Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Latin neve: Curcuma alismatifolia

Ismertebb nevei még: Kurkuma virág, kurkuma növény, sziámi tulipán, díszkurkuma

Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia eredete, leírása

A kurkuma, latinul Curcuma egy Thaiföldön és Kambodzsában őshonos növény, tehát a trópusi területekről származik. Másnéven sziámi tulipánnak is szokták nevezni ezt a fagyérzékeny rizomás növényt. Ennek ellenére lakásban is tarthatjuk mérsékelt égövön. Gyönyörű rózsaszín virága van, amelyet egymásba illeszkedő murvalevelek ékesítenek, a virágzási ideje viszonylag hosszú kb. 3 hét.

Napjainkban már sok helyen termesztik ezt a különleges és egzotikus növényt, kaphatjuk vágott virágként és szobanövényként is. Kb. 70 cm nagyságra nő meg, a virágai szép élénk rózsaszínek, gyakran láthatjuk őket kiültetve parkba.

A fűszernövényként használatos változata (Curcuma longa) kevésbé dekoratív, viszont annál értékesebb fűszer, az ismert Curry fűszerkeverék vagy Tikka massala fűszer egyik alapanyaga .

Kurkuma virág gondozása, igénye

A gondozása nem túl bonyolult, kezdő kertészek is nyugodtan bevállalhatják. Az igényei elég általánosak, nem szükségesek nagyon szélsőséges feltételek.

Fényigénye

A világos helyeket kedveli. Tegyük olyan helyre, ahol állandóan érheti fény, de nem a déli tűző napsugarak, hiszen azok nagyon károsak számára. A félárnyékos helyeken is eléldegél, de ekkor nem olyan szép élénk színű.

Kurkuma hőigénye

Az eredeti trópusi élőhelyének köszönhetően a meleg helyeket kedveli. Így lehetőleg olyan helyre ültessük, tegyük, ahol az állandó hőmérséklet biztosított számára. A fagyot nem bírja, így tavasszal át kell ültetni egy cserépbe és behozni a hidegről. A huzatot sem szereti, tehát az nyitott ablak mellé helyezés se biztos, hogy jó öltet.

Díszkurkuma vízigénye

A virágzási időszakban öntözzük bőven, hiszen ekkor szüksége van a sok folyadékra, viszont kerüljük az álló vizet. A nyugalmi téli időszakban se hagyjuk földjét kiszáradni. Ekkor jóval kevesebbet igényel, de ekkor se hanyagoljuk el, tartsuk nyirkosan.

Tápoldatozása

A virágzása alatt, nyugodtan tápoldatozzuk bőven kéthetente, a tél során elegendő havonta egyszer. A tápoldatot keverjük az öntözővízhez a megfelelő sűrűséggel.

Curcuma alismatifolia tartása virágzás után

A kurkuma virág nyáron, a növekedési időszakban hozza a legszebb virágait. A virágzatok rendkívül tartósak, több hétig is képesek díszíteni otthonunkat.

Virágzás után a növény visszahúzódik, a levelek elszáradnak. Ebben az időszakban csökkentsük az öntözést és helyezzük a növényt hűvösebb helyre.

Újravirágoztatás:

Ahhoz, hogy a következő évben is virágba boruljon a növény, fontos, hogy a pihenőidőszakban, azaz ősszel és télen, hűvös, világos helyen tartsuk a növényt, minimális öntözéssel.

TIPP:

Nyáron nyugodtan kirakhatjuk a szabad levegőre, de vigyázzunk, hogy ne közvetlen napfényre, mert megégetheti a leveleit.

Teleltetése

Ősszel, a növény pihenőidőszakában helyezzük a szobanövényünk hűvösebb, világos helyre, minimális öntözéssel. Így biztosíthatjuk a következő évi virágzását.

Curcuma alismatifolia átültetése, szaporítása

Kurkuma virág átültetése:

Átültetésre akkor van szükség, ha szaporítani szeretnék a kurkuma növényünk, vagy kiélte a földjét.  Átültetését tavasszal, a növekedési időszak kezdetén érdemes elvégezni. Ehhez használjunk jól vízáteresztő talajt és megfelelő méretű cserépet.

Szaporítása:

A kurkumát a rizma tőosztásával tudjuk szaporítani. A rizomáját a tavaszi virágzási időszak után ültessük cserépbe egy jó vízáteresztő földbe, öntözzük sokat és tartsuk kb. 18-22 hőmérsékleten, akár le is takarhatjuk, de ezt a fejlődés észrevételekor vegyük le. Ahogy kezdenek megjelenni az első levelecskék, annál többet öntözzük. De figyeljünk arra, hogy ne árasszuk el, mert gyökerei elrothadhatnak.

Curcuma alismatifolia betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kurkuma nem egy betegeskedő típusú növény és a kártevők se szokták megtámadni, ha mégis egyszerűen rovarírtó szerrel tehetünk ellene.

Az elpusztulását legtöbbször a figyelmetlenség okozza. Az alapvető igényeit rendszeresen és alaposan tartsuk be, ilyenek a rendszeres öntözés, de nem túlöntözés, az állandó viszonylag magas hőmérséklet, a tavaszi átültetés, fagytól távoltartás.

Kurkuma virág igényei röviden:

  • Fényigény: Világos, de közvetlen naptól védett hely.
  • Hőigény: Meleg hőmérséklet, fagyot, hideget nem kedveli.
  • Vízigény: Szereti a nedvességet, de kerüljük az álló vizet. Télen kevesebbet öntözzük, de legyen nírkos a földje.
  • Tápoldat: Tavasztól-őszig kéthetente, a tél során elegendő havonta egyszer. 
  • Virágföld: Tápanyagdús, jó vízelvezetésű talaj.
  • Átültetés: Tavasszal, ha szaporítani szeretnénk, vagy kiélte a földjét.
  • Teleltetés: Télen hűvös, világos helyen kell tartani minimális öntözéssel.

Fotók: dreamstime.com

Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc (Crassula marnieriana) ápolása, gondozása

A Jáde nyaklánc, hivatalos nevén Crassula marnieriana, egy különleges és látványos pozsgás növény, amely ideális választás szobanövénynek. Gyönyörűen csüngő, szorosan egymásra helyezkedő levelei olyan hatást keltenek, mintha egy elegáns nyakláncot viselne. Ebben a cikkben bemutatjuk a Jáde nyaklánc növény eredetét, gondozását és ápolását, hogy segítsünk neked a növény egészséges és szép állapotban tartásában.

Virág leírása »
Csüngő varjúháj-Sedum morganianum

Csüngő varjúháj (Sedum morganianum ‘Burrito’) ápolása, gondozása

A csüngő varjúháj, más néven Sedum morganianum ‘Burrito’, egy gyönyörű és különleges szobanövény, amely remek választás lehet mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. E növény különleges, csüngő hajtásai könnyen felismerhetők, és dekoratív hatást kölcsönöznek otthonodnak. Az alábbi cikkben bemutatjuk a csüngő varjúháj eredetét, leírását, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk az ápolásához.

Virág leírása »
Bugakosbor -Cattleya

Bugakosbor (Cattleya orchidea) ápolása, gondozása

A bugakosbor, ismertebb nevén a Cattleya orchidea, az egyik legszebb és legkedveltebb szobanövény. Gyönyörű virágai és díszes megjelenése miatt sokan választják otthonuk díszítésére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bugakosbor eredetét, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk a sikeres tartásához.

Virág leírása »

Szólj hozzá!