Törpe banán (Musa sp.) gondozása, nevelése

Kedvelt szobai cserepes és kerti növény lett az utóbbi években a törpe banán vagy a banán több fajtája. Egzotikus növény, mely tartása nem túl bonyolult, de megfelelő méretű helyet igényel, mivel mérete akár 2 méter is lehet.

Törpe banán növény - Musa sp.
Törpe banán növény - Musa sp.

Musa eredete, leírása

A törpe banán, azaz Musa acuminata, egy banánféle, amely sokakat megtéveszt, ugyanis nem fás növény, hanem egyszikű. Az eredeti élőhelye Dél-Ázsia nedves trópusi területei, India, Indonézia, Fülöp-szigetek. A vadon élő változata hoz termést, míg a termesztett triploid változata nem. A termőkorig el kell telnie pár hónapnak, az otthoni verziónak akár két évbe is telhet, ekkorra eléri a kb. 2-2,5 méter magasságot.

A növény sajnos csak 1 vagy 2 évente virágzik, de ezt érdemes kivárni, hiszen ekkor szüretelhetünk róla gyümölcsöt 60-80 nap elteltével.

Latin neve: Musa sp., Musa acuminata

Leginkább nagyobb kertészetekben , multiknál, mint féldául az OBI kertészete kapható a legelterjedtebb Musa Tropicana – Díszbanán 

Törpe banán gondozása, igénye

A gondozása nem túl bonyolult, de nem is a legegyszerűbb, csak be kell tartsuk ezt a pár trükköt és nagyon szépen fejlődő törpe banánfánk lesz.

Fényigénye

A nevelésében fontos szerepet játszik, sok fényre van szüksége. A nyári száraz, nagy melegben érdemes árnyékos, de nem sötét helyre tenni, valamint a tél folyamán se legyen túl fényszegény helyen az alacsony hőmérséklettel ellentétben. Teleltetéskor az ablak közelében legyen.

Törpe banán hőigénye

A nevelésének másik fő szereplője az állandó, viszonylag meleg hőmérséklet. A banánfa a 20-25 fok körüli meleget szereti a legjobban, ennél melegebbre nem érdemes tenni, hiszen elkezdi sárgulni. A téli időszak alatt is biztosítsuk számára a 10-16 fokot, hiszen a terméseit ekkor jól beérleli. Akár fűtetlen helyen is eléldegél, de a fagytól óvni kell, így ilyen esetben takarjuk le. A szobában pedig a fűtőtesttől tartsuk messze.

Törpe banán levelei - Musa sp.
Törpe banán levele

Banánfa vízigénye

A származásából foghatóan, a nedves környezet kedveli, igényli a bőséges, rendszeres öntözést. Lehetőleg lágy, esővízzel öntözzük. De a túlöntözéssel is vigyázzunk.

Musa acuminata tápoldatozása

A tápanyagigénye viszonylag magas, a nyári időszakban kapjon egész tömény tápoldatot az öntözővízéhez keverve, havonta egyszer.

TIPP:

A fiatal növény megvásárlására legkedvezőbb időszak március-április, mert ilyenkor még bőven van ideje megerősödni a téli időszakra.

Törpe banán átültetése, szaporítása

Banánfa átültetése:

Első években gyors növekedésű, így szükséges lehet a többszöri átültetés. Földje legyen tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású.

Törpe banán szaporítása:

A törpebanánt szaporíthatjuk a fiatal sarjakról, amelyek már kellőképp kifejlődtek. Az eltávolított sarjakat ültessük egy cserépbe, majd a növekedésének megindulásáig tartsuk meleg és nyirkos helyen. A levelei eközben rendszeresen elszáradnak majd, akkor azokat távolítsuk el, ha akadályozza a fejlődésben.

Az egész szaporítási folyamatot tavasszal kezdjük el.

Musa szaporítása magról, igen egyszerű, de hosszú folyamat. Ilyenkor a magokat áztassuk be 48 órára, majd ültessük tőzegbe vagy kókuszrostba kb. 1 cm mélyre. Folyamatos 28-30 fokos melegre és állandó párára van szüksége. Kb. 1-3 hónap alatt csíráznak ki. Érdemes télen elkezdeni a csíráztatást, hogy a fiatal növényeknek megfelelő fény álljon rendelkezésre, mire kibújnak tavasszal.

Musa sp. betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A törpebanánt, csak úgy, mint a többi banánfajt könnyen megtámadják kártevők, leggyakrabban levéltetvek, pajzstetvek és takácsatkák, rendkívül érzékeny rá, így megjelenésük észrevételével azonnal cselekedjünk, használjunk rovarírtó szert.

Ne öntözzük túl, hiszen, ha gyökereit elárasztjuk azon könnyen elrothadhatnak és elpusztulhat növényünk.

Az előző ellentettje a vízhiány, ezt arról vehetjük észre, ha a csúcsa elkezd barnulni, ekkor öntözzük meg bő vízzel, a meleg nyári időszakban pedig még permetezzük is.

A növény nem bírja a huzatot, így, ha véletlen azt kap, behasadhat a másodlagos erezet mentén.

 • Rothadás – túlöntözés.
 • Barnuló csúcsok – vízhiány.
 • Másodlagos erezet, levelek behasadása – huzatos hely.
 • Növekedés megállása – kevés tápanyag, kevés és/vagy rossz minőségű föld.

Musa változatok, fajták:

A világon számos banán fajta található, melyek egy része ipari, egy része étkezési vagy akár dísznövényként tartható. Vannak országok, ahol akár a fő élelemforrásként szolgálnak. Ezek igénye és kinézete sokszor változó, az cserepes törpe banántól. A rajtuk termő banán nem minden növény esetén ehető, így egyesek csak dekorációs célokat szolgálnak. Ez a lista koránt sem teljes.

 • Musa paradisiaca – Étkezési banán
 • Musa cavendishii – Törpe banán
 • Musa nana – törpe termő banán
 • Musa velutina – Pink banán
 • Musa ingens – Óriás banán
 • Musa textilist – Manilakender (ipari rostnövény)
 • Musa basjoo – japán banán vagy kenderbanán (télálló banán)
 • Ravenala madagascariensis – Legyezőbanán
 • Musa sikkimensis „Red tiger” – csíkos darjeeling banán
 • Musa cheesmani – Cheesman banán
 • Musella lasiocarpa – arany lótuszbanán
 • Musa accuminata – vad banán
 • Ensete ventricosum „Maurelli” – Vörös abesszin banán
 • Ensete glaucum – Havasi banán

Számos banán fajta leírása megtalálható a bananfa.hu oldalon, ahol megvásárolhatók is a növények.

Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc (Crassula marnieriana) ápolása, gondozása

A Jáde nyaklánc, hivatalos nevén Crassula marnieriana, egy különleges és látványos pozsgás növény, amely ideális választás szobanövénynek. Gyönyörűen csüngő, szorosan egymásra helyezkedő levelei olyan hatást keltenek, mintha egy elegáns nyakláncot viselne. Ebben a cikkben bemutatjuk a Jáde nyaklánc növény eredetét, gondozását és ápolását, hogy segítsünk neked a növény egészséges és szép állapotban tartásában.

Virág leírása »
Csüngő varjúháj-Sedum morganianum

Csüngő varjúháj (Sedum morganianum ‘Burrito’) ápolása, gondozása

A csüngő varjúháj, más néven Sedum morganianum ‘Burrito’, egy gyönyörű és különleges szobanövény, amely remek választás lehet mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. E növény különleges, csüngő hajtásai könnyen felismerhetők, és dekoratív hatást kölcsönöznek otthonodnak. Az alábbi cikkben bemutatjuk a csüngő varjúháj eredetét, leírását, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk az ápolásához.

Virág leírása »
Bugakosbor -Cattleya

Bugakosbor (Cattleya orchidea) ápolása, gondozása

A bugakosbor, ismertebb nevén a Cattleya orchidea, az egyik legszebb és legkedveltebb szobanövény. Gyönyörű virágai és díszes megjelenése miatt sokan választják otthonuk díszítésére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bugakosbor eredetét, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk a sikeres tartásához.

Virág leírása »