Aloe vera – Orvosi aloé gondozása, nevelése

Aloe Vera vagy Orvosi aloé nagyon közkedvelt gyógynövény manapság a jótékony hatású nedveinek köszönhetően. Számtalan kozmetikai termékben felhasználják, mert kedvező a bőr regenerálásban, gyógyításban, sőt italok, juice-okban is megtalálható már. Nagy előnye, hogy otthoni körülmények között is könnyen nevelhető, sőt felhasználható. A gyógyhatás mellett rendkívül jó légtisztító növény és mutatós fiatal és idősebb növényként is a lakásban és kertben egyaránt. Az aloe vera gondozása nagyon egyszerű, így mindenkinek ajánlott.

Aloe vera - Photo 160795072 © Irina Brester - Dreamstime.com

Az aloe vera egyben egy nagyszerű dísznövény, de gyógynövényként is funkciónál. A tartása elég megoszló, van, aki csak gyógyhatása miatt nevelgeti, van aki pedig külseje miatt. Egy gyakori tévhit szerint az aloe vera egy kaktusz, pedig a pozsgások közé tartozik. A különlegessége, hogy a teljes növény mindössze 1,5%-a szilárd, a többi mind víz. A vastag levelei tartalmazzák azt a gyógyhatású zselét, amely például bőrsérülésekre is jó. Évelő növény, így megfelelő gondozás mellett jó sok évig díszítheti otthonunkat, használhatjuk ki érdekes gyógyhatását.

Latin neve: Aloe Vera

Magyar neve: Orvosi aloé 

Aloe vera gondozása, igénye

Akár a kertben, akár a lakásunkban is tartható, mind a két helyen elél, csak az alapvető igényeire van szüksége bent és kint egyaránt. Az aloe vera gondozása lakásban nem bonyolultabb, mint kertben. Általános szükségletű növénynek mondható, egy-két dologra kell gondozása során jobban odafigyelni.

Aloe fényigénye

Az aloe vera a világos, napos helyeket kedveli, de a tűző naptól kíméljük, a levelei könnyen elszíneződhetnek. Nyáron kihelyezhetjük erkélyünkre, kertünkbe, ahol nem éri közvetlen napfény órákon keresztül.

Aloe vera növény hőigénye

Nyáron kedveli a szoba hőmérsékletet, a meleget is, de ne tegyük ki a nyári 35-40 fokos melegnek. Télen viszont biztosítanunk kell számára a hűvösebb kb. 5 fokos hőmérsékletet, így érdemes ekkor előtérbe, folyosóra helyezni, ahol nincsen radiátor.

Aloe vera - orvosi aloé
Aloe vera növény

Orvosi aloé vízigénye

Dél-Amerika sivatagos részéről származik, így vízigénye alacsony, elméletileg fél évet is kibírna víz nélkül. Nem szabad túllocsolni, hiszen a gyökerei elrothadhatnak. Az aloe vera öntözése akkor a legmegfelelőbb, ha a földje teljesen kiszáradt. Ez kb. nyáron 2-3 hetente egy locsolást jelent, télen pedig havi egyszer is elég.

TIPP:

Megvásárlás után ha könnyű műanyag cserépben van, érdemes egy nehezebb agyag cserépbe átültetni, mivel elég kicsik a gyökerei, a levelei viszont nehezek, húsosak. Így elkerülhetjük a felborulását.

Tápoldatozása

Tápoldatozásra nincs szüksége, átültetések során megkapja a szükséges tápanyagokat.

Ha mindenképp szeretnéd tápoldatozni, akkor speciális pozsgásoknak alkalmas tápoldattal tedd.

Aloe átültetése, szaporítása

Aloe vera átültetése:

Évente érdemes átültetni a megfelelő, egészséges fejlődés érdekében. De két évente mindenképp. Ezt ősszel végezzük el, semmiképp sem nyáron.

Átültetésre alkalmas aloe vera föld keverék: általános virágföld és homok fele-fele arányban összekeverve.

Aloe átültetése
Aloe átültetése - Photo 10313332 © Vaeenma - Dreamstime.com

Aloe vera szaporítása:

Ha szaporítani szeretnénk az aloe veránkat, mindenképp ellenőrizzük le, hogy van e rajta új, zsenge hajtás. Ezt könnyen megkülönböztethetjük, hiszen gyengébb, világosabb zöld színű, mint a növény többi része. A folyamat elvégzéséhez ki kell emelnünk az egész növényt, majd óvatosan leválasztani a kis hajtásokat. Ezután a régi, „anyanövényt” ültessük vissza eredeti cserepébe, a leválasztott picit pedig egy kb. 10 cm-es cserépbe, amelynek lyukas az alja.

Tartsuk szobahőmérsékleten, a földje pedig legyen egészséges, tőzegben gazdag, homokkal lazíthatunk rajta egy kicsit. A kis sarjakat helyezzük a földbe, kb. 2 cm mélyen, locsoljuk meg bőségesen. Az elhelyezése legyen világos, meleg, de nem tűző napos helyen.

Ha netán megsértettük a friss sarjakat, akkor ne ültessük el egyből. Hagyjuk pár napig szabadon, hogy a sérülések regenerálódjanak, majd ezután ültessük őket földbe.

Aloe Vera betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Alapvető hibák, amelyeket sokan elkövetnek: túlöntözés, tűző napfény.

Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert könnyen elpusztulhat tőle a növényünk, de ezeken kívül nem jellemző az aloe vera megbetegedése.

A növény remekül jelzi az igényeit, problémáit:

  • Sok vizet kap: levelei sárgulnak, majd szétesnek. Ilyenkor hagyd kiszáradni a földjét és távolítsd el a beteg leveleket.
  • Kevés vizet kap: levelek elvékonyodnak, széleik fodrosodnak. Öntözéssel segíthetsz rajta.
  • Kevés napfény: a levelek a földhoz simulnak, alacsonyan vannak. Érdemes áthelyezned kicsit naposabb, világosabb helyre.
  • Tűző nap: levelek barnulnak, mivel könnyen megégnek. Tedd olyan helyre ahol a délelőtti napfényt kapja és a délutánit nem.

Javaslatok a növény megvásárlásához:

Fontos tudnivaló!

A fiatal aloe vera nem rendelkezik gyógyító hatással, így a fiatal növényeket nem használhatjuk fel erre a célra. Kb. 4-5 éves korában éri el azt a fejlettségi szintet, amikortól ilyen jellegű felhasználásra alkalmas lesz.

Aloe zselés belseje
Aloe zselés belseje - Photo 121985898 © Subbotina - Dreamstime.com

Mire használható az Aloe vera növény?

Az orvosi aloe vera gyógyhatása nagyon sokrétű. A levelében található zselés, gél állagú nedv alkalmas a bőr regenerálására, fájdalom enyhítésére, a bőr hámosítására.  Kitűnő gyulladáscsökkentő, vérzés csillapító és fertőtlenítő hatású. 

Ezekre használd nyugodtan:

  • rovarcsípés,
  • enyhe égési sérülés,
  • horzsolás,
  • herpesz,
  • leégés

Hogyan használd az orvosi aloét:

A 4-5 évnél idősebb növények alkalmasak, melyeknek egyszerűen a egy éles késsel vágd le a kívánt mennnyiséget egy idősebb, alsó levélből. A benne található átlátszó nedvvel kend be a sérült bőrfelületet és hagyd rajta amíg kellemes. (pár perc, több óra akár)

Számtalan termék választható a piacon, melyek hatóanyaga és hatása nagyon különböző. Az Aloe Vera frissen szedett levelei 240-nél is több hatóanyagot tartalmaznak, melyek közül a fő hatóanyag az acemannán. Kiváló minőségű aloe tartalmú gyógykészítmények, juice-ok online is megvásárolhatók.

Gyógyhatása mellett rendkívül jó légtisztító növény az aloe vera, a levegő formaldehid tartalmát szűri meg!

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »