Fokföldi ibolya vagy Afrikai ibolya

A lakások egyik kedvenc virága a Fokföldi ibolya, mert hatalmas színválasztékban kapható és szinte egész évben virágzik, ha napos, meleg helyen tartjuk. Megtaláljuk még Afrikai ibolyaként is a boltok polcain.

Latin neve: Saintpaulia ionantha

Afrikai ibolya, fokföldi ibolya többféle színben
Afrikai ibolya vagy fokföldi ibolya több színben

Fokföldi ibolya eredete, leírása

Eredetileg a kelet-afrikai Uzambara hegységben őshonos növény, ezért is elterjedt nevezzük afrikai ibolyának. Tévesen elterjedt neve  Fokföld után, Fokföldi ibolya, mely néven a legismertebb hazánkban. Nevezik még Uzambara ibolyának a német neve után vagy pármai ibolyaként is találkozhatunk vele. Latin nevét a felfedezőjéről, Walter von Saint Paul Illaire után kapta.

Nem összetévesztendő az Illatos ibolya kerti virággal (Viola odorata), mely csak nevében egyezik meg, mert rendszertanilag is messze áll a Saintpaulia-tól.

Érdekesség még, hogy az ionantha a nevében ibolyavirágúakra utal, de elég messze áll rendszertanilag tőle, mivel az ajakosvirágúak rendjébe, a csuporkafélék családjába tartozik.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak. A levél lehet sima vagy fodros a világos zöldtől egészen a lilás zöldig, felülete bolyhos. Nagyon sok fajtát és színt nemesítettek ki, lehet egyszínű fehér, lila, rózsaszín, de találunk több színű fajtákat is már a kertészetekben, virágboltokban.

A növény 10-15 cm magas és 20-25 cm széles maximum.

Afrikai ibolya gondozása, igénye

Könnyen tartható és szaporítható virágok közé tartozik.

Fokföldi ibolya fényigénye

Sok fényt igényel, ezért olyan helyre tegyük ahol megfelelő mennyiséget kap egész évben, viszont kerüljük a tűző napfényt, mert levelei megéghetnek, foltosak lehetnek. Félárnyékos helyen is megél, viszont ekkor nem vagy nagyon ritkán hoz virágot és felnyúlhatnak a levelei.

Fokföldi ibolya hőigénye

Szereti a magasabb hőmérsékletet, nyáron 20-22 Celsius fokon, télen legalább 18 fokon tartsuk. Nem szereti a huzatot és a hirtelen hőmérsékletváltozást. Ha télen vásároljuk, mindenképp csomagoljuk, be mikor kivisszük a hidegre.

Afrikai ibolya, fokföldi ibolya rózsaszín színben
Afrikai ibolya rózsaszín, fodros szélű
Afrikai ibolya, fokföldi ibolya fehér, lila szegéllyel
Afrikai ibolya lila-fehér, fodros szélű

Fokföldi ibolya vízigénye

Közepes vízigényű, leginkább szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk és alulról, mert a levelei nem szeretik a vizet, könnyen elrohadhatnak. Kerüljük a túlöntözést, mert könnyen elrothad a növényünk. Két öntözés között várjuk meg, míg a föld megszikkad.

Szereti a párás környezetet, nyugodtan tarthatjuk kavicsrétegen a cserepet, viszont leveleit ne permetezzük, mert elrothadnak.

Afrikai ibolya tápoldatozása

Virágzás ideje alatt havonta egyszer virágzó tápoldattal, de nagyon sokszor e nélkül is szépen fejlődik, virágzik.

Virágzáson kívüli, pihentetés időszakában nem szükséges tápoldatozni.

Töltsd ki a felméréseket
Stevia édesítőszer

Afrikai ibolya egyéb igényei

Az elszáradt leveleket, elnyílt virágokat minél hamarabb távolítsuk el, hogy megelőzzük a berothadást és segítsük a növényt az új virágok kineveléséhez.

Az alsóbb levelek levágásával felfrissíthetjük növényünket.

Virágzás után érdemes a növényünket, néhány hetet kevésbé világos helyen kevesebb öntözéssel pihentetni.

Afrikai ibolya, fokföldi ibolya
Fokföldi ibolya több színben

Afrikai ibolya átültetése, szaporítása

Szaporítása levéldugványról, mely nagyon egyszerű, könnyen gyökeresedik. Legegyszerűbb, ha egy lecsípett levelet (levélszárral) a földbe dugunk. Pár nap múlva megjelennek mellette a kis hajtások. A ledugott levelet csak akkor távolítsuk el, ha elszáradt teljesen.

Hasonlóan lehet a leveleket vízben is gyökereztetni és miután meggyökeresedik laza földbe ültetni. Gyökeresedés alatt tegyük meleg helyre és a vizet cseréljük rajta pár naponta.

Átültetni akkor érdemes, mikor teljesen kiélte a földjét. Ekkor általános, enyhén savanyú, tőzeges földbe rakjuk. Átültetni tavasszal érdemes.

Fokföldi ibolya betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Legnagyobb ellensége a túlöntözés, mivel könnyen megrohadnak a levelei, ha túlöntöztük, akkor hagyjuk jól kiszáradni a földjét és utána kevés vízzel öntözzük csak újra.

  • Szürkepenész (Botrytis cinerea): levegőtlen, párás termesztő berendezésekben fordul elő
  • Ha nem virágzik, lehet, hogy kevés fényt kap, vagy nincs elég meleg helyen.
  • Sárga vagy barna foltos levelek a napégéstől vagy a levelet ért víztől jelenhetnek meg.
Afrikai ibolya sötétlila színben
Afrikai ibolya, fokföldi ibolya fehér, lila szegéllyel - anyák napja virága
Afrikai ibolya lila-fehér színben

Afrikai ibolya vagy fokföldi ibolya igényei röviden:

  • Napos, meleg helyet kedveli, 20-22 °C fokot, de tűző napra ne tegyük.
  • Közepes vízigényű, ne locsoljuk túl. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni földjét.
  • Alulról locsoljuk, szoba-hőmérsékletű vízzel, hogy a levelek ne érintkezzenek vízzel.
  • Szereti a párásabb környezetet, de a levelet ne permetezzük.
  • Enyhén savanyú földet kedvel.
  • Levéldugványról szaporítható vízben vagy földben.
  • Az elszáradt leveleket, virágokat vágjuk le, mert hajlamos a tőrothadásra.
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »
Bunkóliliom - Cordyline

Bunkóliliom (Cordyline) ápolása, gondozása

A bunkóliliom (Cordyline) népszerű szobanövény, amely lenyűgöző színeivel és formájával díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, így kezdő kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bunkóliliom eredetét, igényeit, valamint a gondozásához szükséges lépéseket, hogy növényed mindig egészséges és szép legyen.

Virág leírása »
Begonia elatior

Begónia, Begonia elatior ápolása, gondozása

A begónia az egyik legkedveltebb szobanövény, amely színes virágaival és dús lombozatával varázsolja el az otthonokat. Könnyen gondozható, így kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben a begónia gondozásával, ápolásával és szaporításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztjuk meg, különös tekintettel a Begonia elatior fajtára. Tudj meg mindent arról, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a csodás növényből!

Virág leírása »