Hogyan lehet csodálatos kerted?

Szponzorált tartalom.

Hogyan legyen csodálatos kerted

Te is olykor irigykedve nézed mások gyönyörűen kialakított kertjeit, aztán kissé fanyalogva nézel végig a sajátodon? Valószínűleg sokan vagyunk így ezzel, hiszen egy igazán szép, magazinokba illő kert kialakítása nagyon sok munkával és tervezgetéssel jár. Ötletszerűen ráadásul ritkán sikerül megvalósítani, az ilyen kertek megvalósulását általában hosszas tervezés előzi meg. És persze az is fontos, hogy mindent be tudj szerezni, amire szükséged lehet hozzá.

Fontosak a tervek

Amennyiben tényleg olyan kert a cél, amit a magazinokban is látsz, a legfontosabb lépés a tervezés. Ne úgy akarj harmonikus, szép környezetet teremteni, hogy kitalálod, hogy most kialakítasz egy kerti ösvényt, oda ásol egy kerti tavat, köré raksz 3 pálmát, meg majd valahova leraksz egy pavilont. Így nem működik a dolog, nagy valószínűséggel csak egy óriási összevisszaság lesz belőle, Te pedig csalódottan konstatálod a végén, hogy beletettél rengeteg munkát, és mégsem tetszik igazán az eredmény.

Ha alaposabban megnézed azokat a szép kerteket, rájöhetsz, hogy azért annyira jó őket nézni, mert annyira „egyben” vannak. Ehhez pedig az kell, hogy jól megtervezd, mi hol lesz, hová milyen módon fogsz eljutni, hogyan szeretnél díszíteni, milyen stílusú legyen a kert. Bizony, a stílus is számít, méghozzá nem is keveset! Ha a tervek megvannak, a szükséges eszközöket akár külföldről, egyben is beszerezheted.

Ezekre a kérdésekre adj magadnak választ, mielőtt nekilátsz:

  • Milyen stílusú kertet szeretnél? Mediterrán, trópusi? Esetleg kicsit misztikus, keleties? Vagy maradnál a megszokott közép-európai környezetnél? Mindenre van megoldás, viszont kulcsfontosságú, hogy a megfelelő növényzetet válaszd, természetesen figyelembe véve azt a tényt, hogy trópusi növényekhez a mi klímánk nem feltétlenül megfelelő, így télen meg kell adni a növényeknek a szükséges védelmet. Kiegészítőkből rengeteg érhető el, amivel fokozhatod a hangulatot.
  • Árnyékos vagy inkább napos legyen a kert? Ez fontos kérdés, hiszen a növények szempontjából nagyon meghatározó. Magasra, és főleg dinamikusan növekvő fákat csak akkor ültess, ha szeretnél egy árnyékos, hűvös kertet a későbbiekben. Ha azonban inkább a napos udvar híve vagy, esetleg sok kaktuszod, napfényt tűrő/szerető növénnyel vennéd körbe magad, akkor ezeket inkább hanyagold. És persze vannak a köztes megoldások is: ha a kert egy része napos, de van egy hűvösebb, árnyékosabb szakasza is.
  • Mit szeretnél a kertedbe? Tavat, szaletlit, pavilont, tűzrakót… a lehetőségek tárháza végtelen. ha elképzeltél egy kerti tavat a telek egyik csücskébe, fontos, hogy ahhoz alkalmazkodjon a közvetlen környezetének kialakítása is. Ugyanez a helyzet a pavilonnal, szaletlivel is: ne csak véletlenszerűen helyezd el, találd ki a helyét, figyelj, hogy a stílusa passzoljon a kertedbe, és alakítsd hozzá a környezetet!
  • Hova szeretnél növényeket? Nagyon el lehet rontani egy kertet azzal, ha csak random ültetgetsz és helyezel el növényeket. Sokkal szebb lesz a végeredmény, ha kitalálod, hogy a virágos növények hol legyenek, milyen koncepció szerint ültetnél bokrokat, esetleg sövényt, hol legyenek az árnyékot adó fák. Gondolj előre a mozgatható, dézsás növényekre is, azoknak is legyen meg a helyük az udvaron, ha tavasszal újra kiteszed őket!
  • Legyenek ösvények! Bár a füvön is teljesen jól el lehet sétálni a kert egyik pontjából a másikra, sokkal összeszedettebbnek és rendezettebnek hat, ha kialakítasz ösvényeket. Ezt megteheted kövekkel, gyeptéglákkal, mulccsal, murvával stb. itt is több lehetőség áll rendelkezésedre, válaszd azt, amelyik stílusában passzol a kertedhez!

Honnan szerezzek be mindent, ami kell?

Ha meg is van a komplett terved, nem mindig egyszerű mindent beszerezni, amit megálmodtunk. Nyilvánvalóan jó lenne minél több dolgot egy helyről rendelni, így spórolva egy kicsit a szállítási költségeken. Szolgáltatásunkkal a kertépítési eszközök szállítása szerencsére külföldről is megoldott, ha már kedvenc üzletedben összeválogattad a rengetegféle kerti árut egy raklapra a Palletways-szel a küldemény házhoz érkezik.

Vetőmagtól kezdve a fűnyírón át mindent el tudunk helyezni egy raklapon, ami ráfér, így igen kedvező konstrukcióban tudjuk szállítani a szükséges kerti szerszámokat, eszközöket. Álmodd meg a kertedet, és szerezz be mindent egy helyről!

A fotó forrása:
AdobeStock

Fügekaktusz - Opuntia ficus-indica

Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) ápolása, gondozása

A fügekaktusz, más néven Opuntia ficus-indica, egy népszerű szobanövény, amely egzotikus megjelenésével és könnyű gondozhatóságával hódít.
Cikkünkben bemutatjuk a fügekaktusz eredetét, igényeit, gondozási tanácsait, valamint hasznos tippeket adunk az egészséges növény neveléséhez. Ismerd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből az érdekes szobanövényből!

Virág leírása »
Gömbkaktusz - Gymnocalycium

Gömbkaktusz (Gymnocalycium) ápolása, gondozása

A gömbkaktusz, más néven Gymnocalycium, az egyik legkedveltebb szobanövény a kaktuszok között. Könnyen gondozható, és kiválóan alkalmas kezdő kertészek számára is. Számos fajtája létezik, melyek különböző méretűek és színűek lehetnek, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a gömbkaktusz ápolásának és gondozásának alapvető lépéseit. Hasznos tippekkel szolgálunk, hogy növényed egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »