Gyompálma gondozása, ápolása

Gyompálma eredete, leírása

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu
Gyompálma

A gyompálma a pálmafélék családjából származó rendkívül kedvelt pálmafajta. Mexikó, Guatemala területén őshonos növény.

A növény eredetileg 2 métert is eléri, de nálunk maximum 1 méter magasságig nő.

Kétlaki növény, van női ás hím egyedei. A női egyedeken apró, illatos sárga virágok találhatók időnként.

Latin neve: Chamaedorea elegans

Gyompálma igényei

Fényigénye

Átlagos fényigényű növény, nem szereti sem a tűző napfényt, sem a nagyon árnyékos helyeket. Leginkább olyan helyre rakjuk a lakásban ahol elég fényt kap, de nem is égeti az.

Hőigénye

Nem egy különleges igényű levéldísznövény. Átlagos 20 Celsius fokos helyen tartsuk, de ne rakjuk huzatos helyre. Télen lehet kicsit hűvösebben 12-15 Celsius fokon, nyáron akár kivihetjük a kertbe árnyékosabb helyre.

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Vízigénye

Vízigénye közepes, mindig legyen nedves a földje. Ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de ne is álljon alatta a víz.

Kedveli a párás levegőt, érdemes gyakran párásítani neki, kézi permetezővel.

Tápoldatozása

Leginkább márciustól szeptemberig tápoldatozzuk, közepes erősségű tápoldattal, 2-3 hetente. Megfelelőek a kertészetekben kapható zöld növény tápoldatok vagy speciális pálmákhoz való tápoldatok. Szeptembertől márciusig az ősz és tél folyamán nem igényli a tápoldatozást.

Egyéb igényei

Ez a fajta pálma nem túl igényes fajta, könnyen tartható a lakásban, mert közepes víz és hőmérséklet igényű. Ha a lakásban kellemes napos helyre rakjuk és nem hagyjuk kiszáradni akkor sok évig díszíti lakásunk, irodánk.

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Gyompálma átültetése, szaporítása

Lassú növekedésű pálmafajta, átültetni akkor szükséges, mikor kinőtte a cserepét, vagy nagyon kiélte, elhasználta a földjét. Ezt leginkább tavasszal érdemes. Általános „B” típusú virágföldbe ültessük át, melynek semleges a kémhatása vagy speciális pálmaföldbe is rakhatjuk. Átültetés során vigyázzunk a gyökereire, ne vágjuk vissza azokat.

Szaporítása magról történik.

Betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Barnuló levelek általában a kevés pára (víz) miatt jelentkezhetnek.

Takácsatkák, pajzstetvek elszaporodhatnak rajta, ekkor permetezőszerrel tudunk ellenük védekezni vagy rovarirtó szer es táprudakkal.

Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »
Bunkóliliom - Cordyline

Bunkóliliom (Cordyline) ápolása, gondozása

A bunkóliliom (Cordyline) népszerű szobanövény, amely lenyűgöző színeivel és formájával díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, így kezdő kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bunkóliliom eredetét, igényeit, valamint a gondozásához szükséges lépéseket, hogy növényed mindig egészséges és szép legyen.

Virág leírása »
Begonia elatior

Begónia, Begonia elatior ápolása, gondozása

A begónia az egyik legkedveltebb szobanövény, amely színes virágaival és dús lombozatával varázsolja el az otthonokat. Könnyen gondozható, így kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben a begónia gondozásával, ápolásával és szaporításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztjuk meg, különös tekintettel a Begonia elatior fajtára. Tudj meg mindent arról, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a csodás növényből!

Virág leírása »