Vesszőkaktusz gondozása – Rhipsalis sp.

A vesszőkaktusz az őserdőkből származó növény, melyet őshazájában haszonnövényként, nálunk szobanövényként tartják. Meleg napos lakásban könnyen tartható különleges kaktusz, aminek kinézete nem hasonlít a kaktuszokra.

A kaktuszfélék – Cactaceae családjába tartozik.

Latin neve: Rhipsalis sp.

Vesszőkaktusz - Rhipsalis
Vesszőkaktusz - Rhipsalis sp.

Vesszőkaktusz eredete, leírása

Őshazája Dél-Amerika trópusi éghajlatú területei, őserdői. Az esőerdők lombjai alatti félhomályban él jellemzően a fákon. Epifita növény, a növények a fákon élő önálló növények, melyek nem parazita növények. Hazájában haszonnövényként tartják. Hosszú leveléből, levél rostjaiból kötelet, madzagot készítenek. Termésit gyümölcsként fogyasztják. 

Apró, leggyakrabban csillag alakú virágokat hoz, melyek többféle színben és alakban előfordulnak. Sok magot hoz, mellyel könnyen szaporítható.

Levelei hosszú, vékony csüngő szárak, mely fajtától függően lehet világosabb vagy sötétebb zöld. Jellemzően csupasz, de egyes fajon apró szőrképletek találhatók. A szárak akár 1,5-2 méter hosszan is megnőnek.

Vesszőkaktusz gondozása, igénye

Gondozása nem túl bonyolult, könnyen tartható és szaporítható szobanövény. Legszebben amponás növényként mutat, ahol a levelei csünghetnek.

Vesszőkaktusz fényigénye

A Rhipsalis megél naposabb és félárnyékosabb helyen is, de jobban szereti a világos, napos lakásokat. Ezért olyan helyre ajánlott rakni ahol megfelelő mennyiségű napfényt kap, viszont nem kell neki kifejezetten a tűző nap.

Vesszőkaktusz hőigénye

Mivel trópusi növény, egész évben melegebb helyet kedvel. Minimum 18 -25 Celsius fokos szobában szeret lenni.

Vesszőkaktusz vízigénye

Trópusi növény lévén azt gondolnánk, hogy magas vízigényű növény, de a Rhipsalis legtöbb fajtájának kevés a vízigénye. Elegendő másfél – két hetente locsolnunk egy kevés vízzel. Nagyon jól tűri a szárazságot, viszont érdemes lágyabb vízzel locsolnunk, mert azt meghálálja. 

A Rhipsalis párásítást nem igényel, viszont a locsolást kiválthatjuk azzal is, ha naponta permetezzük lágy vízzel a növényt.

A szárazabb levegőjű lakásokban is kiválóan megél! Virágzáskor több vízre van szüksége.

Tápanyag utánpótlás

Tavasztól őszig tápoldatozzuk, havonta egyszer kaktuszokhoz való tápoldattal.

Vesszőkaktusz egyéb igényei

Vigyázzunk a leveleire, mert könnyen letörhetnek. Viszont ha nagyon kusza, vagy megnyúlt akkor csak egyszerűen vágjuk vissza a hajtásokat. Így könnyen formára igazíthatjuk.

Virágzásakor ne mozgassuk.

Vesszőkaktusz - Rhipsalis
Vesszőkaktusz - Rhipsalis cassutha

Vesszőkaktusz átültetése, szaporítása

Lassan fejlődő növény, melyet elegendő 2-3 évente érdemes átültetni, tőzeges földbe, vagy speciális kaktuszföldbe. A kertészetekben, nagyobb multiknál már speciális földek kifejezetten a kaktuszok részére. Átültetés lehet nagyobb cserépbe is, de lehet csak elegendő neki a földcsere, mert nem elférnek a gyökerei az eredeti cserepében.

Könnyen szaporítható szobanövény. Ez a fajta kaktusz szaporítható magról vagy hajtásról:

  • Magról szaporítás: tavasszal május-júniusban a legcélszerűbb. Ilyenkor a magoknak meleg és nedves környezet kell, mert csak úgy csíráznak ki. Csírázás után a növénykéket elültethetjük.
  • Hajtásról szaporítás: meleg helyen könnyen gyökeresedik. Lehet vízben vagy homokban gyökeresíteni. Ha meggyökeresedett akkor tőzeges vagy speciális kaktuszföldbe ültessük. Nem szereti a meszes földet, ezt kerüljük!

Vesszőkaktusz fajtái

Számtalan fajtája és alfaja van. A hazánkban legismertebb Rhipsalis fajták:

  • Rhipsalis cassutha – Sötétszöld vesszőkaktusz
  • Rhipsalis cereuscula- Sárgásszöld vesszőkaktusz
  • Rhipsalis baccifera – Vékonyágú vesszőkaktusz

Betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, de a pajzstetvek, levéltetvek ugyanúgy megtámadhatják, mint a legtöbb szobai és kerti növényt.

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Gyompálma gondozása, ápolása

Gyompálma eredete, leírása A gyompálma a pálmafélék családjából származó rendkívül kedvelt pálmafajta. Mexikó, Guatemala területén őshonos növény. A növény eredetileg 2 métert is eléri, de nálunk maximum 1 méter magasságig

Virág leírása »
flamingóvirág gondozása,

Flamingóvirág ápolása, igényei

A flamingóvirág kedvelt virágzó szobanövény, mely szinte minden kertészetben kapható. Tartása, gondozása nem túl bonyolult, virágai hosszan megmaradnak, ezért is kedvelt ajándék lehet. Latin neve: Anthurium Flamingóvirág eredete, leírása Őshazája

Virág leírása »