A karácsonyi ünnepek alatt virágzó növények

Ha az ünnepi szezonban szeretnénk lakásunk terét feldobni vagy egyedi karácsonyi ajándékot keresünk, akkor a karácsonyi növényekkel nem tudunk hibázni. A meghitt családi összejövetelekhez vagy az ünnepi hangulat kialakításához elengedhetetlenek a télen virágzó szobanövények.

A karácsonyi virágok olyan illatot áraszthatnak, amelyek nosztalgikus hangulatot keltenek és aromájukkal melegséggel töltik fel az otthonokat. Sokan a hagyományos mikulásvirág mellett teszik le a voksukat, de emellett számos más olyan virág is elérhető, amelyek a téli időszakban is virágoznak.

Cikkünkben bemutatjuk a karácsonyi virágokat, amelyek még meghittebbé teszik az ünnepi időszakot.

1. Karácsonyi virág: Amarillisz

Amarillisz virág rózsaszín
Télen virágzó növény az a amarillisz - Fotó: pxhere.com

Az amarillisz tökéletes asztali díszként szolgálhat a karácsonyi ünnepi időszakban. A piros és fehér virágairól ismert szobanövény minden vendég tekintetét vonzani fogja. Az amarillisz az asztaldíszítés mellett tökéletes ajándék is lehet. Ha megfelelően – hűvös és sötét helyen – nevelgetjük, akkor azt újabb és újabb virágokkal hálálja meg.

Amarillisz igényei bővebben.

2. Karácsonyi virág: Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz cserepes
Karácsonyi kaktusz Fotó: 47665029 © Andrey Yakovlev - Dreamstime.com

A gyönyörű karácsonyi kaktuszt nagyon könnyű gondozni és könnyen szaporítható. Minél több virágot szeretnénk annál fontosabb, hogy minél több napfény érje a virágot.  Természetesen képes alkalmazkodni a gyengébb fényviszonyokhoz is, csak arra ügyeljünk, hogy hosszabb időn keresztül ne érje erős napfény, mert a levelei megéghetnek.

Karácsonyi kaktusz igényei bővebben.

3. Karácsonyi virág: Orchidea

Phalaenopsis orchidea
Phalaenopsis orchidea Photo 188799142 © Ekaterina Cankaya - Dreamstime.com

Ha egy elegáns növényt keresünk annak érdekében, hogy otthonunk karácsonyi hangulatát megteremtsük, akkor az orchidea jó választásnak bizonyulhat. Ezt a stílusos növényt egyszerűen helyezzük az ablak melletti asztalra és nézzük, ahogy egész szezonban hozza ragyogó virágait.

Orchidea fajták

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) igényei bővebben.

4. Karácsonyi virág: Flamingóvirág

flamingóvirág gondozása,
Karácsonykor virágzó flamingóvirág

Ez a napfényt és nedvességet kedvelő növény a hagyományos ünnepi asztalok dísze lehet. Az egyedülálló piros szív alakú hajtásainak köszönhetően karácsonyi hangulatot sugároz. Mindazoknak ajánljuk, akiknek nincsen elegendő idejük a növények gondoskodására, hiszen hónapokig virágzik anélkül, hogy különösebb figyelmet kapna.

Flamingóvirág gondozása bővebben.

5. Karácsonyi virág: Ciklámen

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Sokszínű ciklámen

A könnyen gondozható ciklámennel szintén feldobhatjuk az ünnepi hangulatot. A gyönyörű évelő növény kicsit több odafigyelést igényel, hiszen nem szabad se túl sok, se túl kevés vizet adni neki. Az optimális virágzás érdekében mindenképpen figyeljük a nedvességtartalmát, és gondoskodjunk arról, hogy a cserép jó vízelvezető képességű legyen.

Ciklámen gondozása bővebben.

6. A klasszikus karácsonyi szobanövény: Mikulásvirág

Mikulás virág piros színű virággal.
Klasszikus mikulásvirág

A karácsonyi növények közül, talán ez a legismertebb. Semmi sem sugallhatja jobban az ünnepek közeledtét, mint a mikulásvirág. A nagy és élénk színű virágai, valamint buja levelei tökéletesen megadják az ünnep alaphangulatát. Ez a gyönyörű növény ajándéknak is kiváló. Helyezzük világos helyre és csak akkor öntözzük meg, amikor már a felső talajréteget száraznak érezzük. Sajnos gyökere hajlamos a rothadásra.

Mikulásvirág gondozása bővebben.    

7. Karácsonyi növény: A jácint

A jácint illatával semmi sem vetekedhet. Ha igazi illatfelhőben szeretnénk élvezni a karácsonyi ünnepeket, akkor ezt a virágot mindenképpen szerezzük be. Előnye, hogy több színben is elérhető, így tökéletesen illeszkedhet otthonunk ünnepi dekorációjához is. A cserepes jácint nem tartozik a tartós virágok közé, de megfelelő gondoskodással meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakát.

Kiemelt kép: dreamstime.com

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »