Aloe vera – Orvosi aloé gondozása, nevelése

Aloe Vera vagy Orvosi aloé nagyon közkedvelt gyógynövény manapság a jótékony hatású nedveinek köszönhetően. Számtalan kozmetikai termékben felhasználják, mert kedvező a bőr regenerálásban, gyógyításban, sőt italok, juice-okban is megtalálható már. Nagy előnye, hogy otthoni körülmények között is könnyen nevelhető, sőt felhasználható. A gyógyhatás mellett rendkívül jó légtisztító növény és mutatós fiatal és idősebb növényként is a lakásban és kertben egyaránt. Az aloe vera gondozása nagyon egyszerű, így mindenkinek ajánlott.

Aloe vera - Photo 160795072 © Irina Brester - Dreamstime.com

Az aloe vera egyben egy nagyszerű dísznövény, de gyógynövényként is funkciónál. A tartása elég megoszló, van, aki csak gyógyhatása miatt nevelgeti, van aki pedig külseje miatt. Egy gyakori tévhit szerint az aloe vera egy kaktusz, pedig a pozsgások közé tartozik. A különlegessége, hogy a teljes növény mindössze 1,5%-a szilárd, a többi mind víz. A vastag levelei tartalmazzák azt a gyógyhatású zselét, amely például bőrsérülésekre is jó. Évelő növény, így megfelelő gondozás mellett jó sok évig díszítheti otthonunkat, használhatjuk ki érdekes gyógyhatását.

Latin neve: Aloe Vera

Magyar neve: Orvosi aloé 

Aloe vera gondozása, igénye

Akár a kertben, akár a lakásunkban is tartható, mind a két helyen elél, csak az alapvető igényeire van szüksége bent és kint egyaránt. Az aloe vera gondozása lakásban nem bonyolultabb, mint kertben. Általános szükségletű növénynek mondható, egy-két dologra kell gondozása során jobban odafigyelni.

Aloe fényigénye

Az aloe vera a világos, napos helyeket kedveli, de a tűző naptól kíméljük, a levelei könnyen elszíneződhetnek. Nyáron kihelyezhetjük erkélyünkre, kertünkbe, ahol nem éri közvetlen napfény órákon keresztül.

Aloe vera növény hőigénye

Nyáron kedveli a szoba hőmérsékletet, a meleget is, de ne tegyük ki a nyári 35-40 fokos melegnek. Télen viszont biztosítanunk kell számára a hűvösebb kb. 5 fokos hőmérsékletet, így érdemes ekkor előtérbe, folyosóra helyezni, ahol nincsen radiátor.

Aloe vera - orvosi aloé
Aloe vera növény

Orvosi aloé vízigénye

Dél-Amerika sivatagos részéről származik, így vízigénye alacsony, elméletileg fél évet is kibírna víz nélkül. Nem szabad túllocsolni, hiszen a gyökerei elrothadhatnak. Az aloe vera öntözése akkor a legmegfelelőbb, ha a földje teljesen kiszáradt. Ez kb. nyáron 2-3 hetente egy locsolást jelent, télen pedig havi egyszer is elég.

TIPP:

Megvásárlás után ha könnyű műanyag cserépben van, érdemes egy nehezebb agyag cserépbe átültetni, mivel elég kicsik a gyökerei, a levelei viszont nehezek, húsosak. Így elkerülhetjük a felborulását.

Tápoldatozása

Tápoldatozásra nincs szüksége, átültetések során megkapja a szükséges tápanyagokat.

Ha mindenképp szeretnéd tápoldatozni, akkor speciális pozsgásoknak alkalmas tápoldattal tedd.

Aloe átültetése, szaporítása

Aloe vera átültetése:

Évente érdemes átültetni a megfelelő, egészséges fejlődés érdekében. De két évente mindenképp. Ezt ősszel végezzük el, semmiképp sem nyáron.

Átültetésre alkalmas aloe vera föld keverék: általános virágföld és homok fele-fele arányban összekeverve.

Aloe átültetése
Aloe átültetése - Photo 10313332 © Vaeenma - Dreamstime.com

Aloe vera szaporítása:

Ha szaporítani szeretnénk az aloe veránkat, mindenképp ellenőrizzük le, hogy van e rajta új, zsenge hajtás. Ezt könnyen megkülönböztethetjük, hiszen gyengébb, világosabb zöld színű, mint a növény többi része. A folyamat elvégzéséhez ki kell emelnünk az egész növényt, majd óvatosan leválasztani a kis hajtásokat. Ezután a régi, „anyanövényt” ültessük vissza eredeti cserepébe, a leválasztott picit pedig egy kb. 10 cm-es cserépbe, amelynek lyukas az alja.

Tartsuk szobahőmérsékleten, a földje pedig legyen egészséges, tőzegben gazdag, homokkal lazíthatunk rajta egy kicsit. A kis sarjakat helyezzük a földbe, kb. 2 cm mélyen, locsoljuk meg bőségesen. Az elhelyezése legyen világos, meleg, de nem tűző napos helyen.

Ha netán megsértettük a friss sarjakat, akkor ne ültessük el egyből. Hagyjuk pár napig szabadon, hogy a sérülések regenerálódjanak, majd ezután ültessük őket földbe.

Aloe Vera betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Alapvető hibák, amelyeket sokan elkövetnek: túlöntözés, tűző napfény.

Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert könnyen elpusztulhat tőle a növényünk, de ezeken kívül nem jellemző az aloe vera megbetegedése.

A növény remekül jelzi az igényeit, problémáit:

  • Sok vizet kap: levelei sárgulnak, majd szétesnek. Ilyenkor hagyd kiszáradni a földjét és távolítsd el a beteg leveleket.
  • Kevés vizet kap: levelek elvékonyodnak, széleik fodrosodnak. Öntözéssel segíthetsz rajta.
  • Kevés napfény: a levelek a földhoz simulnak, alacsonyan vannak. Érdemes áthelyezned kicsit naposabb, világosabb helyre.
  • Tűző nap: levelek barnulnak, mivel könnyen megégnek. Tedd olyan helyre ahol a délelőtti napfényt kapja és a délutánit nem.

Javaslatok a növény megvásárlásához:

Fontos tudnivaló!

A fiatal aloe vera nem rendelkezik gyógyító hatással, így a fiatal növényeket nem használhatjuk fel erre a célra. Kb. 4-5 éves korában éri el azt a fejlettségi szintet, amikortól ilyen jellegű felhasználásra alkalmas lesz.

Aloe zselés belseje
Aloe zselés belseje - Photo 121985898 © Subbotina - Dreamstime.com

Mire használható az Aloe vera növény?

Az orvosi aloe vera gyógyhatása nagyon sokrétű. A levelében található zselés, gél állagú nedv alkalmas a bőr regenerálására, fájdalom enyhítésére, a bőr hámosítására.  Kitűnő gyulladáscsökkentő, vérzés csillapító és fertőtlenítő hatású. 

Ezekre használd nyugodtan:

  • rovarcsípés,
  • enyhe égési sérülés,
  • horzsolás,
  • herpesz,
  • leégés

Hogyan használd az orvosi aloét:

A 4-5 évnél idősebb növények alkalmasak, melyeknek egyszerűen a egy éles késsel vágd le a kívánt mennnyiséget egy idősebb, alsó levélből. A benne található átlátszó nedvvel kend be a sérült bőrfelületet és hagyd rajta amíg kellemes. (pár perc, több óra akár)

Számtalan termék választható a piacon, melyek hatóanyaga és hatása nagyon különböző. Az Aloe Vera frissen szedett levelei 240-nél is több hatóanyagot tartalmaznak, melyek közül a fő hatóanyag az acemannán. Kiváló minőségű aloe tartalmú gyógykészítmények, juice-ok online is megvásárolhatók.

Gyógyhatása mellett rendkívül jó légtisztító növény az aloe vera, a levegő formaldehid tartalmát szűri meg!

Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »
Télen virágzó növények

Télen virágzó növények lakásba

A téli időszakban is gyönyörködhetünk a színekben a télen virágzó növények megszinesítik otthonunk. A mikulásvirág mellett találhatunk még csodaszép télen virágzó szobanövényt, mellyel a zord, borús téli napokat kicsit szinesebbé

Virág leírása »