Gyompálma ápolási útmutató

Gyompálma eredete, leírása

A gyompálma a pálmafélék családjából származó rendkívül kedvelt pálmafajta. Mexikó, Guatemala területén őshonos növény.

A növény eredetileg 2 métert is eléri, de nálunk maximum 1 méter magasságig nő.

Kétlaki növény, van női ás hím egyedei. A női egyedeken apró, illatos sárga virágok találhatók időnként.

Latin neve: Chamaedorea elegans

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Gyompálma gondozása, igénye

Gyompálma fényigénye

Átlagos fényigényű növény, nem szereti sem a tűző napfényt, sem a nagyon árnyékos helyeket. Leginkább olyan helyre rakjuk a lakásban ahol elég fényt kap, de nem is égeti az.

Gyompálma hőigénye

Nem egy különleges igényű levéldísznövény. Átlagos 20 Celsius fokos helyen tartsuk, de ne rakjuk huzatos helyre. Télen lehet kicsit hűvösebben 12-15 Celsius fokon, nyáron akár kivihetjük a kertbe árnyékosabb helyre.

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Gyompálma vízigénye

Vízigénye közepes, mindig legyen nedves a földje. Ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de ne is álljon alatta a víz.

Kedveli a párás levegőt, érdemes gyakran párásítani neki, kézi permetezővel.

Gyompálma tápoldatozása

Leginkább márciustól szeptemberig tápoldatozzuk, közepes erősségű tápoldattal, 2-3 hetente. Megfelelőek a kertészetekben kapható zöld növény tápoldatok vagy speciális pálmákhoz való tápoldatok. Szeptembertől márciusig az ősz és tél folyamán nem igényli a tápoldatozást.

Gyompálma egyéb igényei

Ez a fajta pálma nem túl igényes fajta, könnyen tartható a lakásban, mert közepes víz és hőmérséklet igényű. Ha a lakásban kellemes napos helyre rakjuk és nem hagyjuk kiszáradni akkor sok évig díszíti lakásunk, irodánk.

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Gyompálma átültetése, szaporítása

Lassú növekedésű pálmafajta, átültetni akkor szükséges, mikor kinőtte a cserepét, vagy nagyon kiélte, elhasználta a földjét. Ezt leginkább tavasszal érdemes. Általános „B” típusú virágföldbe ültessük át, melynek semleges a kémhatása vagy speciális pálmaföldbe is rakhatjuk. Átültetés során vigyázzunk a gyökereire, ne vágjuk vissza azokat.

Szaporítása magról történik.

Gyompálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Barnuló levelek általában a kevés pára (víz) miatt jelentkezhetnek.

Takácsatkák, pajzstetvek elszaporodhatnak rajta, ekkor permetezőszerrel tudunk ellenük védekezni vagy rovarirtó szer es táprudakkal.

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu

Gyompálma ápolási útmutató

Gyompálma eredete, leírása A gyompálma a pálmafélék családjából származó rendkívül kedvelt pálmafajta. Mexikó, Guatemala területén őshonos növény. A növény eredetileg 2 métert is eléri, de nálunk maximum 1 méter magasságig

Virág leírása »
flamingóvirág gondozása,

Flamingóvirág ápolása, igényei

A flamingóvirág kedvelt virágzó szobanövény, mely szinte minden kertészetben kapható. Tartása, gondozása nem túl bonyolult, virágai hosszan megmaradnak, ezért is kedvelt ajándék lehet. Latin neve: Anthurium Flamingóvirág eredete, leírása Őshazája

Virág leírása »
Vitorlavirág - viragbarat.hu

Vitorlavirág gondozása

A vitorlavirág az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, mely folyamatos virágzásával méltó dísze lehet félárnyékos szobáinknak. Megfelelő gondozással hálás növényünké válik hamar. A vitorlavirág (Spathiphyllum sp.) a légtisztító növények közé tartozik,

Virág leírása »