Kókuszpálma gondozása, nevelése – Cocos nucifera

A kókuszpálma eredetiségével trópusi hangulatával az otthonok dísze lehet, mivel pompás összetett levelei minden otthonnak egzotikus kisugárzást adnak. Bár hazájában haszonnövény és akár 30 méteres nagy fává nőhet, nálunk dísznövényként szobában tartva maximum 2 méteresig nő meg.

Átlagosan 3 000-10 000 Ft között vásárolhatjuk meg a kókuszpálmát virágboltokban.

Kókuszpálma cserépben
Kókuszpálma cserépben Fotó 139474223 © Darya Petrenko - Dreamstime.com

Kókuszpálma eredete, leírása

A kókuszpálma jellegzetesen a trópusi területeken fordul elő. Az őshazája Ázsia és Ausztrália szigetcsoportjai. Érdekessége, hogy szinte minden része felhasználható valamilyen célra. Az őslakosok számára ez a növény a megélhetésük alapja, hiszen fogyasztják is, öltözködésükben is hasznosítják, valamint különleges ékszereket is készítenek belőle. Nemcsak a hasznossága, de külseje miatt is népszerű, hiszen a nyaralás, trópusi hangulatot adja tovább. Eredeti élőhelyén hatalmasra megnő, de találhatunk szobanövényként tartható változatát is.

Latin neve: Cocos nucifera

Kókuszpálma gondozása, igénye

A kókuszpálma tartása, gondozása egyáltalán nem mondható bonyolultnak, kezdő kertészkedők, növénytartók számára is tökéletes választás. Az alapigényeinek betartásán kívül nem igényel különösebb odafigyelést, gondoskodást.

Fényigénye

Az eredeti élőhelyéből adódóan sok fényre van szüksége a kókuszpálmának. A világos, napos helyeket kedveli, így tud megfelelően fejlődni. Elég a lakás világos részén tartani, de akár az állandó napfényt is eltűri. Árnyékos helyre ne tegyük, mert könnyen elfonnyadhat vagy veszít szép zöld színéből. A nyári nagy meleg alatt dél körül vigyük el a tűző napról.

Hőigénye

Szintén őshazájának, a trópusi területeknek köszönhetően a meleg, párás helyek számára a megfelelőek. A nyár alatt 18 fokos hőmérsékletnél alacsonyabban ne tartsuk. A hideg, huzatos helyeket kerüljük, hiszen az elpusztulását okozhatja.

Kókuszpálma - Cocos nucifera
Kókuszpálma - Cocos nucifera Fotó 172990494 © Irina274 - Dreamstime.com

Kókuszpálma vízigénye

A kókuszpálma lakásban egy átlagos vízigényű növénynek mondható. Az a fontos, hogy a gyökérlabdáját tartsuk állandóan nedvesen, nyirkos, de semmiképpen sem áztassuk el, hiszen a gyökerei kirothadhatnak, ha túl sok vizet kapnak. Mivel a száraz levegőt nem kedveli, a párás hely számára a tökéletes, ezért permetezzük heti egyszer-kétszer, erre főleg a fűtéses időszakban van szükség, ugyanis a fűtés kiszárítja a levegőt.

Tápoldatozása

A tápoldatozásra kb. áprilistól egészen szeptemberig van szükség, ekkor adjunk neki mérsékelten a megfelelő tápoldatból. Keverjük hozzá az öntözővizéhez a helyes töménységben. Az őszi és téli időszak alatt nincs szüksége tápoldatozásra.

TIPP:

Több darab egymás mellett igazán trópusi hangulatot tud kölcsönözni a lakásnak.

Cocos nucifera átültetése, szaporítása

Átültetése:

Csak szükség esetén ültessük át, tehát ha szaporítani szeretnénk vagy ha kinőtte a cserepét. Nem szereti a bolygatást, így, ha nem fontos, ne mozgassuk.

Szaporítása:

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a szaporításának, ha a magról vagy magáról a kókuszdióról szaporítjuk. Ekkor a kókuszdióról távolítsuk el a külső rostokat, majd öntsünk rá meleg vizet, hogy kb. félig ellepje. Folyamatosan tartsuk meleg, nyirkos helyen, amíg nem indul meg a csírázás.

Ez olyan 2 hónapba szokott telni, ezután átültethetjük egy cserépbe. A kókuszdió alsó része érjen az ültető közegbe, azaz a kókuszrostba. Ezután pedig tartsuk világos, meleg helyen és öntözzük rendszeresen.

Kókuszpálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Betegségek és kártevők nem jellemzők a kókuszpálmára. Az elpusztulását általában az alacsony páratartalom vagy hőmérséklet szokta okozni, ezt úgy vehetjük észre, ha a leveleinek csúcsai barnulni és száradni kezdenek.

Az alsó leveleinek fonnyadása nem jelent semmilyen betegséget, ez természetes, csak a törzse így képződik!

Pálmát szeretnél az otthonodba!? Nézd meg a pálmák választékát, igényeit!

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »