Miért rakjunk virágot a hálószobába?

Az otthonokban gyakorta látjuk, hogy a virágokat a nappalikban vagy a konyhákban helyezik el, de a virágok a lakás összes helyiségében kifejtik jótékony hatásukat. A növények a hálószobában is fontosak lehetnek, mutatjuk is, hogy miért.

A növények élettani hatásai 

A növények nem csak a szén-dioxid szennyezést segítik kiszűrni, hanem a kémiai mérgeket is képesek hatástalanítani. Ilyen lehet a benzol, a formaldehid vagy a triklór-etilén. A növények szépsége abban rejlik, hogy egy természetes szűrőrendszer van beléjük építve, amelynek célja a tisztítás. A levegő tisztításán kívül a hálószobai növények nyugtató hatással is bírnak. A hálószobanövényeknek nemcsak számos egészségügyi előnyük van, hanem szép dekorációk is és energiát adnak bármely belső térnek.

Mire figyeljünk a hálószobai növények kiválasztásánál?

A hálószobába kerüljük az olyan növények elhelyezését, amelyek túlságosan illatosak, hiszen amellett nem lehet nyugodtan aludni. Nem ajánlott az orchidea, a jácint és a liliom sem.

Az illat mellett fontos odafigyelni az egyes növények sajátos igényeire is. Ilyen lehet például a fényigény. Ha a hálószobánk túlságosan sötét, akkor még véletlenül se válasszunk magas fényigényű növényt.

Allergiás és asztmás panaszok esetén szintén kerülendők azok a virágok, amelyek allergén molekulákat képesek a légtérbe juttatni. Kerülendők például a fikuszok családjába tartozó növények, hiszen egy tanulmányban már kimutatták, hogy száradás után allergén molekulákat juttat a térbe.  

Miként ápoljuk a hálószobai növényeket?

A hálószobai növények ápolása nem sokban tér el a ház többi helyiségében megtalálható virágétól. A növényeknek ugyan úgy szükségük van arra, hogy időszakosan lezuhanyoztassuk őket vagy letöröljük a levelükről a port, emellett a megfelelő vízigényét kielégítsük. A virágok kiválasztásánál már említettük, hogy fontos a fény, így csak olyan virágot válasszunk, amely a fényviszonyoknak megfelelő.

Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, hiszen a légtisztításhoz ez is elengedhetetlen. A növények a hálószobában is ugyanazt a törődést igénylik, mint társaik.

Hova rakjuk növényünket a hálószobában?

Sokszor a hálószoba mérete és elhelyezkedése határozza meg, hogy hova tudjuk úgy rakni a növényünk, hogy megkapja az elegendő napfényt és semmiképp ne legyen útban. Nagyobb növényeket rakhatjuk a földre egy szép kaspóba, de gondoljuk át, hogy nem lesz-e a közlekedési útvonalunkban, mert mégha nappal ki is tudjuk kerülni, de éjszaka a sötétben már nem biztos, hogy figyelünk és biztos bosszúságot fog okozni.

Kisebb növényeknél, csüngő-futó növényeknél és a kisebb hálószobákban remek választás a polcon való elhelyezés. A polcok általában nemcsak dekorációknak, könyveknek, de hálószobai növényeknek is kiváló választás.

Legjobb növények hálószobába – Top 5 kiváló légtisztító

1. Hálószobai növények: Zöldike (Chlorophytum)

A liliomfélék családjához tartozó Zöldike egyike a klasszikus szobanövényeknek. Remek légtisztító növény egyben.

Gondozásáról, tartásáról bővebb információ itt: Zöldike gondozás, ápolása

2. Hálószobai növények: Anyósnyelv (Sansevieria)

Az agávafélék családjába tartozik és egy igen hálás szobanövény, a mely különösebb gondoskodást nem igényel.

Anyósnyelv - Sanseviera

Gondozásáról, igényeiről bővebb információ itt: Anyósnyelv gondozása, ápolása

3. Hálószobai növények: Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A konytyvirágfélék családjába tartozik és a világos, valamint a félárnyékos helyeket kedveli a legjobban.

Vitorlavirág irodába is - irodai növények, hálószobai növények

Ápolásáról bővebb információ itt: Vitorlavirág gondozása

4. Hálószobai növények: Sárkányfa, dracéna

Az agávafélék családjába tartozó növény akár 2 méter magasra is megnőhet, így inkább a nagyobb hálószobákba ajánljuk.

Dracéna - hálószobai növények

Ápolásáról bővebb információ itt: Dracéna, sárkányfa gondozása, ápolása

5. Hálószobai növények: Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A régi múlttal rendelkező szobanövény talán még nagymamáink és ükanyáink lakásába is megtalálható. A dús levélzetű növény igazán mutatós dísze lehet hálószobánknak.

Gondozásáról tartásáról bővebb információ itt: Szobapáfrány gondozása

Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »
Bunkóliliom - Cordyline

Bunkóliliom (Cordyline) ápolása, gondozása

A bunkóliliom (Cordyline) népszerű szobanövény, amely lenyűgöző színeivel és formájával díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, így kezdő kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a bunkóliliom eredetét, igényeit, valamint a gondozásához szükséges lépéseket, hogy növényed mindig egészséges és szép legyen.

Virág leírása »
Begonia elatior

Begónia, Begonia elatior ápolása, gondozása

A begónia az egyik legkedveltebb szobanövény, amely színes virágaival és dús lombozatával varázsolja el az otthonokat. Könnyen gondozható, így kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben a begónia gondozásával, ápolásával és szaporításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztjuk meg, különös tekintettel a Begonia elatior fajtára. Tudj meg mindent arról, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a csodás növényből!

Virág leírása »