Fémek a háztartásban: hulladéktól a szelektív gyűjtésig

Szponzorált cikk.

Image by Freepik

Érdemes komolyan elgondolkodni azon, hogy akár csak saját családunk mennyi hulladékot termel egy év alatt. Vélhetően elborzadnánk, ha azt a mennyiséget egyszerre egy helyen látnánk összeöntve. Egy nagy kert biztosan megtelne vele.

Bár sok weboldalon olvashatunk a témával kapcsolatban különféle rémséges történeteket örökké izzó szeméttelepekről, vagy városnyi méretű, óceánon úszó szemétszigetekről, mérgezett ivóvizekről, mégis sokan hanyagul figyelmen kívül hagyják a hulladékok külön gyűjtését. 

A szelektálás fontossága

Nem mindenki tudja még mindig – vagy talán nem is akarja tudni -, hogy manapság már a hulladékgazdálkodás, mint iparág igen fejlett. A különféle szállítási, kezelési és feldolgozási technológiák rendelkezésre állnak és alkalmazzák is őket. Ezen túlmenően természetesen fejlesztések is folynak a minél hatékonyabb eljárások elérése érdekében. Nem csak módszereket tekintetében, hanem a különféle feladatokat végrehajtó gépek és berendezések terén is.

Hiába azonban a fejlett technika, a különböző hulladékfeldolgozási eljárások ha a szelektálás hiányával szabotáljuk a folyamatok sikerességét. Ha nem gyűjtjük külön hulladékainkat azzal jelentősen megnehezítjük a begyűjtést, lassítjuk a feldolgozást.  

Mindenki tehet valamit környezetéért. A legegyszerűbb és kézenfekvő, ha saját mikrokörnyezetünkben lakossági viszonylatban részt vállalunk a háztartási hulladékok szelektív gyűjtésében.

Miket gyűjthetünk külön?

Amire csak lehetőségünk van érdemes szétválogatni. Kezdve a szerves hulladékokkal, azon belül a zöldhulladék igen hasznos is lehet. Már háztartási szinten felhasználható, hiszen, ha kertünk, növényeink vannak, komposztként tudjuk hasznosítani. Természetesen ez attól is függ, hogy van e lehetőségünk a tárolásra. Amennyiben ez nem lehetséges az általános háztartási szerves hulladékokkal együtt kell gyűjtőbe helyezni.  Ha valóban csak az ilyen jellegű hulladékok kerülnének ide, akkor nem lenne gond a hulladéktelepek fenntartása, kisebb lenne a természetkárosító hatása, hiszen szerves maradványok kerülhetnének csak a talajba és levegőbe.

Külön-külön szükséges gyűjteni a papír, műanyag, fém- és veszélyes, valamint az elektronikai hulladékokat is. A veszélyes hulladékoknál különösen kell figyelni a tárolásra, és hogy a megfelelő helyen kerüljön leadásra. Ezekre sajnos nincs állandó begyűjtési rendszer. Így a vegyszerek, festékek, olajok, elemek és akkumulátorok sorsa kizárólag rajtunk múlik. Ezeket a veszélyes hulladékot átvevő helyekre kell szállítanunk. Papír, fém és műanyag hulladékok különválogatása viszonylag egyszerű szokott lenni. Háztartásunkban külön gyűjtőedénybe tesszük majd minden háztartás rendelkezésére áll gyűjtőkonténer, amiben a hulladékkezelő vállaltok elszállítják. Rendszerint ingyenesen. Üveghulladékokra területi gyűjtőpontok és kereskedelmi átvevőhelyek segítenek. 

Fémhulladékok újrahasznosítása

Környezetvédelmi szempontból a fémek újrahasznosítása talán az egyik legfontosabb, mert a fém nyersanyag előállítása bányászati és kohászati úton rendkívül költséges és környezetkárosító. Érintetlen természeti közeget szükséges hozzá bontani, kiaknázni. Erdők és a kapcsolódó állatvilág kárára. Bányaüzemeket és kohászati gyáregységeket létrehozni, fenntartani pedig nagyon költséges. Sokkal egyszerűbb élni a fémek újrafeldolgozásával. Itt már csak kisebb öntödei üzemek is elegendőek az eljáráshoz. A nyers fémek előállítási procedúráját pedig felváltja az egyszerűbb környezetbarát hulladékgyűjtés és kezelés.

Ma már sok kisebb nagyobb vállalat foglalkozik a fémfeldolgozás rendszerével. Minél többen vannak annál nagyobb eséllyel tudjuk megőrizni környezetünk minőségét. Ezért pedig mi is sokat tehetünk a rendszer első lépésével, a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Fotó forrása: Image by Freepik