Korallvirág gondozása, ápolása

korallvirág - viragbarat.hu

A korallvirág kedvelt virágzó szobanövény, mely többféle színben található. Legelterjedtebb a piros szín, de kapható sárga, narancssárga, rózsasín színekben is. Könnyen alkalmazkodó növény így tartása könnyű, mind a lakásban, mind a balkonokon, virágágyásokban.

Latin neve: Kalanchoe blossfeldiana

Korallvirág eredete, leírása

Madagaszkárról származó 15-30 cm magas pozsgás növény, levelei húsosak, vastagok. Maga növény lassan fejlődik, viszont könnyen nevelhető. A virágok túlnyúlnak a leveleken, és vágott virágként is tartósak. Általában tavasszal kezd el virágozni kora nyári hónapokig. A Kalanchoe-t könnyű nevelni, viszont vigyázzunk, ha gyermek, vagy kisállat van a lakásban, hogy ne férjen hozzá, mert mérgező hatású, hasmenést, hányást okozhat.

Korallvirág gondozása, igénye

Virágzás után metszéssel folyamatosan karban tarthatjuk növényünk, mely mindig dús és egészséges bokor marad.

Korallvirág fényigénye

Szereti a közvetlen napfényt is, de elvan a sötétebb, árnyékosabb helyeken is. Nem igényes a napfényre, de legalább 4 órát kell fényt kapni, hogy egészséges és szép maradjon. Rövid nappalos növény, így ahhoz, hogy virágot hozzon, legalább 12-14 órát sötétségben kell lennie, 6-8 hétig.

Korallvirág hőigénye

Átlagos hőmérséklet igényű, a legmegfelelőbb a 18-21 fok, de elél 10 Celsius fokon is. Ez alatt, lehullajtja a leveleit.

A korallvirág remekül el van ágyásokban, balkonládákban, virágoskertben, sziklakertben, de a fagyot nem bírja. Így még a hidegek előtt vigyük be a lakásba.

korallvirág szimpla sárga-narancs
korallvirág piros színben - viragbarat.hu

Korallvirág vízigénye

Kevesebb a vízigénye, vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Akkor öntözzük, mikor már megszikkad kicsit a földje. A korallvirág szereti a szárazabb levegőt, nem igényel párásítást, leveleit nem kell permetezni.

Korallvirág tápoldatozása

Virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk, pihenés időszaka alatt nem szükséges. Ilyenkor lehetőleg a virágzást segítő úgynevezett virágzó növényekhez való tápoldatot használjunk.

Korallvirág virágoztatása

A Kalanchoe blossfeldiana alap esetben tavasszal kezd el virágozni, de akár télen a karácsonyi időszakban is tudjuk virágoztatni. Ehhez legalább 30 napig 12-14 órát tartsuk sötétben, takarással vagy sötét helyiségbe való költöztetéssel. Karácsonyi virágzáshoz a szeptember erre a legalkalmasabb időszak.

Virágzás után vágjuk le az elszáradt virágokat és hajtásokat.

korallvirág dupla rózsaszín

Korallvirág átültetése, szaporítása

Hajtás vagy levél dugványról szaporítható. Könnyen gyökeresedő növény. Lehet vízben gyökeresíteni vagy földben hajtások elültetésével (ledugásával). A levágott hajtásokról az alsó részéről szedjük le a leveleket és ezeket dugjuk le a földbe. Vízbe hasonlóan rakjuk, majd mikor begyökeresedtek, akkor beültethetjük földbe. Pár hét alatt begyökeresednek.

Átültetni tavasszal érdemes, ha már kiélte a földjét. A virágföld lazább szerkezetű, tőzeges általános „B” típusú föld legyen.

Korallvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, de a pajzstetvek, levéltetvek ugyanúgy megtámadhatják, mint a legtöbb szobai és kerti növényt.

Leveleit 10 fok alatti hőmérsékleten lehullajtják.

Túl sok víz könnyen kirohasztja.

Hogyan legyen csodálatos kerted

Hogyan lehet csodálatos kerted?

Te is olykor irigykedve nézed mások gyönyörűen kialakított kertjeit, aztán kissé fanyalogva nézel végig a sajátodon? Valószínűleg sokan vagyunk így ezzel, hiszen egy igazán szép, magazinokba illő kert kialakítása nagyon sok munkával és tervezgetéssel jár.

Virág leírása »