Datolyapálma gondozása, ápolása (Phoenix)

A datolyapálma az egyik legkedveltebb pálma fajta hazánkban. Nagyon szép és terebéjes levelei miatt sokan kedvelik. Szobanövényként tartható esetleg nyáron rakható ki a szbadba.

Latin neve: Phoenix sp.

Phoenix dactylifera 9zz

Datolyapálma eredete, leírása

A datolyapálma vagy főnixpálma, latinul phoenix őshazája Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia. Sok helyen meghonosították már, van, ahol haszonnövényként hasznosítják. Gyümölcsöt, bort, tetőfedelet, matracot készítenek belőle, hiszen majdnem minden része hasznosítható.

A természetes élőhelyén, a szabadban kb. 30-40 cm nagyra nő, lakásban tartva akár a 3 métert is elérheti. De ez a növekedés sok időt igényel, nagyon lassú, évente csak pár új levelet hoz. A növény az érdekes kékeszöld leveleinek köszönheti gyönyörű külsejét. Ezek a kemény és szúrós levelek a kemény szárról hajlanak le.

A főnixpálma nemzettségébe sok, 17 különböző faj létezik. Ezek közül a legismertebb és legnépszerűbbek, a közönséges datolyapálma, a kanári datolyapálma és a keskenylevelű datolyapálma. A hazánkban, a kertészetekben is ezekkel a fajokkal találkozhatunk.

Érdekessége, hogy a növény olyan anyagokat tartalmaz, amely jótékony hatással van a szervezetre, csökkenti a koleszterin szintet, segíti a szív egészséges működését.

Ismertebb Phoenix pálma fajták:

  • Közönséges datolyapálma – Phoenix dactylifera
  • Törpe datolyapálma – Phoenix roebelenii
  • Kanári datolyapálma – Phoenix canariensis

Datolyapálma gondozása, igénye

A gondozása és nevelése nem igazán mondható egyszerűnek, de a szépsége meghálálja a rendszeres törődést.

Datolyapálma fényigénye

Helyezzük közepesen fényes, de ne tűző napra. Ideális neki a világos helyek a lakásban.

Főnix pálma hőigénye

A cserepet helyezzük meleg, párás helyre. Nyáron a 18-21 fok közötti hőmérsékletet kedveli. Nem tűri a hideget, így ne helyezzük a szabadba, teleltetés szükséges. Ezt érdemes egy 12.-15 fokos helyiségben végezni.

Wild Date Palm (Phoenix sylvestris) tree with male flowers at Narendrapur W IMG 4063

Datolya pálma vízigénye

A főnixpálma gyors, egészséges növekedése rendszeres öntözés és párásítás mellett biztosítható, hiszen rosszul reagál a túl száraz levegőre, ekkor a kártevők is könnyebben megtalálják. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, mert ekkor a levei nem gyorsabban fognak növekedni, hanem a folyamat lelassul. Télen kevesebb vízmennyiségre van szüksége, mint nyáron, de a párásítást ekkor se hagyjuk el.

Datolyapálma tápoldatozása

Tavasztól nyárig érdemes 3 hetente tápoldatozni, ha nem ültettük át, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítva legyen számára, de ne vigyük túlzásba, mert az ellenkező végeredményt érhetjük el.

Datolyapálma átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az átültetése a második évben esedékes és lényeges egy nagyobb cserépbe, jó minőségű fölbe.

Szaporítása:

Könnyen szaporítható a belsejében található magról. Ezeket kora tavasszal vessük el homokkal lazított tőzeges talajba, amely árnyékos, kb. 21-17 fokos. A föld maradjon nedves, de ne áztassuk el. Kb.: 2 hónap alatt csíráznak majd ki. Az első hajtások megjelenésekor helyezzük át világos helyre.

Phoenix pálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A datolyapálma fő ellensége a kiszáradás, ekkor levelei elszáradnak és megsárgulnak. Ezt nem csak a kevés öntözés okozhatja, hanem a túl száraz levegő, túl alacsony páratartalom és a kevés napfény is.

A kártevők is sokkal könnyebben és gyakrabban támadják meg a nagyon száraz levegőben.

A két jellemző kártevő a takácsatka és a pajzstetű. Ezt elkerülhetjük, ha a levelet rendszeresen letöröljük és lemossuk.

A levelek nem fognak megfelelően növekedni, elgyengülnek, ha a talaja túl hideg, vagy ha télen túllocsoljuk.