Aranypálma, areca pálma gondozása (Areca lutescens)

Az aranypálma vagy areca pálma igen kedvelt szobanövény a pálmák között. Könnyen tartható és nem túl igényes fajta. Előszeretettel használják ezért irodákban, intézményekben is, mert mutatós mégis átlagos igényű.

Latin neve: Areca lutescens, vagy Dypsis lutescens, Chrysalicocarpus lutescens

Magyarul ismert nevei: Aranypálma, Areca pálma, Aranygyümölcspálma, Aranynádpálma

Areca pálma, aranypálma cserepes változat.
Aranypálma szobanövény Fotó: uihere.com

Aranypálma eredete, leírása

Az arecapálma vagy aranypálma, latinul pedig areca lutescens természetes élőhelye a Madagaszkár, itt elérheti akár a 10 méter magasságot is. A lakásban tartható verziója, a legtökéletesebb gondozás mellett is csak maximum 15-20 cm nő évente. A kenciapálmára hasonlít nagyon. de a fő különbség a levél színében figyelhető meg. Az aranypálma levele élénkebb és világosabb zöld, mint a kenciapálmáé, illetve a levélgerinc fekete pontozottsága különbözteti meg.

Areca lutescens gondozása, igénye

Igényeit tekintve teljesen átlagosnak mondható. Egy-két dolog van, amire nagyon oda kell figyelni a gondozása során és akkor nem lehet semmi gond.

Areca pálma fényigénye

Kerüljük a mély árnyékokat, hiszen viszonylag magas fényigényű növény az areca pálma, de ne tegyük ki több óra hosszú tűző napnak, mert azt nagyon nehezen viseli, a szűrt fényt kedveli a legjobban. A levelei könnyen elszáradnak, lehullanak, égesre hasonlító foltok jelenhetnek meg rajta.

Aranypálma hőigénye

A szobahőmérsékletű, meleg helyet kedveli, nem szereti a huzatos, változó hőmérsékletet. Ne rakjuk közvetlen az ablakba. Télen is biztosítsuk számára a legalább 16 fokot, hiszen nem tűri jól a nagyon hideget.

Dypsis lutescens1

Pálma vízigénye

A vízigénye is abszolút átlagos, mindig tartsuk a földjét közepesen nedvesen, de ne áztassuk el, mert nem akarjuk, hogy elrothadjon, vagy lehajoljanak e a levelei. Két öntözés között hagyjuk a földjét kicsit megszikkadni. Lehetőség szerint ne hideg, langyos és lágy vízzel öntözzük. Időnként érdemes lezuhanyoztatni langyos vízzel, hogy a leveleken lévő por réteget lemossuk.

Bár az areca pálma szereti a meleget, a száraz levegőt nagyon nem. Igényli a párás környezetet, így fontos főleg a hideg téli időszak, de az évi többi időszakában is a permetezése. Télen nyugodtan permetezhetjük naponta, nyári időszakban a levegő szárazságától függ, általában elég 2-3 naponta.

Aranypálma tápoldatozása

A megfelelő tápanyag biztosítása és a növekedés elősegítése érdekében a nyártól tavaszig terjedő időszakban tápoldatozzuk hetente, hiszen a számára kedvelt melegben gyorsan hasznosítja az elraktározott tápanyagokat.

TIPP:

Időnként zuhany alatt mossuk le leveleit. Nemcsak  a portól szabadul meg, de plusz párásítást és fényes leveleket is ad egy jó zuhany.

Aranypálma virág átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az aranypálmát, nem kell gyakran átültetni, csak ha kinövi a cserepét, azon kívül érdemes 2-3 évente az egészséges fejlődése miatt. Ehhez a legjobb választás a jó minőségű, B típusú virágföld.

Szaporítása:

A szaporítása nagyon egyszerű, tőosztással vagy magról végezhetjük el. Ha a tőosztással akarnánk szaporítani, akkor ajánlott akkor elvégezni, ha amikor ültetjük át, hiszen így nem kell kétszer megbolygatni a növényt, nyugodtan fejlődhet normális környezetben.

Areca lutescens betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kártevők és különböző betegségek általában a száraz melegben, zárt helyiségben támadják meg az aranypálmát. Ekkor a különböző fajtájú levéltetvek könnyen megtalálják, ezt megfigyelhetjük a növény levelein, amelyek jellemzően barnán foltosak lesznek vagy besárgulnak.

Kevés locsolás: Figyeljünk a rendszeres locsolásra, hiszen ha a növényt sokáig elfelejtjük öntözni, vagy éppen elárasztjuk, akkor az gyakran és könnyen az elpusztulását okozhatja.

Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc (Crassula marnieriana) ápolása, gondozása

A Jáde nyaklánc, hivatalos nevén Crassula marnieriana, egy különleges és látványos pozsgás növény, amely ideális választás szobanövénynek. Gyönyörűen csüngő, szorosan egymásra helyezkedő levelei olyan hatást keltenek, mintha egy elegáns nyakláncot viselne. Ebben a cikkben bemutatjuk a Jáde nyaklánc növény eredetét, gondozását és ápolását, hogy segítsünk neked a növény egészséges és szép állapotban tartásában.

Virág leírása »
Csüngő varjúháj-Sedum morganianum

Csüngő varjúháj (Sedum morganianum ‘Burrito’) ápolása, gondozása

A csüngő varjúháj, más néven Sedum morganianum ‘Burrito’, egy gyönyörű és különleges szobanövény, amely remek választás lehet mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. E növény különleges, csüngő hajtásai könnyen felismerhetők, és dekoratív hatást kölcsönöznek otthonodnak. Az alábbi cikkben bemutatjuk a csüngő varjúháj eredetét, leírását, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk az ápolásához.

Virág leírása »
Bugakosbor -Cattleya

Bugakosbor (Cattleya orchidea) ápolása, gondozása

A bugakosbor, ismertebb nevén a Cattleya orchidea, az egyik legszebb és legkedveltebb szobanövény. Gyönyörű virágai és díszes megjelenése miatt sokan választják otthonuk díszítésére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bugakosbor eredetét, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk a sikeres tartásához.

Virág leírása »