Fokföldi ibolya vagy Afrikai ibolya

A lakások egyik kedvenc virága a Fokföldi ibolya, mert hatalmas színválasztékban kapható és szinte egész évben virágzik, ha napos, meleg helyen tartjuk. Megtaláljuk még Afrikai ibolyaként is a boltok polcain.

Latin neve: Saintpaulia ionantha

Afrikai ibolya, fokföldi ibolya többféle színben
Afrikai ibolya vagy fokföldi ibolya több színben

Fokföldi ibolya eredete, leírása

Eredetileg a kelet-afrikai Uzambara hegységben őshonos növény, ezért is elterjedt nevezzük afrikai ibolyának. Tévesen elterjedt neve  Fokföld után, Fokföldi ibolya, mely néven a legismertebb hazánkban. Nevezik még Uzambara ibolyának a német neve után vagy pármai ibolyaként is találkozhatunk vele. Latin nevét a felfedezőjéről, Walter von Saint Paul Illaire után kapta.

Nem összetévesztendő az Illatos ibolya kerti virággal (Viola odorata), mely csak nevében egyezik meg, mert rendszertanilag is messze áll a Saintpaulia-tól.

Érdekesség még, hogy az ionantha a nevében ibolyavirágúakra utal, de elég messze áll rendszertanilag tőle, mivel az ajakosvirágúak rendjébe, a csuporkafélék családjába tartozik.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak. A levél lehet sima vagy fodros a világos zöldtől egészen a lilás zöldig, felülete bolyhos. Nagyon sok fajtát és színt nemesítettek ki, lehet egyszínű fehér, lila, rózsaszín, de találunk több színű fajtákat is már a kertészetekben, virágboltokban.

A növény 10-15 cm magas és 20-25 cm széles maximum.

Afrikai ibolya gondozása, igénye

Könnyen tartható és szaporítható virágok közé tartozik.

Fokföldi ibolya fényigénye

Sok fényt igényel, ezért olyan helyre tegyük ahol megfelelő mennyiséget kap egész évben, viszont kerüljük a tűző napfényt, mert levelei megéghetnek, foltosak lehetnek. Félárnyékos helyen is megél, viszont ekkor nem vagy nagyon ritkán hoz virágot és felnyúlhatnak a levelei.

Fokföldi ibolya hőigénye

Szereti a magasabb hőmérsékletet, nyáron 20-22 Celsius fokon, télen legalább 18 fokon tartsuk. Nem szereti a huzatot és a hirtelen hőmérsékletváltozást. Ha télen vásároljuk, mindenképp csomagoljuk, be mikor kivisszük a hidegre.

Afrikai ibolya, fokföldi ibolya rózsaszín színben
Afrikai ibolya rózsaszín, fodros szélű
Afrikai ibolya, fokföldi ibolya fehér, lila szegéllyel
Afrikai ibolya lila-fehér, fodros szélű

Fokföldi ibolya vízigénye

Közepes vízigényű, leginkább szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk és alulról, mert a levelei nem szeretik a vizet, könnyen elrohadhatnak. Kerüljük a túlöntözést, mert könnyen elrothad a növényünk. Két öntözés között várjuk meg, míg a föld megszikkad.

Szereti a párás környezetet, nyugodtan tarthatjuk kavicsrétegen a cserepet, viszont leveleit ne permetezzük, mert elrothadnak.

Afrikai ibolya tápoldatozása

Virágzás ideje alatt havonta egyszer virágzó tápoldattal, de nagyon sokszor e nélkül is szépen fejlődik, virágzik.

Virágzáson kívüli, pihentetés időszakában nem szükséges tápoldatozni.

Töltsd ki a felméréseket
Stevia édesítőszer

Afrikai ibolya egyéb igényei

Az elszáradt leveleket, elnyílt virágokat minél hamarabb távolítsuk el, hogy megelőzzük a berothadást és segítsük a növényt az új virágok kineveléséhez.

Az alsóbb levelek levágásával felfrissíthetjük növényünket.

Virágzás után érdemes a növényünket, néhány hetet kevésbé világos helyen kevesebb öntözéssel pihentetni.

Afrikai ibolya, fokföldi ibolya
Fokföldi ibolya több színben

Afrikai ibolya átültetése, szaporítása

Szaporítása levéldugványról, mely nagyon egyszerű, könnyen gyökeresedik. Legegyszerűbb, ha egy lecsípett levelet (levélszárral) a földbe dugunk. Pár nap múlva megjelennek mellette a kis hajtások. A ledugott levelet csak akkor távolítsuk el, ha elszáradt teljesen.

Hasonlóan lehet a leveleket vízben is gyökereztetni és miután meggyökeresedik laza földbe ültetni. Gyökeresedés alatt tegyük meleg helyre és a vizet cseréljük rajta pár naponta.

Átültetni akkor érdemes, mikor teljesen kiélte a földjét. Ekkor általános, enyhén savanyú, tőzeges földbe rakjuk. Átültetni tavasszal érdemes.

Fokföldi ibolya betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Legnagyobb ellensége a túlöntözés, mivel könnyen megrohadnak a levelei, ha túlöntöztük, akkor hagyjuk jól kiszáradni a földjét és utána kevés vízzel öntözzük csak újra.

  • Szürkepenész (Botrytis cinerea): levegőtlen, párás termesztő berendezésekben fordul elő
  • Ha nem virágzik, lehet, hogy kevés fényt kap, vagy nincs elég meleg helyen.
  • Sárga vagy barna foltos levelek a napégéstől vagy a levelet ért víztől jelenhetnek meg.
Afrikai ibolya sötétlila színben
Afrikai ibolya, fokföldi ibolya fehér, lila szegéllyel - anyák napja virága
Afrikai ibolya lila-fehér színben

Afrikai ibolya vagy fokföldi ibolya igényei röviden:

  • Napos, meleg helyet kedveli, 20-22 °C fokot, de tűző napra ne tegyük.
  • Közepes vízigényű, ne locsoljuk túl. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni földjét.
  • Alulról locsoljuk, szoba-hőmérsékletű vízzel, hogy a levelek ne érintkezzenek vízzel.
  • Szereti a párásabb környezetet, de a levelet ne permetezzük.
  • Enyhén savanyú földet kedvel.
  • Levéldugványról szaporítható vízben vagy földben.
  • Az elszáradt leveleket, virágokat vágjuk le, mert hajlamos a tőrothadásra.
Jáde nyaklánc növény - Crassula marnieriana hottentot

Jáde nyaklánc (Crassula marnieriana) ápolása, gondozása

A Jáde nyaklánc, hivatalos nevén Crassula marnieriana, egy különleges és látványos pozsgás növény, amely ideális választás szobanövénynek. Gyönyörűen csüngő, szorosan egymásra helyezkedő levelei olyan hatást keltenek, mintha egy elegáns nyakláncot viselne. Ebben a cikkben bemutatjuk a Jáde nyaklánc növény eredetét, gondozását és ápolását, hogy segítsünk neked a növény egészséges és szép állapotban tartásában.

Virág leírása »
Csüngő varjúháj-Sedum morganianum

Csüngő varjúháj (Sedum morganianum ‘Burrito’) ápolása, gondozása

A csüngő varjúháj, más néven Sedum morganianum ‘Burrito’, egy gyönyörű és különleges szobanövény, amely remek választás lehet mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. E növény különleges, csüngő hajtásai könnyen felismerhetők, és dekoratív hatást kölcsönöznek otthonodnak. Az alábbi cikkben bemutatjuk a csüngő varjúháj eredetét, leírását, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk az ápolásához.

Virág leírása »
Bugakosbor -Cattleya

Bugakosbor (Cattleya orchidea) ápolása, gondozása

A bugakosbor, ismertebb nevén a Cattleya orchidea, az egyik legszebb és legkedveltebb szobanövény. Gyönyörű virágai és díszes megjelenése miatt sokan választják otthonuk díszítésére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bugakosbor eredetét, gondozási igényeit, és hasznos tippeket adunk a sikeres tartásához.

Virág leírása »