Cserepes krizantém (Chrysanthemum) gondozása lakásban

Cserepes krizantém nagyvirágú - rózsaszín színben
Cserepes krizantém nagyvirágú - rózsaszín színben

Őszi-téli  időszak kedvelt virága a cserepes krizantém. Leginkább időzített virágzású krizantémokat találunk a virágboltokban kora augusztustól télig. A legtöbb kereskedő Halottak napjára időzíti virágzását, mert igen közkedvelt virággá vált az utóbbi években a temetőkben.

Latin neve: Chrysanthemum sp., Chrysanthemum indicum

Cserepes krizantém eredete, leírása

A krizantém Kínából származik, kb. 2500 évvel ezelőtt használták először gyógyítási céllal. Úgy tartották, hogy hosszú életet ad. A levelét fogyasztották párolva, hús mellé. A virágából készült főzet gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, valamint vértisztító hatású, javítja a látást és a hallást, fényesíti az elmét. Továbbá csökkenti a lázat és a gyengébb napszúrás tünetei enyhítésére is kiváló. A hazánkba termesztett változatoknak nincs ilyen hatása, tehát ne próbáljunk ilyeneket házilag elkészíteni. 910 óta Japán nemzeti szimbóluma, a hivatalos címernövénye lett a krizantém.

A latin neve, azaz a Chrysanthemum aranyvirágot jelent. A virágai nagyon sok változatban megtalálhatók a piacon. Kicsi és nagy gömb alakúak, vagy csokros fajták, így cserépben való tartásra is alkalmas. A szivárvány valamennyi színében megtalálhatjuk.

Cserepes krizantém gondozása, igénye

A gondozása nem túl bonyolult, inkább kicsit helyigényes. Kezdő kertészek számára is nyugodtt szívvel ajánlható.

Chrysanthemum fényigénye

A világos helyeket kedveli, akár olyan helyes is eléldegél, ahol félárnyékos a terület, de ekkor kevésbé élénk a színe. Szereti a napsugarakat, de ne tegyük ki annak, hogy naponta óránként süsse a közvetlen napfény, hiszen ekkor könnyen lehullajthatja a leveleit.

Krizantém virág hőigénye

A hőmérsékletet tekintve nincsenek nagy igényei, a közepes kb. 10-18 között hőmérsékletet kedveli. Ne tegyük szeles, huzatos helyre, mert azt nagyon nem szereti, cserepe vagy kaspója legyen nehéz, nehogy felboruljon. A fagytól védjük meg, mert az elpusztulását okozhatja.

Cserepes krizantém nagyvirágú - fehér színben
Cserepes krizantém nagyvirágú - fehér színben

Vízigénye

A cserepes krizantém vízigénye viszonylag magas, így öntözzük heti 2-3 alkalom rendszerességgel, ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon, de ne is essünk túlzásba azzal, hogy elárasztjuk. Ekkor a gyökerei elrothadhatnak, elgyengülhet és elpusztulhat. Figyeljünk arra, hogy a leveleit ne érje víz, mert gombás megbetegedést kaphatnak.

Cserepes krizantém tápoldatozása

A tápoldatozást is gyakran, hetente egyszer megismételhetjük. Tápoldatozzuk káliumos műtrágyával, mert a földje nagyon könnyen kiszárad és ettől a növény elkezdhet kókadni.

A cserepes krizantém tartása virágzás után

Mivel újravirágoztatásához speciális körülményeket igényel, így általában levirágzás után kidobjuk a lakásban tartott virágunkat. A virágoztatáshoz a bimbóképződéshez legalább átalagosan napi 9,5-11 óra sötét és 12-15 fok szükséges. Ezt lakásban nem igazán könnyű kivitelezni.

Cserepes krizantém kisvirágú
Cserepes krizantém kisvirágú

Cserepes krizantém átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetésre csak akkor van szükség, ha kinőtte a cserepét, vagy ha szaporítani szeretnénk a cserepes krizantémunkat. Viszont nézzük meg a frissen vásárolt virágunk, mert ha cserépben már túl sok a gyökér, akkor is érdemes átültetnünk.

Szaporítása:

A legegyszerűbb módja a cserepes krizantém szaporításának a tőosztás vagy hajtásdugványozás. Egyszerűen csak válasszuk ketté a növényt a gyökerénél és ültessük egy külön cserépbe.

A legtökéletesebb tőzeg-homok vagy tőzeg -perlit 3:2 arányú keverékébe dugványozni.  A kis kaspónkban a föld kb. 10-15 cm mély legyen. Alaposan öntözzük be, és adjunk neki kellő mennyisségű tápanyaggal. Az anyanövényről szedjünk le kb, 5-6 cm-es dugványokat, majd nyomjuk ültető gyökereztetőporba, és 1-1,5 cm mélyen nyomjuk a földbe. A gyökereztetéshez alulról jövő meleg a szükséges, egyszerű fűtőtest is megteszi a lakásunkban.

Chrysanthemum betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A krizantémot általában nem támadja meg kórokozó, de ha mégis könnyen tehetünk ellene, vegyünk rovarírtó szert, és a megfelelő töménységben permetezzük rá.

A betegeskedés sem jellemző rá, inkább a figyelmetlenség okozhat neki problémát, mint például a túlöntözés vagy éppen kevés, rendszertelen öntözés, az állandó tűző napsugarak. Ezek hatására általában a levelei, vagy gyökerei kezdenek el gyengülni.

Krizantém mellett kedvelt téli növény a Mikulásvirág, mely gondozásáról itt találsz leírást:

Mikulásvirág gondozás, ápolása télen-nyáron

Cserepes krizantém bokor - Chrysanthemum
Cserepes krizantém bokor - Chrysanthemum
Cserepes krizantém bokor
Cserepes krizantém bokor