A karácsonyi ünnepek alatt virágzó növények

Ha az ünnepi szezonban szeretnénk lakásunk terét feldobni vagy egyedi karácsonyi ajándékot keresünk, akkor a karácsonyi növényekkel nem tudunk hibázni. A meghitt családi összejövetelekhez vagy az ünnepi hangulat kialakításához elengedhetetlenek a télen virágzó szobanövények.

A karácsonyi virágok olyan illatot áraszthatnak, amelyek nosztalgikus hangulatot keltenek és aromájukkal melegséggel töltik fel az otthonokat. Sokan a hagyományos mikulásvirág mellett teszik le a voksukat, de emellett számos más olyan virág is elérhető, amelyek a téli időszakban is virágoznak.

Cikkünkben bemutatjuk a karácsonyi virágokat, amelyek még meghittebbé teszik az ünnepi időszakot.

1. Karácsonyi virág: Amarillisz

Amarillisz virág rózsaszín
Télen virágzó növény az a amarillisz - Fotó: pxhere.com

Az amarillisz tökéletes asztali díszként szolgálhat a karácsonyi ünnepi időszakban. A piros és fehér virágairól ismert szobanövény minden vendég tekintetét vonzani fogja. Az amarillisz az asztaldíszítés mellett tökéletes ajándék is lehet. Ha megfelelően – hűvös és sötét helyen – nevelgetjük, akkor azt újabb és újabb virágokkal hálálja meg.

Amarillisz igényei bővebben.

2. Karácsonyi virág: Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz cserepes
Karácsonyi kaktusz Fotó: 47665029 © Andrey Yakovlev - Dreamstime.com

A gyönyörű karácsonyi kaktuszt nagyon könnyű gondozni és könnyen szaporítható. Minél több virágot szeretnénk annál fontosabb, hogy minél több napfény érje a virágot.  Természetesen képes alkalmazkodni a gyengébb fényviszonyokhoz is, csak arra ügyeljünk, hogy hosszabb időn keresztül ne érje erős napfény, mert a levelei megéghetnek.

Karácsonyi kaktusz igényei bővebben.

3. Karácsonyi virág: Orchidea

Phalaenopsis orchidea
Phalaenopsis orchidea Photo 188799142 © Ekaterina Cankaya - Dreamstime.com

Ha egy elegáns növényt keresünk annak érdekében, hogy otthonunk karácsonyi hangulatát megteremtsük, akkor az orchidea jó választásnak bizonyulhat. Ezt a stílusos növényt egyszerűen helyezzük az ablak melletti asztalra és nézzük, ahogy egész szezonban hozza ragyogó virágait.

Orchidea fajták

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) igényei bővebben.

4. Karácsonyi virág: Flamingóvirág

flamingóvirág gondozása,
Karácsonykor virágzó flamingóvirág

Ez a napfényt és nedvességet kedvelő növény a hagyományos ünnepi asztalok dísze lehet. Az egyedülálló piros szív alakú hajtásainak köszönhetően karácsonyi hangulatot sugároz. Mindazoknak ajánljuk, akiknek nincsen elegendő idejük a növények gondoskodására, hiszen hónapokig virágzik anélkül, hogy különösebb figyelmet kapna.

Flamingóvirág gondozása bővebben.

5. Karácsonyi virág: Ciklámen

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Sokszínű ciklámen

A könnyen gondozható ciklámennel szintén feldobhatjuk az ünnepi hangulatot. A gyönyörű évelő növény kicsit több odafigyelést igényel, hiszen nem szabad se túl sok, se túl kevés vizet adni neki. Az optimális virágzás érdekében mindenképpen figyeljük a nedvességtartalmát, és gondoskodjunk arról, hogy a cserép jó vízelvezető képességű legyen.

Ciklámen gondozása bővebben.

6. A klasszikus karácsonyi szobanövény: Mikulásvirág

Mikulás virág piros színű virággal.
Klasszikus mikulásvirág

A karácsonyi növények közül, talán ez a legismertebb. Semmi sem sugallhatja jobban az ünnepek közeledtét, mint a mikulásvirág. A nagy és élénk színű virágai, valamint buja levelei tökéletesen megadják az ünnep alaphangulatát. Ez a gyönyörű növény ajándéknak is kiváló. Helyezzük világos helyre és csak akkor öntözzük meg, amikor már a felső talajréteget száraznak érezzük. Sajnos gyökere hajlamos a rothadásra.

Mikulásvirág gondozása bővebben.    

7. Karácsonyi növény: A jácint

A jácint illatával semmi sem vetekedhet. Ha igazi illatfelhőben szeretnénk élvezni a karácsonyi ünnepeket, akkor ezt a virágot mindenképpen szerezzük be. Előnye, hogy több színben is elérhető, így tökéletesen illeszkedhet otthonunk ünnepi dekorációjához is. A cserepes jácint nem tartozik a tartós virágok közé, de megfelelő gondoskodással meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakát.

Kiemelt kép: dreamstime.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »