Aranypálma, areca pálma gondozása (Areca lutescens)

Az aranypálma vagy areca pálma igen kedvelt szobanövény a pálmák között. Könnyen tartható és nem túl igényes fajta. Előszeretettel használják ezért irodákban, intézményekben is, mert mutatós mégis átlagos igényű.

Latin neve: Areca lutescens, vagy Dypsis lutescens, Chrysalicocarpus lutescens

Magyarul ismert nevei: Aranypálma, Areca pálma, Aranygyümölcspálma, Aranynádpálma

Areca pálma, aranypálma cserepes változat.
Aranypálma szobanövény Fotó: uihere.com

Aranypálma eredete, leírása

Az arecapálma vagy aranypálma, latinul pedig areca lutescens természetes élőhelye a Madagaszkár, itt elérheti akár a 10 méter magasságot is. A lakásban tartható verziója, a legtökéletesebb gondozás mellett is csak maximum 15-20 cm nő évente. A kenciapálmára hasonlít nagyon. de a fő különbség a levél színében figyelhető meg. Az aranypálma levele élénkebb és világosabb zöld, mint a kenciapálmáé, illetve a levélgerinc fekete pontozottsága különbözteti meg.

Areca lutescens gondozása, igénye

Igényeit tekintve teljesen átlagosnak mondható. Egy-két dolog van, amire nagyon oda kell figyelni a gondozása során és akkor nem lehet semmi gond.

Areca pálma fényigénye

Kerüljük a mély árnyékokat, hiszen viszonylag magas fényigényű növény az areca pálma, de ne tegyük ki több óra hosszú tűző napnak, mert azt nagyon nehezen viseli, a szűrt fényt kedveli a legjobban. A levelei könnyen elszáradnak, lehullanak, égesre hasonlító foltok jelenhetnek meg rajta.

Aranypálma hőigénye

A szobahőmérsékletű, meleg helyet kedveli, nem szereti a huzatos, változó hőmérsékletet. Ne rakjuk közvetlen az ablakba. Télen is biztosítsuk számára a legalább 16 fokot, hiszen nem tűri jól a nagyon hideget.

Dypsis lutescens1

Pálma vízigénye

A vízigénye is abszolút átlagos, mindig tartsuk a földjét közepesen nedvesen, de ne áztassuk el, mert nem akarjuk, hogy elrothadjon, vagy lehajoljanak e a levelei. Két öntözés között hagyjuk a földjét kicsit megszikkadni. Lehetőség szerint ne hideg, langyos és lágy vízzel öntözzük. Időnként érdemes lezuhanyoztatni langyos vízzel, hogy a leveleken lévő por réteget lemossuk.

Bár az areca pálma szereti a meleget, a száraz levegőt nagyon nem. Igényli a párás környezetet, így fontos főleg a hideg téli időszak, de az évi többi időszakában is a permetezése. Télen nyugodtan permetezhetjük naponta, nyári időszakban a levegő szárazságától függ, általában elég 2-3 naponta.

Aranypálma tápoldatozása

A megfelelő tápanyag biztosítása és a növekedés elősegítése érdekében a nyártól tavaszig terjedő időszakban tápoldatozzuk hetente, hiszen a számára kedvelt melegben gyorsan hasznosítja az elraktározott tápanyagokat.

TIPP:

Időnként zuhany alatt mossuk le leveleit. Nemcsak  a portól szabadul meg, de plusz párásítást és fényes leveleket is ad egy jó zuhany.

Aranypálma virág átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az aranypálmát, nem kell gyakran átültetni, csak ha kinövi a cserepét, azon kívül érdemes 2-3 évente az egészséges fejlődése miatt. Ehhez a legjobb választás a jó minőségű, B típusú virágföld.

Szaporítása:

A szaporítása nagyon egyszerű, tőosztással vagy magról végezhetjük el. Ha a tőosztással akarnánk szaporítani, akkor ajánlott akkor elvégezni, ha amikor ültetjük át, hiszen így nem kell kétszer megbolygatni a növényt, nyugodtan fejlődhet normális környezetben.

Areca lutescens betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kártevők és különböző betegségek általában a száraz melegben, zárt helyiségben támadják meg az aranypálmát. Ekkor a különböző fajtájú levéltetvek könnyen megtalálják, ezt megfigyelhetjük a növény levelein, amelyek jellemzően barnán foltosak lesznek vagy besárgulnak.

Kevés locsolás: Figyeljünk a rendszeres locsolásra, hiszen ha a növényt sokáig elfelejtjük öntözni, vagy éppen elárasztjuk, akkor az gyakran és könnyen az elpusztulását okozhatja.

Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »
Bunkóliliom - Cordyline

Bunkóliliom (Cordyline) ápolása, gondozása

A bunkóliliom (Cordyline) népszerű szobanövény, amely lenyűgöző színeivel és formájával díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, így kezdő kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bunkóliliom eredetét, igényeit, valamint a gondozásához szükséges lépéseket, hogy növényed mindig egészséges és szép legyen.

Virág leírása »
Begonia elatior

Begónia, Begonia elatior ápolása, gondozása

A begónia az egyik legkedveltebb szobanövény, amely színes virágaival és dús lombozatával varázsolja el az otthonokat. Könnyen gondozható, így kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben a begónia gondozásával, ápolásával és szaporításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztjuk meg, különös tekintettel a Begonia elatior fajtára. Tudj meg mindent arról, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a csodás növényből!

Virág leírása »