Gardénia gondozása (Gardenia jasminoides)

A gardénia egy örökzöld, fás cserje, mely fényes zöld levelei és fehér-krémfehér jázmin illatú virágaival a kertben, teraszon és lakásban is tartható. Kedvelt növény, hisz nemcsak illatos és csodaszép, hanem sötétzöld, fényes leveleivel egész évben mutatós növény. A kertészetekben mérettől függően a gardenia ára 1500 – 8000 Ft-ig is megtalálható.

Latin neve: Gardenia jasminoides 

 

Gardénia - Gardenia jasminoides

Gardenia jasminoides eredete, leírása

A gardénia, latinul Gardenia jasminoides őshazája Japán és Kína, ezeken a területeken cserje méretűre is megnőhet, míg hazánkban dísznövényként fordul elő. A külseje nagyon különleges és elegáns. Örökzöld növény. A szépségének fő oka a hófehér – krém nagy méretű virága, amelyet tavasztól őszig  csodálhatunk. A virág érdekessége, hogy egyes helyeken illóolajat készítenek belőle, melynek számos kedvező hatása van. A levelei sötétzöldek és kerekded alakúak, a felszíne fényes, a levélzete pedig tömött.

Gardénia gondozása, igénye

A cserepes gardénia gondozása nem túl bonyolult, de az igényeit és a megfelelő körülményeket biztosítani kell számára, ezekre igen érzékeny. Kezdő és tapasztalt kertészek számára is tökéletes választás lehet, mert a kellő odafigyelést kárpótolja a gyönyörű megjelenése.

Gardénia fényigénye

A fényre igen „hisztis” a gardénia, a világos helyeket kedveli, akár a félárnyékos helyeken is elél, de nagyon nem bírja a tűző napot, ettől óvjuk meg. A közvetlen napsugarak a leveleinek a lehullását eredményezhetik, súlyosabb esetben akár az elpusztulását is.

Hőigénye

A hőigénye viszonylag magas, az állandó szobahőmérsékletet szereti. Nyáron +22-24 °C-on érzi jól magát. Olyan helyre tegyük, ahol nem változik gyorsan a hőmérséklet, tehát ne helyezzük közvetlenül a fűtőtest mellé, ablak elé, hiszen egyik sem tesz neki jót. A huzattól is védjük meg. A téli fagyos időszak alatt is biztosítsuk számára a folyamatos 18-22 fokot. Fagyérzékeny ezért ha teraszon vagy kertben tartjuk akkor a hideg beállta előtt be kell vinnünk, mert -5 °C fokig bírja.

Gardénia vízigénye

A gardénia rendszeres és nagy mennyiségű vizet igényel. Ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni, tartsuk állandóan közepesen nedvesen, ne árasszuk el rengeteg vízzel sem, hiszen a gyökerei is elrothadthatnak. Az öntözővíz legyen lágy, akár ioncserélt- vagy esővíz. A nyári vízmennyiséghez képest télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát és mennyiségét is, ekkor nincs akkora szüksége rá.

Gardenia jasminoides tápoldatozása

A tápoldatozás szükséges a gardénia számára, hiszen szüksége van a megfelelő mennyiégű  tápanyagra, nyomelemre. A megfelelő töménységben hígítsuk fel az öntözővízzel. Ezt végezzük el kb. kettő hetente márciustól-októberig. A téli hideg során nincs szükség erre, mert ekkor a passzív időszakát éli.

TIPP:

Nyáron ki lehet rakni a kertbe, teraszra, de félárnyékos, tűző naptól mentes helyen marad szép.

Gardénia tartása virágzás után - teleltetése

A növény nem egyszerre hozza a virágait, azok folyamatosan nyílnak, ezért is tud akár hat hónapon keresztül virágozni. A levirágzás során a az elszáradt virágokat mindenképp szedjük le a növényről, hogy helyet biztosítsunk az újaknak.

A virágzás után ha még kellemes nyárias az idő akkor ugyanúgy ápoljuk ahogy eddig. A tél beköszöntével viszont érdemes hűvösebb helyre rakni ( 18-22 °C). Ekkor kevesebbet kell öntözni és tápoldatozni sem szükséges.

Gardénia - Gardenia jasminoides
Mini gardénia növényke

Újravirágoztatás:

Sokan kérdezik, hogy miért nem virágzik a gardénia virág? Nagyon sokszor az a probléma, hogy nem megfelelőek a körülmények a rügyek kialakulásához. Fűtött, meleg lakásban szinte sosem virágzik újra.

Nézzük is mi szükséges az újravirágoztatáshoz:

 • Megfelelő hőfok a nyugalmi időszakban is: 18-22 °C. Állandó hőmérsékletet biztosítsunk, mert érzékeny a hőingadozásra. 
 • Megfelelő páratartalom a rügyek megjelenésekor. Ha nincs elég pára akkor a növény ledobja a rügyeket. Fontos, hogy amint a rügyek elkezdenek kinyílni, ne permetezzük azokat, mert barna foltok lehetnek a szirmokon.
 • A virágzáshoz szüksége van elegendő tápanyagra, rendszeresen tápoldatoznunk kell. (márciustól-októberig). Szükséges kálium-foszfor a növekedéshez, virágzáshoz. Érdemes vas tartalmú tápoldatot beszereznünk, mert ez is kedvező a virágoknak. (kerüljük a kálcium, magnézium tartalmú tápoldatokat)
 • Szereti az enyhén savanyú talajt, a virágzáshoz is szüksége van a savas talajra. Mivel idővel a talaj savassága csökkenhet érdemes lehet időnként citromsavas vízzel öntözni, hogy megtartsuk a megfelelő pH értéket.

Gardénia virágzás elmaradásának okai röviden:

 • Alacsony hőmérséklet.
 • Száraz levegő.
 • Tápanyagok hiánya vagy túlzott tápanyag ellátás.
 • Világítás – napfény hiánya.
 • Talaj savasságának hiánya.
 • Túl kemény öntözővíz használata.

Gardénia átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetésre körülbelül két-három évente van szükség, illetve akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést a tél végén, a tavasz beköszöntével tegyük meg, semmiképpen nem mikor virágzik, hiszen érzékeny az átültetésre. A számára legtökéletesebb a tőzeges, kissé savanyú kémhatású talaj, az ültetéshez is ezt használjuk.

Gardénia szaporítása:

A gardénia szaporítása hajtásdugványról a legegyszerűbb. Távolítsuk el a fiatal, de már kifejlődött hajtásokat, ültessük külön és biztosítsuk számára az állandó meleget és nedvességet, ekkor indul meg a gyors növekedés. A meleg biztosítását az edény/cserép lefedésével érhetjük el.

Gardenia jasminoides betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A gardénia nem egy betegeskedő növény, jellemzően nem kap el semmit és nem támadja meg semmi, tehát a kártevők is elkerülik.

Talán leggyakoribb lehetnek a levéltetvek, takácsatkák.

A megbetegedése, elpusztulása pusztán a gondatlanságból adódhat, persze ezt elkerülhetjük, ha rendszeren és figyelmesen biztosítjuk igényeit.

Sárguló levelek és levélhullás: kevés víz eredménye.

Levelek lehullása: a tűző napfény okozza.

Lehulló bimbók: kevés páratartalom, száraz talaj.

Barna foltok a szirmokon: a permetezés eredménye, a virágokat nem szabad permetezni.

Tartsuk be ezeket a tippeket és nem lehet gond!

Gardénia virág igényei röviden:

 • A világos, félárnyékos helyeket kedveli, óvjuk a tűző napfénytől.
 • Nyáron 22-24 °C, télen 18-22 °C az ideális.
 • Nem bírja a hőingadozást és a huzatot.
 • Rendszeres és nagy mennyiségű vizet igényel.
 • Fontos a megfelelő páratartalom
 • Átültetés 2-3 évente, savanyú talajba.
 • Érzékeny az átültetésre, virágzás előtt tavasszal érdemes csak.
 • Rendszeresen tápoldatozzuk márciustól-októberig.
Gardénia illóolaj
Gardénia illóolaj
Gardénia termése
Gardénia termése

Fotók: dreamstime.com

Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »
Télen virágzó növények

Télen virágzó növények lakásba

A téli időszakban is gyönyörködhetünk a színekben a télen virágzó növények megszinesítik otthonunk. A mikulásvirág mellett találhatunk még csodaszép télen virágzó szobanövényt, mellyel a zord, borús téli napokat kicsit szinesebbé

Virág leírása »