A karácsonyi ünnepek alatt virágzó növények

Ha az ünnepi szezonban szeretnénk lakásunk terét feldobni vagy egyedi karácsonyi ajándékot keresünk, akkor a karácsonyi növényekkel nem tudunk hibázni. A meghitt családi összejövetelekhez vagy az ünnepi hangulat kialakításához elengedhetetlenek a télen virágzó szobanövények.

A karácsonyi virágok olyan illatot áraszthatnak, amelyek nosztalgikus hangulatot keltenek és aromájukkal melegséggel töltik fel az otthonokat. Sokan a hagyományos mikulásvirág mellett teszik le a voksukat, de emellett számos más olyan virág is elérhető, amelyek a téli időszakban is virágoznak.

Cikkünkben bemutatjuk a karácsonyi virágokat, amelyek még meghittebbé teszik az ünnepi időszakot.

1. Karácsonyi virág: Amarillisz

Amarillisz virág rózsaszín
Télen virágzó növény az a amarillisz - Fotó: pxhere.com

Az amarillisz tökéletes asztali díszként szolgálhat a karácsonyi ünnepi időszakban. A piros és fehér virágairól ismert szobanövény minden vendég tekintetét vonzani fogja. Az amarillisz az asztaldíszítés mellett tökéletes ajándék is lehet. Ha megfelelően – hűvös és sötét helyen – nevelgetjük, akkor azt újabb és újabb virágokkal hálálja meg.

Amarillisz igényei bővebben.

2. Karácsonyi virág: Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz cserepes
Karácsonyi kaktusz Fotó: 47665029 © Andrey Yakovlev - Dreamstime.com

A gyönyörű karácsonyi kaktuszt nagyon könnyű gondozni és könnyen szaporítható. Minél több virágot szeretnénk annál fontosabb, hogy minél több napfény érje a virágot.  Természetesen képes alkalmazkodni a gyengébb fényviszonyokhoz is, csak arra ügyeljünk, hogy hosszabb időn keresztül ne érje erős napfény, mert a levelei megéghetnek.

Karácsonyi kaktusz igényei bővebben.

3. Karácsonyi virág: Orchidea

Phalaenopsis orchidea
Phalaenopsis orchidea Photo 188799142 © Ekaterina Cankaya - Dreamstime.com

Ha egy elegáns növényt keresünk annak érdekében, hogy otthonunk karácsonyi hangulatát megteremtsük, akkor az orchidea jó választásnak bizonyulhat. Ezt a stílusos növényt egyszerűen helyezzük az ablak melletti asztalra és nézzük, ahogy egész szezonban hozza ragyogó virágait.

Orchidea fajták

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) igényei bővebben.

4. Karácsonyi virág: Flamingóvirág

flamingóvirág gondozása,
Karácsonykor virágzó flamingóvirág

Ez a napfényt és nedvességet kedvelő növény a hagyományos ünnepi asztalok dísze lehet. Az egyedülálló piros szív alakú hajtásainak köszönhetően karácsonyi hangulatot sugároz. Mindazoknak ajánljuk, akiknek nincsen elegendő idejük a növények gondoskodására, hiszen hónapokig virágzik anélkül, hogy különösebb figyelmet kapna.

Flamingóvirág gondozása bővebben.

5. Karácsonyi virág: Ciklámen

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Sokszínű ciklámen

A könnyen gondozható ciklámennel szintén feldobhatjuk az ünnepi hangulatot. A gyönyörű évelő növény kicsit több odafigyelést igényel, hiszen nem szabad se túl sok, se túl kevés vizet adni neki. Az optimális virágzás érdekében mindenképpen figyeljük a nedvességtartalmát, és gondoskodjunk arról, hogy a cserép jó vízelvezető képességű legyen.

Ciklámen gondozása bővebben.

6. A klasszikus karácsonyi szobanövény: Mikulásvirág

Mikulás virág piros színű virággal.
Klasszikus mikulásvirág

A karácsonyi növények közül, talán ez a legismertebb. Semmi sem sugallhatja jobban az ünnepek közeledtét, mint a mikulásvirág. A nagy és élénk színű virágai, valamint buja levelei tökéletesen megadják az ünnep alaphangulatát. Ez a gyönyörű növény ajándéknak is kiváló. Helyezzük világos helyre és csak akkor öntözzük meg, amikor már a felső talajréteget száraznak érezzük. Sajnos gyökere hajlamos a rothadásra.

Mikulásvirág gondozása bővebben.    

7. Karácsonyi növény: A jácint

A jácint illatával semmi sem vetekedhet. Ha igazi illatfelhőben szeretnénk élvezni a karácsonyi ünnepeket, akkor ezt a virágot mindenképpen szerezzük be. Előnye, hogy több színben is elérhető, így tökéletesen illeszkedhet otthonunk ünnepi dekorációjához is. A cserepes jácint nem tartozik a tartós virágok közé, de megfelelő gondoskodással meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakát.

Kiemelt kép: dreamstime.com

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »