Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Latin neve: Curcuma alismatifolia

Ismertebb nevei még: Kurkuma virág, kurkuma növény, sziámi tulipán, díszkurkuma

Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia eredete, leírása

A kurkuma, latinul Curcuma egy Thaiföldön és Kambodzsában őshonos növény, tehát a trópusi területekről származik. Másnéven sziámi tulipánnak is szokták nevezni ezt a fagyérzékeny rizomás növényt. Ennek ellenére lakásban is tarthatjuk mérsékelt égövön. Gyönyörű rózsaszín virága van, amelyet egymásba illeszkedő murvalevelek ékesítenek, a virágzási ideje viszonylag hosszú kb. 3 hét.

Napjainkban már sok helyen termesztik ezt a különleges és egzotikus növényt, kaphatjuk vágott virágként és szobanövényként is. Kb. 70 cm nagyságra nő meg, a virágai szép élénk rózsaszínek, gyakran láthatjuk őket kiültetve parkba.

A fűszernövényként használatos változata (Curcuma longa) kevésbé dekoratív, viszont annál értékesebb fűszer, az ismert Curry fűszerkeverék vagy Tikka massala fűszer egyik alapanyaga .

Kurkuma virág gondozása, igénye

A gondozása nem túl bonyolult, kezdő kertészek is nyugodtan bevállalhatják. Az igényei elég általánosak, nem szükségesek nagyon szélsőséges feltételek.

Fényigénye

A világos helyeket kedveli. Tegyük olyan helyre, ahol állandóan érheti fény, de nem a déli tűző napsugarak, hiszen azok nagyon károsak számára. A félárnyékos helyeken is eléldegél, de ekkor nem olyan szép élénk színű.

Kurkuma hőigénye

Az eredeti trópusi élőhelyének köszönhetően a meleg helyeket kedveli. Így lehetőleg olyan helyre ültessük, tegyük, ahol az állandó hőmérséklet biztosított számára. A fagyot nem bírja, így tavasszal át kell ültetni egy cserépbe és behozni a hidegről. A huzatot sem szereti, tehát az nyitott ablak mellé helyezés se biztos, hogy jó öltet.

Díszkurkuma vízigénye

A virágzási időszakban öntözzük bőven, hiszen ekkor szüksége van a sok folyadékra, viszont kerüljük az álló vizet. A nyugalmi téli időszakban se hagyjuk földjét kiszáradni. Ekkor jóval kevesebbet igényel, de ekkor se hanyagoljuk el, tartsuk nyirkosan.

Tápoldatozása

A virágzása alatt, nyugodtan tápoldatozzuk bőven kéthetente, a tél során elegendő havonta egyszer. A tápoldatot keverjük az öntözővízhez a megfelelő sűrűséggel.

Curcuma alismatifolia tartása virágzás után

A kurkuma virág nyáron, a növekedési időszakban hozza a legszebb virágait. A virágzatok rendkívül tartósak, több hétig is képesek díszíteni otthonunkat.

Virágzás után a növény visszahúzódik, a levelek elszáradnak. Ebben az időszakban csökkentsük az öntözést és helyezzük a növényt hűvösebb helyre.

Újravirágoztatás:

Ahhoz, hogy a következő évben is virágba boruljon a növény, fontos, hogy a pihenőidőszakban, azaz ősszel és télen, hűvös, világos helyen tartsuk a növényt, minimális öntözéssel.

TIPP:

Nyáron nyugodtan kirakhatjuk a szabad levegőre, de vigyázzunk, hogy ne közvetlen napfényre, mert megégetheti a leveleit.

Teleltetése

Ősszel, a növény pihenőidőszakában helyezzük a szobanövényünk hűvösebb, világos helyre, minimális öntözéssel. Így biztosíthatjuk a következő évi virágzását.

Curcuma alismatifolia átültetése, szaporítása

Kurkuma virág átültetése:

Átültetésre akkor van szükség, ha szaporítani szeretnék a kurkuma növényünk, vagy kiélte a földjét.  Átültetését tavasszal, a növekedési időszak kezdetén érdemes elvégezni. Ehhez használjunk jól vízáteresztő talajt és megfelelő méretű cserépet.

Szaporítása:

A kurkumát a rizma tőosztásával tudjuk szaporítani. A rizomáját a tavaszi virágzási időszak után ültessük cserépbe egy jó vízáteresztő földbe, öntözzük sokat és tartsuk kb. 18-22 hőmérsékleten, akár le is takarhatjuk, de ezt a fejlődés észrevételekor vegyük le. Ahogy kezdenek megjelenni az első levelecskék, annál többet öntözzük. De figyeljünk arra, hogy ne árasszuk el, mert gyökerei elrothadhatnak.

Curcuma alismatifolia betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kurkuma nem egy betegeskedő típusú növény és a kártevők se szokták megtámadni, ha mégis egyszerűen rovarírtó szerrel tehetünk ellene.

Az elpusztulását legtöbbször a figyelmetlenség okozza. Az alapvető igényeit rendszeresen és alaposan tartsuk be, ilyenek a rendszeres öntözés, de nem túlöntözés, az állandó viszonylag magas hőmérséklet, a tavaszi átültetés, fagytól távoltartás.

Kurkuma virág igényei röviden:

  • Fényigény: Világos, de közvetlen naptól védett hely.
  • Hőigény: Meleg hőmérséklet, fagyot, hideget nem kedveli.
  • Vízigény: Szereti a nedvességet, de kerüljük az álló vizet. Télen kevesebbet öntözzük, de legyen nírkos a földje.
  • Tápoldat: Tavasztól-őszig kéthetente, a tél során elegendő havonta egyszer. 
  • Virágföld: Tápanyagdús, jó vízelvezetésű talaj.
  • Átültetés: Tavasszal, ha szaporítani szeretnénk, vagy kiélte a földjét.
  • Teleltetés: Télen hűvös, világos helyen kell tartani minimális öntözéssel.

Fotók: dreamstime.com

Fáskövirózsa-Echeveria

Fáskövirózsa (Echeveria) ápolása, gondozása

A fáskövirózsa, vagyis az Echeveria, az egyik legnépszerűbb szobanövény a pozsgások között. Szépsége, változatos színei és formái miatt sokan kedvelik. Emellett gondozása is egyszerű, így kezdő kertészeknek is ideális választás. Ebben a cikkben megosztjuk veled az Echeveria ápolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy növényed mindig egészséges és gyönyörű maradjon.

Virág leírása »
Fügekaktusz - Opuntia ficus-indica

Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) ápolása, gondozása

A fügekaktusz, más néven Opuntia ficus-indica, egy népszerű szobanövény, amely egzotikus megjelenésével és könnyű gondozhatóságával hódít.
Cikkünkben bemutatjuk a fügekaktusz eredetét, igényeit, gondozási tanácsait, valamint hasznos tippeket adunk az egészséges növény neveléséhez. Ismerd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből az érdekes szobanövényből!

Virág leírása »

Szólj hozzá!