crassula marnieriana átültetése kétévente ajánlott, tavasszal. Szaporítása egyszerűen megoldható levél- vagy szárdugványokkal. A dugványokat hagyjuk egy-két napig száradni, majd ültessük jól vízáteresztő talajba. A gyökeresedés néhány hét alatt bekövetkezik.

Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Crassula marnieriana hottentot betegségei, kártevői és védekezés ellenük

 • Tünetek: Sárguló levelek, hervadás
 • Oka: Túlöntözés, gyökérrothadás
 • Védekezés: Csökkentsük az öntözés gyakoriságát, ellenőrizzük a talaj vízáteresztő képességét
 • Tünetek: Apró, fehér pamacsok a leveleken
 • Oka: Gyapjas tetvek
 • Védekezés: Mechanikus eltávolítás, rovarölő szer használata

A jáde nyaklánc növény gondozása nem bonyolult, de figyelmet igényel. Megfelelő fény, hőmérséklet és öntözési rutin mellett ez a különleges pozsgás növény gyönyörű dísze lehet otthonodnak.

Jáde nyaklánc ápolása, igényei röviden:

 1. Fényigény: Napi 6-8 óra világos, szűrt fény
 2. Öntözés: Ritkábban, de alaposan, a talaj kiszáradása után
 3. Páratartalom: Átlagos szobai páratartalom elegendő
 4. Talaj: Jól vízáteresztő talaj
 5. Tápoldatozás: Tavasszal és nyáron havonta egyszer hígított tápoldattal
 6. Szaporítás: Levél- vagy szárdugványokkal
 7. Betegségek és kártevők: Túlöntözés, gyapjas tetvek

Érdekességek a növényről

A Crassula marnieriana neve a növény vastag, húsos leveleire utal. Eredeti neve, a „Hottentot,” amely ma már nem használatos, a növény egyedi megjelenésére utal.

A Crassula marnieriana nem mérgező az emberekre és háziállatokra, így biztonságosan tartható otthonokban.

Fotók: dreamstime.com