Medinilla (Medinilla magnifica) gondozása lakásban

Medinilla magnifica vagy pompás medinilla, óriás medinilla nem csak a különleges megjelenésével nyűgöz le bennünket, hanem azért is, mert relatíve könnyen tartható lakásban. A megfelelő gondozás mellett hosszan élvezhetjük gyönyörű virágait, és boldogan növekedik árnyékosabb helyeken is. Ez a növény ideális választás azok számára, akik nem rendelkeznek kerttel, de szeretnének egy látványos és érdekes növényt nevelni a lakásban.

Latin neve: Medinilla magnifica

Ismert nevei magyarul: óriás medinilla, pompás medinilla

Óriás medinilla - Medinilla magnifica

Medinilla magnifica eredete, leírása

Az óriás medinilla, vagy pompás medinillaként ismert, latinul pedig Medinilla magnifica a díszfafélék családjába tartozik, gyönyörűen virágzó szobanövény, a körübelül 400 faj közül a medinilla nemzetségben, ez a faj mondható a legszebbnek. Az őshazáj a Fülöp-szigeteken található esőerdő, itt egészen két méter magasra is megnőhet.

A külseje nagyon hangsúlyos, a honosított fajai is nagyok, kb. 30 cm nagyságúak. A levelei kissé fodrosak és nyílhegyszerűek, ezek mellett figyelhetőek száron csüngő bimbói. Ezekből fejlődnek ki azok a hatalmas és pompás rózsaszín virágok. A virágrügyek kialakulását kb. 2 hónapos nyugalmi időszak előz meg, ha bimbók elindulnak a növekedésben, akkor ne mozgassuk a növényt.

Pompás medinilla gondozása, igénye

Az óriás medinilla gondozása közepes nehézségűnek értékelhető, a kezdő és tapasztaltabb kertészkedők is nyugodtan vásárolják meg, lehet vele bírni, de kicsit több figyelmet igényel az átlagnál. A páratlan külseje pedig teljesen ellensúlyozz ezt, nagyon megéri.

Fényigénye

A fényigénye átlagosnak mondható, a világos helyeket kedveli, de ha kell árnyékosabb helyen is eléldegél. Persze ebben az esetben a virágjának a rózsaszín színe nem lesz olyan élénk és intenzív. A tűző fénytől kell megóvjuk, hiszen az órákon át tartó közvetlen égető napfény miatt levelei megbarnulhatnak, lehullhatnak és ekkor a növény nagyon könnyen elpusztul.

Medinilla hőigénye

A medinilla a kellemes szobameleg helyeket kedveli, tehát tegyük oda, ahova ezt állandóan biztosítani tudjuk számára. Ne tegyük huzatos helyre, illetve fűtőtestre, a mellé, mert ez nem tesz neki egyáltalán nem tesz neki jót. A fagyokat nem tűri, a téli nyugalmi időszakban is legyen számára kb. 15 celsius fok.

Vízigénye

A telet leszámítva ez a növény sok vizet igényel. A földjét rendszeresen kell öntözni, hogy állandóan egy nedvessége meglegyen, de ne árasszuk el, hiszen ekkor a gyökerei elkezdhetnek elrothadni. A tél során csak nagyon kevés vizet szabad neki adni, akkor növeljük a mennyiséget, ha tavasszal a bimbók kezdtek el nőni. Az öntözővize ne legyen hideg és meszes, ez ellen könnyen tehetjük, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy a mész leülepedjen, a klór elpárologjon.

A medinilla kifejezetten páraigényes növény, ezt a páraigényt párásítással lehet legegyszerűbben biztosítani a számára. Közvetlen párásítással nyugodtan permetezzük vízzel a növény leveleit.

Medinilla magnifica tápoldatozása

A virágzása sok tápanyagot igényel, így tavasztól kezdve nyáron folyamatosan kb. kéthetente adjunk neki tápanyagot a megfelelő töménységben, az öntözővízhez keverve. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a virágzás egészségesen és gyorsabban induljon be.

Óriás medinilla tartása virágzás után

A Medinilla magnifica virágzása lenyűgöző látvány, de a virágok elhervadása után is fontos megfelelő gondoskodást biztosítani a növény számára. A virágzás után távolítsuk el a elszáradt virágokat, hogy elősegítsük az új virágok kialakulását. Ebben az időszakban csökkenteni kell az öntözést, mivel a növény kevesebb vizet igényel, és elkerülendő a túlöntözés, ami gyökérrothadást okozhat. Fontos továbbá a magas páratartalom fenntartása, ezért a növény környezetének párásítása javasolt. Tápoldatozásra ebben az időszakban nincs szükség, hiszen a növény pihenő időszakába lép.

Újravirágoztatás:

A Medinilla magnifica újra virágoztatása némi türelmet és odafigyelést igényel. A virágzás elősegítéséhez fontos a megfelelő fényviszonyok biztosítása: a növényt világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre helyezzük. A tavaszi és nyári hónapokban rendszeresen tápoldatozzuk, hogy elegendő tápanyagot kapjon a virágzás időszakára. Az őszi-téli időszakban kezdjük el csökkenteni a vízadagolást, ami elősegíti a virágképződési folyamatot. Amennyiben minden feltétel adott, a növény a következő év tavaszán újra virágba borul.

 

Medinilla teleltetése

A Medinilla magnifica teleltetése során különös figyelmet kell fordítani a hőmérsékletre és a fényviszonyokra. A növény nem tűri a huzatot és a hőmérsékleti ingadozásokat, így a teleltetési helyiségnek nyugodt, világos és egyenletes hőmérsékletűnek kell lennie. Ideális hőmérséklet a 15-18 °C közötti tartomány. Ebben az időszakban a növény kevesebb vizet igényel, ezért óvatosan, csak a föld felső rétegének kiszáradása után öntözzük. A párásítás továbbra is fontos, de kerüljük a közvetlen vízpermetezést. A növény ebben az időszakban pihen, így tápoldatozásra sincs szükség.

Átültetése, szaporítása

Átültetése:

Ha úgy érezzük szükséges az átültetés, akkor ezt tavasszal végezhetjük el. Az átültetésre a legjobban a homokkal kikevert B típusú virágföld.

Szaporítása:

A szaporítás módja a dugányozás, de ezt otthon elvégezni elég nehéz.

Ha az óriás medinilla formája csúnyácska lesz, akkor az elfásodott részig vágjuk vissza, így visszanyerheti eredeti egészséges formáját.

Medinilla magnifica betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A növekedésével lehet néhány probléma figyelmetlenség esetén, például a túl száraz levegő és a túl alacsony hőmérséklet. A túl száraz levegő kihat a kártevőkre is, ekkor a takácsatka sokkal könnyebben megtámadja.

A Medinilla magnifica gyönyörű, de érzékeny trópusi növény, amely hajlamos lehet bizonyos betegségekre és kártevők támadására.

 1. Gombás betegségek: Túlöntözés esetén gyökérrothadás alakulhat ki. A levelek barna foltosodása gombás fertőzésre utalhat.

 2. Vírusos és bakteriális fertőzések: Ritkán fordulnak elő, de sárguló levelek és növekedési rendellenességek jelezhetik.

 3. Kártevők: A leggyakoribb kártevők közé tartoznak a pajzstetvek, levéltetvek, és a tripszek. Ezek az élősködők a leveleken és a hajtásokon táplálkoznak, gyengítve a növényt.

Védekezés a betegségek és kártevők ellen

 1. Gombás betegségek: A megelőzés érdekében kerüljük a túlöntözést és biztosítsunk jó vízelvezetést. Gombás fertőzés esetén gombaölő szerek alkalmazása javasolt.

 2. Vírusos és bakteriális fertőzések: Ezek ellen nehéz védekezni, a legjobb módszer a megelőzés, az egészséges növényállomány fenntartása és a fertőzött részek eltávolítása.

 3. Kártevők: A kártevők elleni védekezésre használhatunk rovarölő szereket vagy természetes módszereket, mint például a kártevők mechanikai eltávolítása vagy rovarriasztó növények használata. Fontos rendszeresen ellenőrizni a növényt, hogy időben észrevegyük a kártevők jelenlétét.

Pompás medinilla igényei röviden:

A pompás medinilla, vagyis a Medinilla magnifica, különleges gondozást igényel, hogy megőrizze pompás megjelenését.

 • Vízigénye: Rendszeres, de mértékletes öntözést igényel. Fontos, hogy a földje mindig kissé nedves maradjon, de kerülni kell a túlöntözést.
 • Hőigénye: Szereti a meleg, de nem túl forró környezetet; optimális hőmérséklete 18-25 °C között mozog.
 • Fényigénye: Világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre van szüksége. Kerüljük az erős déli napsütést.
 • Tápanyagigénye: A növekedési időszakban, tavasztól őszig, kéthetente tápoldatozással támogatható.
 • Átültetési idő: Általában kétévente ajánlott átültetni, tavasszal, amikor a növény aktívan növekszik. Az átültetés segít a növény egészséges fejlődésében, biztosítva a szükséges tápanyagokat és a gyökerek számára elegendő teret.

Fotók: dreamstime.com

Daráslevél-Gasteria

Daráslevél (Gasteria) ápolása, gondozása

A daráslevél (Gasteria) egy különleges és népszerű pozsgás növény, amely kiváló választás mind kezdő, mind tapasztalt kertészek számára. Ez a növény nemcsak dekoratív, hanem viszonylag könnyen gondozható is, ami még vonzóbbá teszi a szobanövények kedvelői számára. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a daráslevél gondozását és ápolását, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Hármaslevelű kúszóka - Cissus rhombifolia

Hármaslevelű kúszóka (Cissus rhombifolia) ápolása, gondozása

A hármaslevelű kúszóka, vagy más néven délszőlő (Cissus rhombifolia), egy népszerű szobanövény, amely különleges megjelenésével és könnyű gondozhatóságával hódít. A növény háromosztatú, fogazott levelei és kúszó habitusa miatt ideális választás függőkosarakba vagy virágrácsokra futtatva. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a hármaslevelű kúszóka eredetét, gondozási igényeit, valamint hasznos tippeket adunk a sikeres neveléséhez.

Virág leírása »
Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc (Crassula marnieriana) ápolása, gondozása

A Jáde nyaklánc, hivatalos nevén Crassula marnieriana, egy különleges és látványos pozsgás növény, amely ideális választás szobanövénynek. Gyönyörűen csüngő, szorosan egymásra helyezkedő levelei olyan hatást keltenek, mintha egy elegáns nyakláncot viselne. Ebben a cikkben bemutatjuk a Jáde nyaklánc növény eredetét, gondozását és ápolását, hogy segítsünk neked a növény egészséges és szép állapotban tartásában.

Virág leírása »